Francie

Za krásami Azurového pobřeží

Ach, ta Francie! V posledních letech stále více z nás touží zemi umělcům a romantikům zaslíbenou alespoň na pár dní navštívit. A není to jen slavná Paříž, mekka všech zamilovaných, která nám tolik imponuje. Čím dál více nás láká také Francouzská riviéra a její nejvábivější část – Azurové pobřeží. Kraj azurově modrého moře a nebe, bílých pláží, pyšných měst a zaručeně autentických prožitků.

Oblast Azurové pobřeží se rozprostírá v celé své kráse na jihovýchodě Francie mezi městy Menton a Cassis. Zde se oblázkové pláže stýkají s teplými proudy Středozemního moře, které určuje jižní hranici celé provincie. Severní hranici zase střeží monumentální Francouzské Alpy. Provincie se může pyšnit příjemnými teplotami, které v létě tančí okolo číslice 30 a v zimě sotva spadnou pod 10 stupňů Celsia. Právě díky teplým zimám si Azurové pobřeží v 19. století tak oblíbili Angličané.

Nice: granátové jablko Azurového pobřeží

Nice je považováno za nepsané hlavní město Azurového pobřeží. Vždyť nic jiného nedefinuje Azurové pobřeží lépe, než do oblouku vykrojená, luxusní oblázková pláž v Nice.

Pomyslnou hranici mezi nádhernou pláží a romantickými ulicemi Starého města, tzv. Vieille Ville tvoří ikonická Anglická promenáda. Ačkoliv je tato čtyř kilometrová promenáda určena především cyklistům a spanilým jezdcům na kolečkových bruslích, určitě se zde najde místo i pro vaše kroky. Ať už povedou kamkoliv. Například do již zmiňovaného Starého města, mezi domečky rybářů a do stínu hradního návrší.

Pokud dostanete chuť na autentickou atmosféru města, navštivte starou část Nice ve čtvrtek, kdy se zde konají tradiční trhy. Voňavé ovoce a zelenina, sušené salámy, vyhlášené francouzské sýry a levandulový med stojí za malou ochutnávku. A jste-li velcí mlsouni, určitě navštivte výrobnu kandovaného ovoce nedaleko přístavu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tradiční trhy ve Starém městě Nice

Cannes: filmové star a rudý koberec

Cannes určitě znáte podle světoznámého filmového festivalu, který se zde každoročně koná. Před, během i po festivalu jím žije celé město. Tato monumentální akce, na které pokaždé vystoupí desítky filmových hvězdiček a hvězd, však není jediným důvodem, proč se o toto krásné město zajímat.

Vezmeme to hopem. Cannes můžete milovat pro jeho luxus, který se zrcadlí ve všech hotelích, obchodech návrhářů světových jmen nebo restauracích aspirujících na michelinské hvězdy. Ostatně jako většina měst Azurového pobřeží, i Cannes se pyšní nádhernou promenádou, kolem které se točí celý život města. Ať už je tam natažený červený koberec nebo ne, tam ve třpytu slunce a mořských vlnek vypadají skvěle naprosto všichni.

Při návštěvě Cannes určitě nevynechejte Le Suquet, nejstarší část města. Spletitý labyrint prastarých uliček, který vyvěrá v malém přístavu, kde každé ráno vyplouvají na moře bárky zdejších rybářů. Až tam budete, nadechněte se zhluboka a dobře se rozhlédněte. Přesně tak Cannes vypadalo, než jej objevili bohatí lidé. Jako prostá, romantická, rybářská vesnička.

Jedna z nejkrásnějších městských pláží je v Cannes

Monako: kasína, luxus a formule 1

Velká cena Formule 1, kasína, luxusní jachty…ano, peníze jsou cítit v Monaku na každém kroku. Je jen na vás, jak si s monackým dilema poradíte. Můžete se tím mamonem nechat unést, vést své kroky tam, kde se procházeli nejbohatší lidé světa a stejně jako oni, i vy můžete vše vsadit na jednu barvu. Třeba štěstí, ta muška jenom zlatá, vám dopomůže k pohádkovému bohatství.

Pokud již víte, že štěstí se pod hromadou zlata neukrývá, pak se usmějte na všechno to pozlátko, proklouzejte se mramorem Casina de Monte Carlo a zamiřte na La Rocher – Skálu. Staré město s královským hradem a Oceánografickým muzeem, které se na jejím vrcholu hrdě tyčí, vás přivítá s otevřenou náručí. A až budete z hradeb koukat na západ slunce, přesvědčí vás to, že jste zvolili dobře.

Saint-Tropez a četníci

Saint-Tropez, to je více než jen domov četníka Funése. Ačkoliv bylo na začátku 20. století pouhou rybářskou osadou s pevností, od těch dob se již mnohé změnilo. Město se lehce rozrostlo, ale nikdy ne tolik, aby se z něj stalo velkoměsto. V současnosti má Saint-Tropez necelých šest tisíc obyvatel a to i se všemi četníky. Fakt, že se Saint-Tropez nikdy nestalo metropolí, dopomohl i tomu, že si město zachovalo svůj nezapomenutelný historický ráz.

Nechceme vám nic vnucovat, ale troufáme si tvrdit, že Saint-Tropez bude pravděpodobně tím nejromantičtějším městem Azurového pobřeží vůbec. Vážně. No vždyť se sami podívejte! Nádherný přístav, citadela, oranžové sedlové střechy měšťanských domků, ty pláže a to moře, které je, světe div se, skutečně azurové!

Vzpomínáte na četníka ze Saint-Tropez?

Antibes, galerie luxusních jachet

No dobře, dobře, trochu jsme se nechali unést, když jsme Saint-Tropez označili za nejromantičtější město našeho Azurového pobřeží. Historické centrum města Antibes s přístavem mu slušně konkuruje. Pokud městem budete brouzdat v dopoledních hodinách, nezapomeňte navštívit proslulý městský provensálský trh – Marché Provençal.

Pro bezprizorní toulky městem však doporučujeme spíše večerní hodiny, kdy slunce tolik nepálí a ulice ožijí životem místním více než tím turistickým. Antibes je město o poznání větší než Saint-Tropez. Což sebou nese pozitiva. Mimo oné romantiky nabízí také jiné formy turistického vyžití. Za zmínku stojí například jeden z největších evropských mořských světů – Marineland a Aquasplash. Tam se můžete potkat s lachtany, delfíny nebo i kosatkou. Především pro děti bude tato atrakce nezapomenutelným zážitkem.

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka o Azurovém pobřeží

"Azurové pobřeží je zářící a nablýskaný kousek francouzské riviéry. Milovníci luxusu a okázalosti si přijdou na své v Monaku. Kdo má rád moře a pláže, nepohrdne oblastí kolem filmového Cannes. Milovníci umění si přijdou na své v Nice a Antibes. Zkrátka pro každého je na Azurovém pobřeží z čeho vybírat."

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více