Francie

Levandule – fialový symbol Provence

Lavandula augustifolia, latinské jméno levandule lékařské. Tato stříbrnošedá kráska s fialovými květy se stala symbolem regionu Provence. Její název pochází z latinského slova lavare, což znamená mýt se. Již toto napovídá, že levandule se hojně využívala při hygieně a díky svým blahodárným antiseptickým účinkům má nezastupitelné místo v kosmetice a lékařství i dnes.

Levandule pochází ze slunných a kamenitých strání Středomoří. Vydáme-li se do Provence, nalezneme celé lány této blahodárné byliny z čeledi hluchavkovitých. Ve středověku nesměla levandule chybět v žádné klášterní zahradě. Od 17. století hospodyňky pilně prokládali čisté prádlo v šatní skříni snítkami levandule. Oblečení krásně vonělo a navíc bylo chráněno před moly.

V současnosti se levandule hojně využívá v kosmetickém průmyslu. Vyrábí se z ní pleťové vody, koupelové soli a oleje. Velmi často se stává také součástí parfémů. I v lékařství zastává velmi důležitou pozici. Vykazuje účinky antiseptické, povzbuzující, posilující i pročišťující. Dokáže skvěle prokrvovat, regenerovat, snižovat krevní tlak. Používá se na ekzémy, opary a také na migrénu, což ocení hlavně ženy. Máte-li problém s uspáváním dítěte, kápněte mu trochu esenciálního levandulového oleje na polštář a sami uvidíte 🙂 V aromaterapii se levandule aplikuje v případě problémů s depresí, nervozitou, nespavostí nebo žaludeční nervózou.

Levandulové oleje

Pilné hospodyně používají levanduli při výrobě želé, bylinkových octů, marmelád či zmrzliny. Na závěr nesmíme zapomenout na provensálské koření, jehož součástí je levandule společně s tymiánem, saturejkou, rozmarýnem, bazalkou nebo šalvějí. Záleží na každém výrobci, jaké složení považuje za ideální.

Levandulová pole Horní Provence

Při návštěvě Provence doporučujeme zavítat k levandulovému poli a užít si procházku mezi voňavými keříčky. Nezapomeňte, že levandule kvete zhruba od poloviny června do poloviny července. Poté nastává období sklizně, kdy ostříhaná levandule putuje do parních destilérek, kde se zní získává tolik ceněná levandulová esence. Kdysi místní drobní pěstitelé destilovali přímo na polích. Malý destilační přístroj přivázali na hřbet osla a proces destilace probíhal s čerstvě ostříhanou rostlinou přímo v terénu.

Květy levandule

Dnes se menší část levandule stále ještě stříhá ručně. Z ní se poté připravují voňavé kytičky pro dekoraci. Ostatní se sklízí strojově a putuje co nejrychleji do destilačních závodů, aby výsledná esence byla co nejkvalitnější.

Ať už toho o levanduli napíšeme sebevíc, nejlepší je přece jenom osobní seznámení při návštěvě regionu Provence. Proto neváhejte a vydejte se na cestu za vonící levandulí.

Cestomilka

Ivana

Cestomilka Ivana říká o Provence

"Provence pro mě má jedinečné kouzlo a vždy, když tam jedu se skupinou, těším se stejně, jako bych tam jela poprvé! Energie jižního slunce, vzduch provoněný levandulí a káva v některé z řady malebných kavárniček s výhledem na kopcovitou krajinu mě naplňují takovým klidem, že vím, kde bych chtěla žít - v Provence!

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více