Anglie

Diamant Skotské vysočiny: Ostrov Skye

Ostrov Skye, klenot Skotska, je místem, kde se divoká příroda setkává s kouzelnou historií. Tento nádherný ostrov nabízí ohromující scenérie, od dramatických hor a útesů po klidná jezera a starobylé hrady. V našem článku vás provedeme těmi nejkrásnějšími místy Skye, od legendárních Cuillin Hills po malebnou vesnici Portree. Objevte, proč je Skye snem každého cestovatele a milovníka přírody.

Vydáte-li se na severovýchodní pobřeží Skotska, objevíte nádherný ostrov Skye, který se pyšní dechberoucími scenériemi, fascinující historií a bohatou kulturou. Pojďme si o něm něco povědět!

Jeden z nejznámějších výhledů ostrova Skye

Symboly ostrova Skye

Jedním z nejznámějších symbolů Skye je impozantní hrad Eilean Donan Castle, který byl ve 13. století postaven jako odpověď na nájezdy Vikingů. Nyní tato pevnost nad jezerem Duich nabízí dechberoucí pohledy na okolní krajinu. Hrad je otevřen návštěvníkům po většinu roku a vnitřní prostory vás dovedou zpátky do minulosti a historie Skotska.

Dalším ikonickým místem na ostrově Skye je hrad Dunvegan Castle, který se pyšní titulem nejstaršího stále obývaného hradu ve Skotsku. Šlechtický rod MacLeodů v něm žije po dobu více než 800 let. V hradu si budete moci prohlédnout unikátní artefakty a historické předměty spjaté s bohatou historií ostrova Skye. Součástí sídla jsou také krásně udržované zahrady s vodopády, jezírky a květinovými záhony.

Hrad Eilean Donan

Malebné městečko Portree

Portree, malebné přístavní město, se nachází na severovýchodním pobřeží ostrova Skye. Je to hlavní a největší sídlo na ostrově a zároveň významné turistické centrum.

Jednou z nejvýraznějších částí města je jeho přístav, který je domovem mnoha rybářských lodí a jachet. Je lemován malebnou promenádou, kde si můžete užít procházku podél pobřeží a obdivovat panoramatický výhled na moře. Je to také skvělé místo k ochutnávce čerstvých mořských plodů v některé z místních restaurací nebo vyzkoušení tradičního Scotch pie, masových koláčků s jehněčím.

Dalším poznávacím znakem Portree je jeho charakteristická řada barevných domů, jenž se táhnou podél pobřeží. Malé domky s různými pastelovými odstíny vytvářejí nádherný kontrast s přírodním pozadím a jsou oblíbeným motivem pro fotografy. Portree jednoduše nelze nemilovat.

view on Portree before sunset, Isle of Skye, Scotland

Portree, ostrov Skye

Za kolonií tuleňů

Pokud hledáte jedinečný zážitek na Skye, doporučujeme vám vydat se na plavbu lodí ke kolonii volně žijících tuleňů. Tato fascinující expedice vás zavede na blízké ostrůvky, kde budete mít příležitost pozorovat tyto úžasné mořské tvory v jejich přirozeném prostředí.

Již během plavby směrem ke koloniím si můžete vychutnávat neopakovatelné výhledy na ostrov Skye a okolní krajinu, což je zážitek sám o sobě. Pokud budete mít štěstí, uvidíte během plavby i další mořské živočichy, jako jsou delfíni nebo různé druhy ptáků.

Až dorazíte ke kolonii tuleňů, snažte se být potichu a samozřejmě dodržovat veškerá pravidla ochrany životního prostředí. Tuleni jsou přirozeně zvědaví a mohou se přiblížit až k lodi, což vám umožní jim být doslova na dosah. Nezapomeňte však respektovat jejich prostor, jen díky tomu se budou tuleni cítit v bezpečí a budou se chovat přirozeně.

Věřte, že to bude nezapomenutelná zkušenost a skvělá příležitost k fotografování.

tuleni, ostrov skye

Kolonie tuleňů na ostrově Skye

Dechberoucí krajina Trotternish

Pro milovníky přírody a krásných výhledů je tu také krajina Trotternish. Nádherný kout ostrova nabízí rozmanité scenérie, jako jsou strmé útesy, skalní věže a zelené pláně. Nejoblíbenějšími zastávkami v Trotternish jsou The Old Man of Storr, což je výrazná skalní formace čedičového původu, a vodopád Kilt Rock, který vypadá jako skotský kilt. Procházka malebnou krajinou je skutečným dobrodružstvím, při kterém se budete cítit jako skotští horalové.

Další podobné články

Edinburgh

Edinburgh Castle: strážce skotské metropole

Zobrazit více