Francie

5 nejkrásnějších vesnic v Provence

Snad každé město nebo vesnička v Provence má svého genia loci. Není proto jednoduché vybrat jen 5 nejlepších. Zvolili jsme proto z každé kategorie jednu, která se pyšní titulem NEJ. Pojďte s námi projít jejich kouzelnými uličkami a užít si neopakovatelnou atmosféru.

1. Lourmarin, nejkrásnější vesnice

Vesnice Lourmarin leží na jih od horského masivu Lubéron, o kterém se ve svých knihách často zmiňuje spisovatel Peter Mayle. Není se proto čemu divit, že slavný autor bydlí právě zde. Lourmarin patří mezi nejkrásnější vesnice Francie, proto jej často do svého itineráře zařazují cestovní kanceláře i individuální turisté.

Vesnici dominuje renesanční hrad s nádhernou zahradou. Doporučujeme vejít dovnitř, protože krásné vyhlídky na celou vesničku a její okolí stojí za to. Milovníci vína by neměli opomenout návštěvu vinotéky, která se ukrývá v opevnění hradu. Po cestě do Lourmarinu hledejte velký vinný sud, jenž je skvělým poznávacím znamením.

Stejně jako v mnoha dalších obcích v Provence, tak i v Lourmarinu, se ulice vinou do kruhu, aby se zabránilo silným poryvům větru v úzkých uličkách. Při procházce narazíte na malebná zákoutí osázená kvetinami a pergoly porostlé vistáriemi. Příjemné kavárny na malých náměstích zvou k posezení u kávy nebo vína. Pokud do vesnice zavítáte v pátek ráno nebo v úterý v podvečer zažijete i příjemnou atmosféru místních trhů.

A jedna zajímavost! V Lourmarinu se natáčel jeden díl českého kuchařského pořadu „Kluci v akci“.

Lourmarin

2. Gordes, nejfotografovanější vesnice

Gordes byla ohodnocena jako nejfotografovanější obec v Provence a to především díky skvělé poloze na hraně náhorní plošiny. Vesnice se terasovitě rozkládá nad údolím a už při příjezdu donutí každého návštěvníka zastavit na vyhlídkové plošině před obcí a začít fotografovat. Vesničku Gordes proslavil úspěšný film „Dobrý ročník“. Díky kamenným stavbám, terakotovým střechám a úzkým uličkám se Gordes stala v momentě ikonou Provence.

Pokud zamíříte do Provence v létě, vydejte se do Gordes brzy ráno, abyste si užili klidné a příjemné atmosféry místa bez davů turistů. Není nad procházku prázdnými uličkami dlážděnými nepravidelnými kameny s vyhlídkami do údolí, kde se ještě převaluje ranní mlha. Uprostřed vesnice najdete hrad, který slouží jako skvělý orientační bod. V hradu je umístěno informační centrum, kde seženete plánek obce i další informace o Gordes. Pokud Vás procházka uličkami unaví, vyhledejte kavárnu Le Cercle Républicain a užijte si kávu s nádhernými vyhlídkami na pohoří Lubéron z malé terasy. Každé úterý se v podhradí koná velký místní trh. Čerstvé ovoce, zelenina, mořské plody, sušené salámy a tapenády Vám představí další krásnou tvář Provence.

Z Gordes už je to jen malý kousek cesty k románskému klášteru Sénanque, jehož okolí se během června a července mění ve fialové moře rozkvetlé levandule.

Vesnice Gordes

Gordes

3. Cucuron, nejautentičtější vesnice

Vesnička Cucuron leží jen několik kilometrů od vesnice Lourmarin. Přestože vzdálenost je to malá, počet turistů zde ani v sezoně není závratný. Díky tomu si Cucuron stále uchovává hodně ze své autentičnosti.

