Španělsko

Baskicko – ráj pro gurmány

Baskická kuchyně je kombinací tradice, čerstvých surovin a vášnivého přístupu k vaření. Procestujte tuto nádhernou oblast a objevte nejlepší gastronomické poklady, které Baskicko nabízí.

Vítejte v Baskicku

Vítejte v Baskicku, kulinářském ráji, kde se vášeň pro gastronomii stala životním stylem. Tato malá, ale ohromující část Španělska a Francie, která se rozkládá na hranicích obou zemí, je známá svou bohatou kuchyní a lahodnými poklady, které zde čekají na to, až je objevíte. Baskicko je domovem některých z nejlepších restaurací na světě, včetně těch, které se pyšní prestižními Michelinskými hvězdami.  Pokud se řadíte mezi gurmány s spaluje vás touha prozkoumat nové chutě, Baskicko je pro vás tou správnou destinací.

Pojďme se projít po kulinářské mapě regionu.

Pintxos z chobotnice

Pinxtos jsou baskickou variací španělských tapas

Pinxtos

Jedním z nejcharakterističtějších prvků baskické gastronomie jsou pintxos, malé chuťovky, které jsou často podávány na kousku chleba. Pintxos mohou být jednoduché, jako je kousek španělské tortilly na chlebu, nebo složité, v dobobě kombinace lososa, kozího sýru a marmelády z červené papriky. Pintxos nejsou jen jídlem, ale i sociálním rituálem, kdy se lidé scházejí v baskických barech, aby společně ochutnávali různé druhy těchto malých delikates.

Pro někoho, kdo se s tímto fenoménem zatím nesetkal, může být vkročení do pintxos baru neuvěřitelným zážitkem. Oči Vám přechází nad různými druhy pintxos narovnanými v několika patrech nad sebou na dlouhém barovém pultu. Je opravdu velmi těžké si vybrat jen pár kousků na talířek, který si pak odnesete k pokladně, kde si objednáte ještě sklenici vína a za vše zaplatíte. A pak už je jen na Vás, jak si tyto lahůdky vychutnáte. Nejlepší pintxos bary najdete v centru letoviska San Sebastian.

 

Typický bar v San Sebastian, centra Baskicka. Ochutnáme?

Bar s pintxos

Bacalao a la Vizcaína tedy treska po baskicku

Treska, tradiční baskické jídlo, se nepřipravuje z čerstvé ryby, ale ze soleného rybího masa. Ryba se nejdříve odmočí ve vodě, aby ztratila nadbytečná sůl, a pak se pomalu vaří s cibulí, česnekem, paprikami a rajčaty, dokud nevznikne bohatá a chutná omáčka. Toto jídlo je ukázkou, jak baskická kuchyně přetváří jednoduché suroviny na něco výjimečného.

Kromě tresky najdete v některých restauracích také například mořského ďasa, který se připravuje celý včetně děsivě vypadající hlavy. Servírované maso je šťavnaté a jemné. Znalci si pak neodpustí delikátní okousání samotných křupavých čelistí ryby. Tento gurmánský zážitek si můžete dopřát v restauraci Astillero v přístavu města Getaría, kde potkáte převážně místní strávníky.

Txuleta - grilovaná pochoutka

Txuleta, velký steak z masivního baskického skotu, je další specialitou, která ukazuje baskickou lásku k jednoduchým, ale kvalitním surovinám. Steak je obvykle grilován nad otevřeným ohněm a dochucen pouze solí, což zvýrazňuje přirozenou chuť masa. Podává se často s lokálními zeleninovými přílohami nebo s jednoduchým salátem, což z něj činí skutečnou pochoutku pro milovníky masa. Opravdoví znalci jezdí za nejlepší txuletou do města Tolosa do nenápadné hospůdky Casa Julián!

Txuleta, Baskicko

Maso na txuletu

Uzený sýr Idiazábal

Mezi typické baskické speciality patří také Idiazábal, sýr vyrobený z nepasterizovaného ovčího mléka plemen Latxa a Carranzana. Sýr je pojmenován po stejnojmenné vesnici v Baskicku a má ochranou známku původu. Idiazábal je vynikající samotný, podávaný s ořechy a medem, nebo jako součást složitějších jídel. Jemnou kouřovou příchuť sýr v minulosti získával tím, že při zrání jej rodiny nechávaly ležet nedaleko otevřeného krbu přímo v obytné místnosti a sýr tak jemně uzený nádech získal přirozenou cestou. Dnes se sýry již musí udit. Určitě by si jej měly odpustit osoby, které drží dietu, protože se jedná o sýr s vysokým procentem tuku.

Rioja Alavesa a víno txakolí: Vinice v srdci Baskicka i na břehu moře

Nelze hovořit o baskické gastronomii bez zmínky o víně, zejména o těch z oblasti Rioja Alavesa. Region je známý svými vynikajícími červenými víny, která jsou ideálním doplňkem k bohatým a intenzivním chutím baskické kuchyně. Degustace vín v jednom z mnoha vinařství v Rioja Alavesa je zážitkem, který si návštěvník Baskicka nemůže nechat ujít. Navíc mnoho z těchto usedlostí patří k architektonickým perlám regionu.

Kdo nepreferuje těžká červená vína i pro toho se najde v Baskicku skvělé víno. Jmenuje se txakolí a pochází z pobřeží Baskicka. Réva se pěstuje na svazích nad mořem. Výsledné víno je bílé, lehké a svěží s velmi příjemnou kyselinou a skvěle se hodí k místním sýrům nebo třeba nakládaným ančovičkám, které také patří mezi typické krajové speciality.

Bodešgas Ysios, architektonický klenot Baskicka

Vinařství Bodegas Ysios upoutá zajímavou architekturou

Sidra a rituál txotx

Baskické kuchyně se neobejde bez vína ale také zde nesmí chybět typická sidra a s ní spojené rituály. Sidra je kvašený nápoj vyráběný z jablek, který skvěle doplňuje lokální jídla. Podobá se francouzskému cidru. S tímto nápojem je spojen velmi oblíbený rituál txotx, který se odehrává od poloviny ledna do dubna, kdy sidra dokvasí a slavnostně se ochutnává předtím, než se nalahvuje. Ochutnávka je spojena s obřadním natočením sidry do sklenky z velké výšky přímo z obřího sudu. Lidé se sejdou ve vinařstvích a servíruje se spousta místních typických pokrmů a popíjí se sidra. Mezi oblíbená jídla patří tortilla z tresky, hovězí kotlety a jako dezert se podávají ořechy a kdoulové želé.

Typické nalévání sidry ze sudu

Tradiční lití sidry

Další podobné články

San Sebastian, Baskicko

San Sebastián – kosmopolitní španělské letovisko

San Sebastián je místem, kde se historie setkává s moderním 21. stoletím, kde se příroda stává divadelním prostorem a kde vaše chuťové buňky můžou prozkoumat nové horizonty. Tak na co ještě čekáte? Přijďte a nechte se unést kouzlem San Sebastiánu.

Zobrazit více