Francie

Bretaňské Saint-Malo – město korzárů

Již při příjezdu budí město Saint-Malo svými mohutnými hradbami respekt a úctu. Opevněná citadela je dokonalou kopií středověkého originálu, který byl zničen při drtivém leteckém náletu na konci druhé světové války. Neuvěřitelné odhodlání, morální síla a víra obyvatel dokázala město opět vzkřísit. Dnešní návštěvník nepozná, že se jedná o novostavbu z přelomu 20. století!

Jméno podle mnicha

Dle legendy připlul v 6. století na ostrov nedaleko dnešního bretaňského města velšský mnich Mac Low. Na místě, kam připlul, vzniklo později město pojmenované právě po něm. Mac Low se postupně změnilo na dnešní Malo. Dnes je ostrov spojen s pevninou dvěma šíjemi a patří k nejnavštěvovanějším místům v Bretani.

Námořníci, objevitelé, korzáři

Život obyvatel města byl od počátků spjat velmi těsně s mořem. Ve 13. století prosluli místní námořníci úspěšným bojem nad nepřátelskými loděmi. Ve městě fungovaly loděnice a byla zde sídla mnoho rejdařů. Aby král Karel VI. udržel s městem Saint-Malo dobré vztahy, uzavřel s ním přísežnou alianci o svobodné komuně. Kapitáni a námořníci ze Saint-Malo byli známí po celém světě jako jedni z nejúspěšnějších mořských objevitelů. Místní rodák Jacques Cartier odtud vyplul v roce 1534 a objevil pro Francii Kanadu. Na konci 17. století výprava ze Saint-Malo doplula až k břehům Jižní Ameriky a narazila na souostroví, které bylo pojmenováno Malvíny (opět od slova Malo). Dnes se používá častěji název Falklandy.

Zničení a znovuzrození města

V roce 1661 město potkala první katastrofa. Celá citadela vyhořela, protože byla zbudována převážně ze dřeva. Rekonstrukci vedli dva významní vojenští architekti Francie, Vauban a Garangeau. Z původních 16 hektarů rozlohy narostlo nové město na 24 hektarů. Opevnění bylo zdokonaleno. Na ostrůvcích před přístavem byly postaveny pevnosti na obranu města. Po této přestavbě zažilo Saint-Malo svou zlatou éru. Loďaři ze Saint-Malo brázdili všechna moře světa a ze získaného bohatství vyrostly uvnitř pevnosti velkolepé paláce zvané malounieres.

Největší katastrofa pro Saint-Malo přišla při osvobozeneckých bojích na konci druhé světové války. Spojenecké letouny bombardovaly po dva týdny celé pobřeží. Bomby zničily více jak 80 % opevněné citadely. Místní lidé se však nevzdali naděje ani v bezútěšných ruinách. Hned se pustili do odklízení trosek a nové výstavby milovaného města. Původní podoba Saint-Malo byla při citlivé rekonstrukci zachována. Návštěvník tudíž nepozná, že prochází nově zbudovanými ulicemi.

Významný rodák François-Auguste-René de Chateaubriand

Tento známý francouzský diplomat a spisovatel, který představuje jednoho z nejvýznačnějších romantických autorů francouzské literatury, se narodil přímo v Saint-Malo. Chateaubriandova rodina obývala palác nedaleko hlavní brány do města a jejich sídlo se zachovalo dodnes. Spisovatel miloval své rodné město a velice si přál, být zde pohřben. Ještě za svého života odkoupil kus půdy na ostrově Grand Bé nedaleko Saint-Malo, kde po jeho smrti byla vystavěna jeho hrobka.

