USA

10 nejkrásnějších míst New Yorku

Od mrakodrapů z Wall Streetu, přes neony ozářené kroky napříč Times Square, etnické enklávy s autentickými restauracemi a bary, až po listím lemované chodníčky Central Parku… nezáleží na tom, kudy se mihnete, vše jmenované v New Yorku najdete. Město pulzuje svou nezaměnitelnou energií na každém svém centimetru. Velké jablko je prototypem dokonalého velkoměsta se vším všudy. A i Vy nyní máte možnost jej ochutnat, probádat toto epicentrum zábavy, módy, obchodu, financí a historie. Vydejte se s námi do města, které nikdy nespí!

1. Times Square

Srdce New Yorku najdete na Times Square. A že opravdu tepe! Times Square je frenetickým centrem celého města, kde vás kakofonie velkoměsta přímo pohltí. Světla neonů, reklamní billboardy, žluté taxíky připravené jen vyrazit, polonazí kovbojové nebo dvojnice Marilyn Monroe. Ačkoliv se většina místních snaží davům Times Square vyhnout, vy jej určitě minout nesmíte . Chcete přeci zažít nefalšovanou Ameriku. Nebo ne?

2. Empire State Building

Jsou mrakodrapy, které pouze vrhají stín. A pak mrakodrapy, které svou krásou vrhají stín na ostatní mrakodrapy. Empire State Building, nádherná architektonická stavba ve stylu art-deco, je jednou z nesporných dominant New Yorku a budova světového významu. Ačkoliv si za to budete muset něco málo připlatit, výhled z Empire State Building na New York z 86. patra vám vezme dech. A co teprve výhled z patra číslo 102?!

3. Socha Svobody

Mluvil tady někdo o dominantách New Yorku? Pro tuto metropoli a vůbec celé Spojené státy americké neexistuje ikoničtější symbol než sama Socha Svobody. Na počátku 20. století byla tato socha pro desítky tisíc imigrantů ze starého světa tím prvním, co po úmorné cestě uviděli, symbolem naděje, který je vítal do nového života. Těžkého, ale snad lepšího. I ve vás může návštěva této americké krásky vzbudit podobné emoce. Stačí nastoupit na trajekt a vyplout směrem ke Svobodě.

4. Brooklyn Bridge

Přes East River se táhne další pro New York důležitá památka. Je jím Brooklynský most, tepna, která spojuje městské části Manhattan s Brooklynem. Most má úctyhodnou délku – dostat se přes něj vám bude trvat něco přes půl hodinky. Po každou vteřinu se budete moci kochat nádherným výhledem nejen na záliv, ale i obě městské části. A když říkáme kochat, myslíme tím kochat. Nad silnicí se totiž táhne lávka přímo pro to určená, promenáda pro pěší a cyklisty. Jen máloco tedy bude rušit vaši nekonečnou romantiku.

5. Central Park

Čas odpočívat. Uniknout od mumraje ulic, hluku aut a ramen davů. A nejlépe někam do zeleně. Přesně k tomu je ideální Central Park, učiněná oáza klidu a míru uprostřed samotného velkoměsta. Jen tak se procházet, vydat se s přáteli na piknik nebo si snad zasportovat, náplň už necháme na vás. Tak či onak, určitě ta relaxace bude stát za to. A nemusíte se vůbec bát, že by se v tom zeleném mikrokosmu nenašel kousek čistě jen pro vás. Central Park, to jsou tři hektary stromů, rybníčků a uhlazených trávníků.

6. Broadway

Nedaleko od Times Square najdete místo, kde to neuvěřitelně žije. Broadway nabízí každému, kdo miluje pompézní zábavu, přes pětatřicet divadel, která hostí ta největší a nejzábavnější vystoupení nejen pod newyorským sluncem. Můžete směle vyrazit na béčkové hry, které vás nevyjdou příliš draho, ale taktéž můžete na scéně vidět ty největší herecké hvězdy, které kdy na prknech, které znamenají svět, stály. Pokud se skutečně rozhodnete pro nějakou ze show na Broadwayi, doporučujeme zkusit štěstí ve stánku TKTS na Times Square – každý den je tam výprodej vstupenek.

7. Památník 11. září

New York nezapomíná. Nejen na své kořeny, ale ani na strašnou událost ze 11. září roku 2001, kdy do mrakodrapů Světového obchodního centra narazila letadla unesená teroristy. Není tomu dávno, co na základech Dvojčat vznikl nádherný památník, který vzdává hold památce takřka tří tisícům obětí tohoto strašného momentu, který změnil nejenom americké dějiny. Tato akrová nádrž s největšími uměle vytvořenými vodopády v Americe, je otevřená i vám. A tak i vy máte možnost zavzpomínat a nezapomenout.

8. Top of the Rock

Jedinou nevýhodou vyhlídky z Empire State Building je fakt, že nevidíte samotný Empire State Building. A ten samozřejmě k New Yorku patří! Naštěstí existuje možnost, jak tento nešvar napravit. Vydejte se na vyhlídku Top of the Rock. I zde budete mít Velké jablko jako na dlani a hlavně i s tužkovitou Empire State Building. Jednoznačně se jedná o nejlepší vyhlídku na New York vůbec. Nejlépe večer nebo v noci. Tak neváhejte!

9. Metropolitní muzeum

New York je jiný než většina evropských metropolí, o tom žádná. Rozdíl spočívá hlavně v kořenech. Zatímco evropská velkoměsta s sebou nesou mnohé z dávné historie, New York je relativně mladé město, vnouček Paříže, Londýna nebo Vídně. Milovníci historie si proto mohou zastesknout, že jim ten historický duch v ulicích trochu chybí. Pro ně bude dostatečným zadostiučiněním návštěva Metropolitního muzea, které v sobě koncentruje nejen historii Spojených států, ale s pompou vzpomíná právě i na své prarodiče. Jen si na něj nezapomeňte vyhradit dostatek času, labyrint s 5000 lety historie rozhodně nestihnete projít za dvě hodiny.

10. The High Line

A opět trochu klidu v rušném velkoměstě. Kdysi železniční dráha se jako mávnutím proutku stala dlouhou, vyvýšenou procházkou. Ruch města pod vámi, zákruty s výhledem na Hudsonův záliv a Manhattan, improvizovaný park s piknikovými stoly a lavičkami, umělecké instalace a romantika nedozírných rozměrů, přesto skromně se kroutící ulicemi. To je High Line, poslední z míst na našem seznamu, ani v nejmenším však zanedbatelné.

Cestomilka

Šárka

Cestomilka Šárka o New Yorku

"New York je město, které nespí, a doslova před očima můžete sledovat, jak se rozrůstá. Zaručuji vám, že na dovolenou v New Yorku nezapomenete."

Další podobné články

New York a nejvyšší obytný mrakodrap západní polokoule

New York se pyšní mnoha světovými prvenstvími. Jedním z těch poměrně čerstvých je nejvyšší obytný mrakodrap na západní polokouli. Byl dokončen v prosinci 2015 a stojí na místě původního, téměř sto let starého hotelu Drake. Ano, mluvíme o 432 Park Avenue.

Zobrazit více