Itálie

10 nejkrásnějších míst v Římě

Co si představíte, když se řekne Řím? Romantiku? Teplo? Dobré jídlo? Umění? No přece vše dohromady! Řím přináší na několika kilometrech čtverečních všechno dobré, co jen v Itálii můžete najít. Pojďte se tedy společně s námi alespoň zprostředkovaně podívat na desítku toho nejlepšího. Místa, která vám nesmí uniknout, až se do historického, romantikou protkaného Říma konečně vydáte!

1. Vatikánská muzea a Sixtinská kaple

Vatikánská muzea jsou největším klenotem Vatikánu a jedním z největších komplexů uměleckých sbírek na světě. Vydáte-li se dovnitř, možná se ve spleti uměleckých sbírek, zahrnující období od starověku až po současnost, trošku ztratíte. Není se však co divit. Veřejnosti je dnes přístupno 47 tisíc m2 výstavních prostor a nachodíte zde cirka 7 kilometrů. Za vidění stojí zejména Raffaelovy vzácné fresky či sbírky renesančních soch včetně slavného sousoší Laokóonta se syny nebo Apollóna belvederského. Na své si přijdou i milovníci egyptského či etruského umění.

Nejúchvatnější částí muzejního komplexu je Sixtinská kaple. Je známá hlavně díky své vnitřní výzdobě. Zdi, na kterých se vyřádily snad všechny múzy Michelangela, Botticceliho nebo Rosseliho, by měl vidět každý. Zajímavostí je, že právě v této kapli se konají volby papežů, tzv. konkláve.

A protože do Vatikánských muzeí určitě zavítáte, dáme Vám dobrou radu. Vstupenku si určitě zakupte předem!

2. Bazilika sv. Petra

Bazilika sv. Petra je centrem nejen Vatikánu, ale i celé katolické obce. Tento svatostánek nechal vystavět na hrobu sv. Petra, apoštola a prvního papeže, císař Konstantin už v roce 349 n. l. Podobu, kterou známe nyní, dostala tato velkolepá církevní stavba v první polovině 17. století. Až budete uvnitř, dobře se dívejte. Chrám hostí mistrovské dílo Berninino – bronzový baldachýn sv. Petra a Michelangelovu Pietu, nádherné renesanční sousoší.

A pokud chcete nahlédnout do veřejnosti nepřístupných vatikánských zahrad, vystoupejte až na vrchol kupole. Otevře se Vám nádherný výhled, který za tu námahu určitě stojí.

3. Forum Romanum

Forum Romanum – náměstí, kde se už před dvěma a půl tisíci lety scházely všechny společenské třídy antického Říma k bohoslužbám, nákupům, vojenským parádám, či filosofickým a politickým polemikám. Forum Romanum bylo středem dění a i vy máte možnost se procházet těmito místy, nyní archeologickým nalezištěm, které vzpomíná na vzestup a pád římského impéria. Zkuste se vrátit časem a sebe samé si představit v elegantních tógách, jak procházíte ulicemi, abyste vzdali hold vašemu milovanému císaři Juliu Césarovi.

Forum Romanum

4. Koloseum

Pravděpodobně celosvětově nejznámějším symbolem Říma je mohutná stavba kruhového půdorysu s dlouhou, avšak ne zrovna mírumilovnou historií. Ach, to Koloseum. Prach a krev. Bída i lesk. Sláva, nebo smrt. Zhruba před devatenácti staletími, to se psal rok 80 našeho letopočtu, zde proběhla mohutná kolaudace. Sto dní trvaly první hry na oslavu dostavby slavného římského Kolosea! Tvrdí se, že ve své největší slávě se zde mohlo najednou až padesát tisíc diváků „kochat“ krutými gladiátorskými souboji.

Ani v současnosti se však ono slavné místo nemusí bát zapomnění. Ročně jej navštíví neuvěřitelné 4 miliony návštěvníků. Pokud tam tedy zamíříte i vy, a my víme, že to uděláte, protože Koloseum je jedno z římských “musím”, kupte si lístek s předstihem. Věříme, že i přes dlouhé fronty nakonec dáte Koloseu palec nahoru!

Světoznámé římské Koloseum

5. Panteon

Ne, nechceme po vás, abyste si zašli potykat s rodinkou římských bohů! On Jupiter stejně často nebývá doma. Římský Panteon je dva tisíce let starým chrámem, nyní kostelem, kde místo svého posledního odpočinku našel nejeden římský velikán, a to včetně králů, nebo například malíře a architekta Raffaela. Návštěva určitě stojí za to. Panteon je považován za jednu z nejdokonalejších staveb světa, co se do symetrie a architektury týče. Platí také za jednu z dalších vyloženě ikonických památek Říma. Zkuste přijít kolem poledne a nechte se zalít zlatavými slunečními paprsky, které do chrámu pronikají stropním okulem. Zážitek je to vyloženě mystický.