Dnes přichází návštěvníci na jednu z prvních pláží ve Francii hned za hradbami citadely a napjatě očekávají odliv. Pouze při odlivu se lze dostat na ostrov Grand Bé suchou nohou a vzdát čest velkému literátovi. O něco později se přiženou také místní a netrpělivě čekají. Na co? Mnozí návštěvníci se totiž na ostrově zapomenou a zastihne je příliv. Když mají štěstí, stihnou ještě přebrodit, větší snílci a milovníci Chateaubrianda pak plavou s batohy nad hlavou 🙂 U Saint-Malo jsou rozdíly přílivu a odlivu opravdu velké. Pohybují se v rozmezí 8 až 14 metrů, což je pro neznalé nepříjemné překvapení.

Tip od Cestomilů: Podívejte se na videa na youtube! Některým se podařilo krásně zachytit poslední zoufalce na ostrově Grand Bé (vyhledávací dotaz: „Grandes Marées Saint-Malo“)

Je libo procházka městem?

Návštěvník většinou vstupuje do města Saint-Malo opevněnou branou Svatého Vincenta, vedle které se majestátně tyčí hrad. Dnes v něm sídlí městská rada a muzeum. Od brány vede centrem města hlavní ulice lemovaná obchody. Pěknou vyhlídku si užijete, když vystoupáte za hradem po úzkých schodech na hradby a vydáte se po nich okolo města. Na jedné straně se můžete kochat typickou architekturou opevněného centra. Na straně druhé se Vám naskytnou krásné pohledy na moře s řadou ostrůvků a malých pevností. Město se dá po hradbách obejít téměř celé. Hned pod hradbami najdete jednu z prvních veřejných pláží ve Francii. Odtud vyráží mnoho nadšenců do vodních sportů na lodích, malých plachetnicích či jiných plavidlech brázdit vody Smaragdového

Saint-Malo na talíři

Labužníci si v Saint-Malo přijdou na své. Restaurace hned za bránou Svatého Vincenta nabízejí všechny druhy plodů moře a ryb. Samozřejmě té nejvyšší čerstvosti a kvality.

Pro začátečníky doporučujeme ochutnat slávky po námořnicku (moules marinières) nebo na smetaně (moules à la crème). Pokud neholdujete rybám a plodům moře, nic se neděje. Zavítejte do typické palačinkárny. Jste přece v Bretani a je třeba ochutnat zdejší nejznámější pokrm. V crêperie Vám nabídnou slané palačinky z pohankové mouky s nepřeberným množstvím náplní (galettes) a samozřejmě také sladké palačinky (crêpes). Za nás doporučujeme vyzkoušet palačinku se slaným karamelem (caramel au beurre salé). Nemáte-li chuť na vysedávání v restauraci nebo palačinkárně, vyzkoušejte specialitu, kterou nikde jinde neseženete. V ulici pod katedrálou v malém obchůdku s prodejem jen na ulici pečou skvělý místní dezert ker-y-pom. Do křehkého těsta zapečené jablko, hruška (ker-y-poire) či banán (ker-y-banane) jsou skvělou svačinkou. Milovníci čokolády mohou vyzkoušet vylepšenou variantu s čokoládovými bodlinkami na povrchu. Jak jednou ochutnáte, budete se chtít vracet do Saint-Malo, města korzárů, jenom kvůli ker-y-pom :).

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka nejraději mlsá v Saint-Malo ker-y-pom :)

"Pokaždé když se blížím ke korzárskému Saint-Malo, už se těším, až si opět dám ker-y-pom. Tato místní delikatesa je zkrátka neodolatelná a mám ji od své první návštěvy neodmyslitelně spjatou s tímto městem. Také si jednu kupte a posaďte se na zídku vedle katedrály a v klidu si ji tam vychutnejte. Bon appetit!"

Další podobné články

Bretaňská vesnička Locronan – místo kde se zastavil čas

Jednu z nejkrásnějších vesnic v celé Francii najdete v západní Bretani, v kraji Finistère. Malá kamenná vesnice Locronan si dodnes zachovala svou historickou podobu a pokud si odmyslíte auta, přijde vám, že se zde zastavil čas již před několika staletími. Budou-li vám uličky Locronanu povědomé, zapátrejte ve své domací filmotéce 🙂

Zobrazit více