Francie

Když víno, tak jedině z oblasti Bordeaux

Co vás napadne, když se řekne francouzské víno? Většinu lidí na celém světě jako první napadne Bordeaux. Nejlepší víno na světě pojmenované podle stejnojmenného města v jihozápadní Francii. Inu, není to jen tak lecjaké víno. Vinice, na nichž se toto víno pěstuje, patří k těm nejslavnějším a největším na světě. A aby toho nebylo málo, patří zároveň i k těm nejstarším, jelikož pochází již z 8. století.

Víno z Bordeaux, hlavně to červené

Oblast Akvitánie je zaměřena především na pěstování červeného vína. Zhruba 20% produkce pak tvoří i bílé víno, rosé a šumivé víno. Celkem se zde vinná réva pěstuje na 119 000 hektarech, z nichž každoročně místní vinaři vyrobí zhruba 5,5 milionů hektolitrů vína Bordeaux. V regionu si aktuálně můžete vybrat z 63 značek vína Bordeaux různé kvality. K dispozici jsou vám jak stolní vína pro běžné každodenní pití, tak i ta nejdražší vína na světě. Tu druhou skupinu však tvoří pouze 3% z produkce.

Jak si víno z Bordeaux cestu do světa našlo

Vinná réva byla do oblasti okolo města Bordeaux dovezena Římany asi v 1. století našeho letopočtu. Původně měly zdejší vinice pokrýt pouze potřebu vína v dané oblasti, ale po svatbě anglického krále Jindřicha II. s Eleonorou Akvitánskou (ve 12. století) bylo všemu jinak. Francouzské víno si oblíbili Angličané a proto se od té doby začalo víno z Bordeaux do Anglie vyvážet.

Do dalších částí světa rozšířili povědomí o víně Bordeaux poutníci, kteří procházeli touto oblastí do poutního místa ve Španělsku zvaného Santiago de Compostella. Přibližně v 17. století si vína všimli i Holanďané. Postupně se sudy s vínem Bordeaux začaly vyvážet široko daleko.

Dnes je celý vinařský kraj věnující se výrobě vína Bordeaux zapsán na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Mimo to se kraj okolo města Bordeaux pyšní i nominací na World Travel Awards, což dokazuje, že jde rovněž o oblast čím dál více vyhledávanou turisty.

Co dělá víno Bordeaux tak výjimečným?

Jednotlivé oblasti v regionu Bordeaux se vyznačují různými klimatickými podmínkami, což významně ovlivňuje charakteristiku a chuť vyrobeného vína. Tajemství vína Bordeaux spočívá především ve vápenci, který se nachází ve zdejší půdě, kde před 50 miliony let bývalo tropické moře. Kvalitu rovněž ovlivňuje zdejší dostatečná vlhkost, kterou zajišťuje řeka Gironde a nedaleký Atlantský oceán.

Díky všem těmto skutečnostem zdejší kořenový systém vinné révy dosahuje úctyhodné hloubky až desítek metrů51. Výjimečným víno Bordeaux nedělá pouze půda a mikroklima, ale i míchání jednotlivých odrůd vinné révy, což je hotová alchymie a chlouba každého místního vinaře. Vína Bordeaux jsou totiž vyráběna mísením hned několika odrůd vinné révy.

Nejslavnější vinařství spojené s vínem Bordeaux

Ty nejlepší vinice se nachází na dobře odvodněných štěrkových půdách v blízkosti řeky Gironde. To nejlepší víno Bordeaux se pak vyrábí v Château Petrus, Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Mouton-Rothschild, Château Margaux, Château Haut-Brion, Château Cheval Blanc, Château Ausone a Château Le Pin.

Jak chutná červené víno Bordeaux?

Červené víno Bordeaux se vyznačuje chutí černého rybízu, švestek, fialek, grafitu a cedru. Jeho chuť je rozličná, vše závisí na kvalitě ročníku a dané provincie. A tak, když toto víno ochutnáte, můžete mít ústa plná šťavnatého ovoce, ale i ovocného koláče. Typické pro toto víno je i výrazné zemité aroma. Ovocná chuť je minerální, pikantní a plná taninů.

Bordeaux doporučujeme kombinovat s kachním masem. Dobře si však rozumí i se steakem na černém pepři, filetem Mignon, hovězím, kuřecími játry, roštěnou, zvěřinou a dalším tmavým masem. Ze sýrů pak s Comté, čedarem a Provolone.

Jak chutná bílé víno Bordeaux?

Je škoda, že bílá vína z Bordeaux zůstávají ve stínu tamních červených vín. I ona jsou totiž výborná a rozhodně stojí za povšimnutí. Stejně jako červené Bordeaux, i to bílé, mívá rozličnou chuť. Vše se odvíjí od toho, zda jde o víno lehké-ovocné anebo bohaté-krémové.

Dostupnější jsou lehká vína, jež jsou převážně citrusová s výraznou chutí grapefruitu, limetek, citronu anebo angreštu. Cítit v nich také můžete vápenitou zeminu s trávou, med a květy akátu nebo zimolezu.

Bohatá vína jsou sice méně obvyklá, o to však více žádaná. Tato vína obsahují především Sauternské víno ze Sémillonu, které nabízí mnohem bohatší a plnější chuť na jazyku. Po napití tak můžete cítit pečená jablka nebo hrušky, crème brûlée, karamelizovaný grapefruit, pomerančovou kůrou, zázvor, fíky, citronové máslo anebo heřmánek.

Bílé Bordeaux se hodí všude tam, kde je bazalka, avokádo anebo česnek. Velmi si rozumí se zeleninovými pokrmy, rizotem, parmezánem, mořskými plody a rybami.

Pokud byste rádi poodhalili roušku tajemství tohoto nevšedního vína, nespokojte se pouze se zakoupením láhve v naší domovině, ale zajeďte si přímo ke zdroji. Navštivte vinice, kde se pěstuje vinná réva pro výrobu Bordeaux a poznejte tvůrce toho nejlepšího vína na světě. Ochutnejte zdejší víno, nechte se okouzlit zdejší krajinou i malebnými domy a vychutnejte si zdejší atmosféru, která je nezapomenutelná a jen těžko popsatelná. Tu prostě musíte prožít na vlastní kůži.

Další podobné články

Bordeaux – kraj vína, ústřic a písečných dun

Co si vybavíte, když se řekne Bordeaux („bordó“)“? My jsme se zeptali našich fanoušků na facebooku a každému se vybavilo něco jiného. Někdo si vzpomněl na název přístavního města v jihozápadní Francii, jiný na odstín červené barvy. Nejčastější odpověď však byla víno. Proč právě víno? O tom Vám rádi řekneme více.

Zobrazit více