Vesnice se rozkládá mezi dvěma návršími, na kterých stojí pozůstatky hradu a středověké věže. Mezi kopci najdeme spleť křivolakých uliček s mnoha průchody a zajímavými zákoutími. Stoupáte-li hlavní ulicí vzhůru, dojdete ke kostelu Panny Marie a dál můžete pokračovat až ke středověké věži, odkud se před Vámi rozprostře celá vesnička jako na dlani.

Obec Cucuron se proslavila natáčením hned několik filmů. Ze starší tvorby je možné uvést film „Husar na střeše“ nebo „Jean od Floretty“ v hlavní roli s Gerardem Depardieu. Ve vesnici se také odehrávaly některé scény z filmu Dobrý ročník, v němž si zahrál Russel Crowe a Marillon Cotillardová. Pokud budete hledat místo z tohoto filmu, vydejte se na severní okraj vesnice k vodní nádrži z 16. století a hned pochopíte…

Cucuron

4. Roussillon, nejbarevnější vesnice

Barvy, barvy a zase barvy. Možná právě proto se okrová vesnice Roussillon zařadila mezi nejkrásnější vesnice Francie. Leží mezi ložisky okrové hlinky na vyvýšené skále. Domky v obci hrají všemi odstíny okrové barvy a vytváří tak nezapomenutelné scenérie. Strmé barevné útesy uchvátí každého, kdo vstoupí do vesnice od jihu.

Na malém náměstí pod starou částí obce je možné se rozhodnout, zda se vydáte do spleti křivolakých uliček Roussillonu, nebo zamíříte mezi okrové odstíny a vydáte se na okrovou stezku.

Při procházce vesnicí se vydejte až na nejvyšší místo, kde kdysi stával hrad a odkud se dnes nabízí výhledy do širokého okolí. V případě dobrého počasí uvidíte v pozadí bílý vrchol hory Ventoux, kterou velmi často zdolávají cyklisté při slavném závodu Tour de France. Při cestě dolů z Rousillonu se zastavte na náměstí u Hotel de Ville a ochutnejte některou z místních specialit. Za nás doporučujeme první restauraci naproti radnici. Podávají skvělá jídla dne a báječné velké saláty.

5. Les Baux-de-Provence, nejnavštěvovanější vesnice

Vesnice Les Baux–de-Provence leží na úpatí malého pohoří Les Alpilles nedaleko města Arles. Z jižní strany působí monumentálně ruiny hradu, který byl kdysi největší v širokém okolí a pánové z Baux vládli, kam až oko dohlédlo. Do vesnice vedou pouze dvě cesty. Hlavní přístupová komunikace spojuje vesnici s parkovištěm. Druhá stoupá po schodech z údolí prudce vzhůru a je určena pouze pro pěší. V Les Baux-de-Provence se nelze ztratit. Dvě vodorovné ulice končí buď vstupem do zříceniny hradu nebo na náměstí před kostel svatého Vincenta.

Pokud navštívíte Baux de Provence brzy z rána, budete si připadat, jako byste cestovali v čase zpět. Ulice bez dalších návštěvníků působí opravdu jako ve středověku. Vesnice se teprve začíná probouzet a vy můžete vychutnávat klid a příjemnou atmosféru. Milovníci opevnění a vyhlídek do krajiny by měli určitě zavítat až na hradní plošinu, kde se také nachází funkční kopie středověkých katapultů.

V sezoně vesnici navštíví víc než milion návštěvníků, což pro 23 stálých obyvatel může být opravdu náročné 🙂

Vydejte se s námi za poznáním krás provensálských vesnic.

Les Baux-de-Provence

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka o skalních vesničkách v Provence

"Vesničky na skalách, nazývané také vesničky na bidýlku, si stále zachovávají svou jedinečnou atmosféru. Navštívíte-li je brzy z rána, bude moci zažít něco neopakovatelného! A zatímco Vy pak budete spokojeně sedět u kávy v některé z místních kavárniček, budete moci pozorovat postupně narůstající mumraj a ruch vesničky".

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více