Francie

Alsaská vinná stezka na kole i pěšky

Alsasko v sobě spojuje to lepší z Francie i z Německa. Jsou zde typické hrázděné domy, místní lidé mluví francouzsky i německy, vinná réva má ideální podmínky pro svůj růst a alsaská kuchyně je gastronomickým zážitkem. Mezi tím se proplétá Alsaská vinná stezka, nejznámější cesta vín ve Francii.

O Alsasku by se dalo říct, že v rámci Francie je to jeden z nejméně typických regionů. Místní mluví alsasštinou, všude je krásně uklizeno, okna domů jsou zdobena záplavami květin, vaří se zde mnoho druhů piv a samozřejmě se zde pěstuje víno. Pokud si někde povšimnete čápů, ať už živých nebo umělých, vězte, že jsou tu právem. Stali se symbolem celého kraje a v některých oblastech jsou tak zvyklí na návštěvníky, že se kolem nich bez obav procházejí.

Colmar

Do Alsaska za vínem

Alsaské svahy poskytují optimální podmínky pro vinařství. Pohoří Vogézy chrání alsaské vinohrady proti nepříznivým vlivům počasí. Teplé a výrazně suché podnebí podporuje zrání alsaské révy, která svou kvalitou obsazuje přední místa mezi nejlepšími bílými víny. Kdo jednou ochutnal alsaské „Grand Cru“, bude ještě dlouho vzpomínat. Alsaské víno patří mezi vína odrůdová. Což znamená, že víno musí být vyrobeno pouze z hroznů deklarované odrůdy, v některých případech se povoluje přidání maximálně patnácti procent odrůdy jiné. V Alsasku můžeme ochutnat nejčastěji tyto odrůdy: Sylvánské, Riesling (Ryzlink), Pinot Gris (Rulandské šedé), Pinot Noir (Rulandské modré), Mucsat (Muškát) a Gewurtztraminer (Tramín). Zvláštností mezi francouzskými víny je, že vinná etiketa nese název jedné ze sedmi autorizovaných odrůd. Nevýhodou tohoto značení je, že některé výrazně německé názvy odrůd nebo specifických poloh (Gewurtztraminer, Zotzenberg apod.) jsou pro Francouze obtížně vyslovitelné a zapamatovatelné. A právě z toho důvodu se alsaská vína netěšila nikdy velké popularitě.

Po alsaské vinné stezce na kole i pěšky

Ať už na kole nebo pěšky, můžete se vydat poznávat krásy Alsaska a alsaské vinné stezky. Proslulá vinná cesta se táhne od severu na jih téměř přes celý region. Měří 170 km a oficiálně byla vyznačena jako turistická cesta už v roce 1953. Pokud ji budete zdolávat na kole, nemusíte se obávat náročného terénu. Stezka vede po místních menších komunikacích, ale také přes vinice, malebná města a vesnice. Své putování po alsaské vinné stezce můžete začít na severu u města Marlenheim. Na úbočí pohoří Vogéz se rozprostírají rozlehlé vinice a ruiny mnoha hradů, které dříve sloužily jako hraniční. Dnes malebně doplňují ráz krajiny. Cestou se určitě zastavte v nejznámějších vinařských vesnicích jako je Riquewihr, Ribeauvillé či Eguisheim. Na každém kroku budete zváni do cave, sklípku, nebo do weinstube, vinárny. Budou Vám nabídnuta skvělá bílá vína odrůdy sylvánského, pinot gris či pinot blanc, nesmí samozřejmě chybět ani ryzlink a tramín. Všechna zdejší vína mají ochrannou známku původu AOC. Pokud chcete ochutnat to nejlepší, vyberte si vína označená Alsace Grand Cru, při jejichž výrobě se dodržují velice přísná pravidla. Vesnice na alsaské vinné stezce rády pořádají festivaly na oslavu vín. Největší festival se koná pravidelně na konci prázdnin v Colmaru. Festival trvá celý týden a město žije koncerty, výstavami, degustacemi a samozřejmě jídlem.

Alsaské vinice

Po námaze odměna, aneb něco z alsaské kuchyně

Po celodenním poznávání Alsaska je potřeba odměnit se něčím velice dobrým. Doporučujeme zajít do některé z místních restaurací a vyzkoušet alsaské speciality. Jak už bylo zmíněno, alsaská kuchyně je ovlivněna německou. Nejtypičtějším pokrmem je choucroute, kysané zelí obložené uzeninami, klobáskami a masem. Pokud nefandíte zelí, vyzkoušejte matelote, což jsou dušené místní ryby v ryzlinku. Nemáte-li velký hlad, dejte si tarte flambée či flammekueche, což je slaný cibulový koláč z tenkého těsta, taktéž místní specialita. Posilněni vydatnou večeří se můžete ještě vydat do ulic lemovaných krásnou hrázděnou architekturou a v některé z místních kaváren si dát digestif na lepší trávení 🙂

Flammekueche

Další podobné články

Město Colmar: Poznejte alsaské Benátky

Vstupte do pohádkového světa, kde se minulost mísí s přítomností, a kde každý kámen vypráví svůj vlastní příběh – vstupte do malebného města Colmar.

Zobrazit více