Francie

Podzemí v Paříži skrývá největší kostnici světa

Většina turistů z celého světa míří do Paříže, aby spatřili Eiffelovu věž a katedrálu Notre Dame a přitom si ani nevšimne malé, celkem nezajímavé budky stojící uprostřed náměstí Place Denfert-Rochereau. Snad jen, že u ní po šest dnů v týdnu stojí dlouhá fronta podivínů.

Nejde však o podivíny v pravém slova smyslu, ale o znalé Paříže, jež ví, že se v této poměrně nenápadné budce nachází vstup do jedinečného pařížského podzemí. Zajímavé na celé skutečnosti je, že přestože pařížské podzemí proslavil Victor Hugo ve svém románu Bídníci, stále o něm neví ani spousta Pařížanů.

Největší kostnice na světě

Katakomby v Paříži začaly vznikat již ve starověku, kdy tu Římané začali těžit kameny asi ve dvaceti metrové hloubce pod městem. Ty nejstarší chodby vzniklé z původních kamenolomů způsobily v 11. – 13. století dokonce zřícení některých městských budov. Dnes je toto místo označováno za jedno z nejponurejších a nejděsivějších na světě. Ptáte se proč? Nachází se zde ta největší kostnice na světě. Tvoří ji kosterní ostatky několika milionů lidí.

Do kostnice smí denně kvůli vysoké vlhkosti vstoupit jen pár set lidí.

Jak se kosterní pozůstatky do podzemí dostaly?

Už ke konci 18. století se Paříž potýkala s ošemetným problémem, spojený s nedostatkem hřbitovů a faktem, že jich bylo i dost zrušeno. Pozemky řady hřbitovů ustoupily nové městské zástavbě. Negativní vliv na danou situaci měly i morové epidemie.

Pařížané si však vzpomněli na své prastaré podzemí, vysvětili jej a pozvolna sem začali snášet lidské ostatky ze zrušených hřbitovů. V průběhu následujících 30 let zde bylo uloženo na 6 milionů ostatků lidí.

Největší podíl kosterních ostatků pocházel z tzv. hřbitova neviňátek (pojmenován podle kašny neviňátek, která stála na rohu hřbitova a kde matky odkládaly novorozence, o které se nemohly postarat). Pro představu, jak ohromný hřbitov to byl, uvedeme pár čísel. Byly zde sváženy ostatky z 19 okolních kostelů,  na 50 000 obětí moru, tisíce obětí z Bartolomějské noci a stovky neznámých těl. Celkem tu bylo pochováno asi 2 miliony lidí a hloubka zdejších hrobů místy dosahovala až 10 metrů.

Potom, co se v roce 1780 zřítila zeď, která oddělovala hřbitov neviňátek od okolních domů a sklepů, přikázala vláda přenést ostatky právě do oněch bývalých kamenolomů. Kosti byly předem dezinfikovány a opatrně uloženy do útvarů znázorňující nejrůznější křesťanské symboly. Povětšinou tu jsou sice pohřbeni chudí lidé, ale najdeme zde i slavná jména jako Georges Jacques Danton, Antoine Laurent de Lavoisier, Francois Marie Isidore de Robespierre, Blaise Pascal a další.

Bylo to skutečně rafinované řešení rozrůstající Paříže. Metropole se tak zbavila hygienického rizika, jež přeplněné hřbitovy v té době představovaly.

V konečném výsledku dnes mají katakomby na 190 kilometrů, přičemž široké veřejnosti jsou zpřístupněny pouhé 2 kilometry, které každoročně navštíví zhruba 200 000 zvědavců.

Lebky a kosti lemují chodby až k východu z katakomb na Rue Rémy-Dumontel.

Cesta do pařížských katakomb

Pakliže se chcete do katakomb podívat, je nutné přijít včas. S ohledem na vlhkost se do chodeb pouští pomalu a jen omezené množství lidí. Po zaplacení vstupného v budce na Place Denfert-Rochereau sestoupíte do podzemí po 130 točitých schodech, které bývají mnohdy pěkně mokré a kluzké. Na začátku cesty najdete i několik štítků psaných ve francouzštině, které přibližují historii místa. Katakomby se nachází pod metrem. Je tu pěkně chladno (je zde stabilní teplota, která se pohybuje okolo 10 stupňů Celsia), pořádná tma a také vysoká vlhkost, která je spojena s těžkým a poněkud zatuchlým vzduchem. Před vstupem do pařížského podzemí se proto vybavte bundou a pevnou obuví.

Přístup do katakomb

Katakomby v Paříži můžete navštívit každý den od úterý do neděle, přičemž tu je otevřeno od 10. hodin do 20.30 hodin. Poslední vstup je v 19.30.

Počet návštěvníků na jeden vstup je omezen (maximum je 200 lidí). Doba prohlídky trvá zhruba jednu hodinu. Prohlídka rovněž není určena zvířatům a nevhodná je rovněž pro osoby se srdečními a dýchacími obtížemi, malé děti, nervově labilní, lidi s klaustrofobií a osoby s omezenou pohyblivostí a orientací. Dětem mladší 14 let je vstup umožněn pouze v doprovodu dospělé osoby. Při koupi lístků online ušetříte čas při čekání v dlouhé frontě. Cena prohlídky s audio průvodcem se pohybuje okolo 27 EUR. Děti ve věku od 4-17 let bez audio průvodce platí jen 5 EUR. Lístek bez průvodce stojí 12 euro a zlevněné vstupné (velké rodiny, lidi od 16 do 26 let) stojí 10 Eur.

Cestomilka

Katka

Cestomilka Katka o pařížském podzemí

"V Paříži je řada míst, která budí respekt a pařížské podzemí s katakombami je jedním z nich. Příběhy milionů lidí, kteří jsou zde uloženi se tísní v malém prostoru chodby, která se zdá nekonečná. A mezi tím vším procházíte Vy."

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více