Anglie

Najděte inspiraci v muzeu Victoria & Albert v Londýně

K výletu do Londýna určitě patří i návštěva muzea Victoria & Albert, kde můžete bez problémů strávit skoro celý den. Pokud máte rádi umění, jste na správné adrese. Najdete zde vzácné šperky, malby, sochy, ale i mluvícího tygra.

Muzeum Victoria & Albert (V&A) je největší specializované muzeum na světě zaměřené na aplikované a dekorativní umění. Bylo založeno v roce 1852, tehdy ještě jako Museum of Manufacturers. První ředitel muzea Henry Cole se aktivně podílel na jeho výstavbě a plánování. V té době se v muzejní sbírce nacházely nejen umělecké předměty, ale i vědecké exponáty. V roce 1854 bylo muzeum přemístěno na jeho současnou adresu a přejmenováno na South Kensington Museum. V roce 1899 se jeho název na počest královny Viktorie a jejího manžela prince Alberta změnil na Victoria and Albert Museum. Když bylo v roce 1913 založeno Muzeum vědy, byly sem přesunuty všechny vědecké exponáty a V&A muzeum se soustředilo již výhradně na aplikované a dekorativní umění.

Muzeum je opravdu obrovské, naleznete zde 145 výstavních místností, 13 kilometrů chodeb a více než 2 miliony exponátů. Pro návštěvníky je dobrou zprávou, že vstup do muzea je od roku 2001 zdarma.

Přáním prince Alberta bylo vytvořit muzeum, které ukáže jiné stránky britského průmyslu a prostřednictvím uměleckých exponátů bude vzdělávat a inspirovat designéry, výrobce a veřejnost. V muzeu tedy najdete zajímavé a vzácné kolekce šperků, keramiky, soch, fotografií, maleb, nábytku, textilií apod.

Právě kolekce šperků ve V&A muzeu je jednou z největších sbírek šperků na světě. Najdete jich zde více než 3000. Šperky pochází z různých období, od antiky až po současnost. Mezi nejzajímavější kousky patří: diadém královny Viktorie; diamanty, které nosila Kateřina Veliká; diamantová tiára z dílny Cartier; šperky od designéra Reného Lalique; případně zlaté náprsní brnění z keltského období.

Muzeum je rozděleno na čtyři oddělení:

1) Asie
2) Nábytek, textilie a móda
3) Sochařství, kovy, keramika, sklo
4) Svět a obraz

Oddělení Asie zahrnuje sbírku, která pokrývá období více než 5000 let, od roku 3500 př. n. l. až po současnost. V oddělení nábytku, textilie a módy zaměřeného převážně na Evropu najdete více než 14.000 předmětů z celého světa z období středověku až po současnost. Ve třetím oddělení je více než 110.000 exponátů z oblasti sochařství, kovovýroby, keramiky a skla, které zosobňují zejména evropský design a historii. V oddělení Svět a obraz uvidíte rozsáhlou kolekci kreseb, maleb, fotografií, designu, počítačového umění a knih.

Jedny z nejzajímavějších kousků v muzeu V&A

Diadém královny Viktorie (19. století)

Diadém s diamanty a safíry zdobí královnu Viktorii na známém portrétu namalovaném Winterhalterem v roce 1842. Diadém byl navržen samotným princem Albertem a vytvořen Josephem Kitchingem. Po smrti prince Alberta v roce 1861 královna Viktorie z velkého smutku nad ztrátou manžela diadém nenosila a opět si jej nasadila až po pěti letech. Tento šperk byl pro ni jedním z nejdůležitějších šperků, protože zosobňoval její lásku s princem Albertem.

Tipův tygr (18. století)

Toto dílo vyrobené ze dřeva zobrazuje ležícího britského vojáka v životní velikosti a tygra, který si na něm pochutnává. Znázorňuje sílu jeho vlastníka, Tipu Sultána. Tipu byl mocný panovník v Mysore v Indii a bojoval proti Britům. Právě tygr byl jeho osobním symbolem a měl jej i jako dekoraci svého trůnu. Tipův tygr byl zároveň mechanickou hračkou. Speciální mechanismus hýbal rukou člověka, vydával jeho plačící hlas a bylo slyšet i vrčení tygra. Tygr je z jedné strany dokonce otevíratelný. Uvnitř najdete malý orgán s 18 notami.

Tipův tygr

Sešity Leonarda da Vinciho (15. století)

Leonarda da Vinciho určitě není třeba představovat. Byl to vynikající umělec, vynálezce a filozof. Během svého života si často zapisoval své myšlenky a nápady, od anatomie až po filozofii. Pět takových sešitů je uchovaných ve V&A muzeu a na první pohled vás zaujme pisatelův zajímavý styl písma. Leonardo využíval tzv. zrcadlové psaní. Dodnes se neví, zda to dělal proto, aby pouze on mohl číst své poznámky, nebo se mu jako levákovi snadněji psalo zprava doleva.

Koberec Ardabil (16. století)

Tento koberec byl utkaný před více než 400 lety pro kapli v severozápadním Íránu. V 19. století byl prodán, pravděpodobně z toho důvodu, aby se z prodeje mohla financovat oprava kaple. Výroba koberce se dá přesně datovat, protože na koberci je vyšitý perský nápis, který obsahuje i datum 946, který je z muslimského kalendáře a je ekvivalentem roku 1539-40. Design koberce zobrazuje jeho posvátný kontext – zobrazení svatyně Ardabil.

Další podobné články

London Eye: nejnavštěvovanější vyhlídka v Londýně

Londýnské oko neboli London Eye je nejnavštěvovanější londýnskou atrakcí. Stojí v samotném srdci britské metropole a každoročně přivítá více než 3 miliony lidí. Za krásného počasí uvidíte až do vzdálenosti 50 kilometrů. A to už za návštěvu stojí, co říkáte?

Zobrazit více