Setkání naší malé cestovatelské skupiny na letišti, odbavení a přílet do jižní Francie. Díky malé skupince do 8 osob si objevování největšího francouzského vinařského regionu opravdu užijete.
Po příletu se přesuneme do města Arles, kde si vychutnáme pozdní oběd. V případě zájmu si projdeme historické centrum města s antickou arenou i divadlem, známou van Goghovou kavárnou či románskou katedrálou svatého Trophima.
V podvečer se přesuneme do města Montpellier, kde se ubytujeme. V případě zájmu se můžeme vydat do centra města na krátkou procházku a večeři.
Posilněni snídaní se vydáme do jedné z nejkrásnějších vesnic Francie Saint Guilhelm-le-Désert. Na pár chvil se ztratíme ve spleti kamenných středověkých uliček, navštívíme románské opatství Gellone (UNESCO) a odpočineme si u kávy nebo vína na malebném náměstí ve stínu obřího platanu. Po cestě se také zastavíme u Ďáblova mostu, který se klene přes řeku Hérault a povíme si legendu o jeho vzniku.
Odpoledne se přesuneme do města Béziers a zamíříme ke kanálu du Midi (UNESCO), technickému zázraku ze 17. století. Neuvěřitelných 250 kilometrů dlouhá vodní „dálnice“ spojuje Středozemní moře s Atlantským oceánem a dnes slouží zejména k turistickým účelům. Budeme obdivovat zdymadla Fonséranne, jež překlenula největší výškový rozdíl na trase kanálu.
Závěr našeho prvního dne si užijeme v nedalekém vinařství. Během degustace se dozvíme zajímavosti o produkci místního vína a zároveň několik vzorků vyzkoušíme. Příjemným zakončením bude ochutnávka tradičních specialit a diskuze o languedockých vínech.
Po snídani zamíříme do vinařského regionu Cabardès a Minervois ležícího nedaleko slavného města Carcassonne. Vinařství v této oblasti umožňují netradiční mísení atlantických odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot se středomořskými odrůdami, jako je Grenache a Syrah. Vzniká tím velmi zajímavá chuť i vůně. My si společně prohlédneme technické zázemí jednoho vinařství a na závěr určitě několik vzorků vín ochutnáme.
Naší další zastávkou bude zámek Château de Pennautier přezdívaný také „Versailles Languedocu“. Nádherný zámek zaujme nejen svou architekturou, ale i rozlehlými vinicemi, které jej obklopují. I zde se produkují tato jedinečná vína. Společně projdeme moderním technickým zázemím, dozvíme se o zpracování vína a nakonec opět ochutnáme.
V podvečer nás bude čekat největší klenot kraje, středověké opevněné město Carcassonne (UNESCO). Projdeme dvojitým prstencem hradeb i bludištěm kamenných uliček až k hradu Château Comtal a románsko-gotické bazilice Saint-Nazaire. Za vidění stojí také starý kamenný most Le Pont Vieux. Večeři si dopřejeme v některé z místních restaurací. Vyzkoušíte typickou místní specialitu cassoulet?
Po snídani zamíříme na jih do oblasti Limoux, která je vyhlášená produkcí šumivých vín. V jednom z vinařství nám průvodce představí práci na vinici i ve sklepě netradičním způsobem. Závěrem naší prohlídky ochutnáme vína typu blanquette de Limoux a crémant.
Následně zavítáme do oblasti katarských hradů. V jejich stínu se nachází oblast Maury a vinařství zabývající se výrobou tichých a přírodně sladkých vín. V technické části uvidíme moderní výrobu i sklep s tradičními velkými sudy pro oxidativní zrání. Prohlídku zakončíme degustací obou typů vín.
V podvečer se projdeme městem Perpignan, jemuž vládne typická jižanská atmosféra. Uvidíme jedinečnou gotickou budovu námořní burzy a nádherně zdobenou katedrálu sv. Jana. Večeři si dopřejeme v některé z místních restaurací a ochutnáme krajové speciality, zde již ovlivněné blízkostí Španělska.
Posilněni snídaní navštívíme vinařství nedaleko města a vyzkoušíme další vína z oblasti Fitou. Podíváme se do výrobních prostor i na vinici a návštěvu zakončíme ochutnávkou.
Na netradiční oběd se přesuneme do města Narbonne. V místní městské tržnici si užijeme nejen skvělou atmosféru, ale ochutnáme opravdu vybrané místní speciality.
Následně zavítáme do oblasti masivu La Clape, která je silně ovlivněna blízkostí moře a produkuje specifické víno. V bílých vínech jistě ucítíme příjemnou salinitu a červená vína nás překvapí svou plností a kulatostí.
Vyjde-li nám čas, navštívíme těžiště mořské soli Saint-Martin. Vedle nákupů soli nejrůznějších příchutí ochutnáme skvělé středomořské ústřice, které se servírují na terase s výhledem na barevná odsolovací jezírka.
V podvečer se přesuneme na ubytování do blízkosti letiště.
S návštěvou uvedených památek, degustací či představení se v programu zájezdu počítá. Pokud není uvedeno jinak, hradí se vstupné až na místě. Vstupenky, které je nutné objednat předem, jsou níže označeny a budete mít možnost si je doplnit do své elektronické cestovní smlouvy.
Zavolejte nám rovnou na číslo
Nebo nám napište dotaz