6. Piazza Navona

Načančané fontány, barokní paláce, sympatické uličky, umělci na každém kroku a víno, pizza či káva. To je Piazza Navona, elegantní římské náměstí oválného tvaru, oáza všeho dobrého, co můžete od italské metropole očekávat. Vážně, jakmile dojde na milé suvenýry nebo dobré italské ristorante, právě na Piazza Navona se vám nabídne nejpestřejší výběr. A to vše v pompézním barokním hávu a v jedinečné atmosféře. Až dopijete šálek dobré kávy, nezapomeňte se stavit do Museo di Roma mapujícího římské dějiny. Fotografie před slavnou Berniniho Fontánou čtyř řek, která zdobí již pět staletí střed tohoto nádherného náměstí, bude jistě milou vzpomínkou.

7. Piazza di Spagna a Španělské schody

Na chvilku se přenesme k vzdáleným bratrancům Italů, ke Španělům. Španělské náměstí, Piazza di Spagna, a Španělské schody, jsou dalším místem v Římě, které nesmíte při své návštěvě italského hlavního města minout. Toto krásné duo míst přímo vybízí nejen k úžasným fotografiím, ale i k dlouhému posezení “jen tak”, během kterého budete moci nasát skutečné aroma Říma. Ať už ve dvou, s přáteli nebo o samotě, španělská enkláva v Římě z 18. století rozhodně stojí za prožití.

8. Fontána di Trevi

Ať už jste v Římě jen na otočku, nebo si zde užíváte zaslouženou dovolenou, vaše návštěva města nebude nikdy plnohodnotná, pokud nehodíte minci pro štěstí do slavné fontány di Trevi. Tuto barokně-klasicistní krasavici z mramoru, kterou určitě znáte z fotografií nebo dokumentů, během poledne a odpoledne okupují mračna turistů. Proto si pro její návštěvu zkuste vyhradit čas spíše v ranních či večerních hodinách. Jen tak váš zážitek bude takový, jaký znáte z filmu Sladký život.

Dechberoucí fontána di Trevi

9. Římské espresso

Turka nechte Turkům. Nebo nejlépe doma. Stejně jako tři v jednom, nebo nedej bože kelímek ze Starbucks. Římané si potrpí na kvalitní kávu. Pokud milujete cappuccino, dejte si ho jen při snídani, aspoň v případě, že nechcete jít proti italským tradicím. Během dne si můžete dát jednoduše caffé. A dostanete přesně to, čím káva má být – dobrým espressem. Patříte-li mezi opravdové gurmány a kávové fajnšmekry, doporučujeme navštívit nejlepší italské kavárny – Tazza d’Oro a Caffé Sant’Eustachio.

10. Italská pizza

Že nejlepší pizzu mají v Neapoli? No, na tom je jen trochu pravdy. Italské mlsné jazyky praví, že se Řím Neapoli hravě vyrovná, že právě i v Římě je možné najít jednu z nejchutnějších italských pizz. Pro římskou pizzu je typické až papírově tenké těstíčko a křupavé okraje, stejně jako jednoduchost a soulad v ingrediencích. Věřte, že až jednou ochutnáte pravou římskou pizzu, na ty české budete hledět tak trochu s despektem. Je lehoučká a dokonalá. Pro nejlepší požitek z pizzy doporučujeme podniky Panattoni, I Supplí nebo Emma.

Tak co? Jak se vám líbí? Nám neskutečně. Proto neotálejte. Řím krásný, Řím vyhřátý a vřelý, Řím plný umění a jedinečné atmosféry na vás už čeká!

Cestomilka

Ivanka

Řím vás vtáhne, říká Cestomilka Ivanka

"Památkami protkaný a historií dýchající Řím vás prostě vtáhne. Miluji ho nejen pro jeho kulturní dědictví, nýbrž pro celkovou atmosféru, která zde panuje. Vychutnejte si tuto temperamentní italskou metropoli všemi smysly společně se mnou."

Další podobné články

Forum Romanum, Italy, Rome

Forum Romanum: pupek starověkého Říma

Pokud existuje nějaké místo, které můžeme považovat za středobod starověkého římské impéria, bude jím Forum Romanum. A vy máte možnost jej s námi prozkoumat. Jdeme na to?

Zobrazit více