Španělsko

Sagrada Familia: nejvýznamnější chrám Španělska

Překrásná Sagrada Familia je jedním ze symbolů Barcelony. Dílo Antonia Gaudího, které každoročně přiláká tři miliony turistů z celého světa, je ve výstavbě již více jak jedno století a stále není dokončeno. Ptáte se proč?

Kdy bude Sagrada Familia dokončena?

S výstavbou chrámu Sagrada Familia se započalo v roce 1882. Dnes je to tedy více než jedno století, co unikátní stavba čeká na své dokončení. Proč? Její architekt, Antonio Gaudí, chtěl vybudovat poslední velkou a honosnou svatyni křesťanství, kterou by vzdal hold Svaté rodině. Věnoval jí většinu svého času a energie. Díky tomu se Sagrada Familia stala nejen jeho nejvýznamnější stavbou, ale rovněž nejvýznamnější stavbou celého Španělska. Avšak architektonická náročnost chrámu, fakt, že se stavělo jen z darů a příspěvků a zejména nenadálá tragická smrt Gaudího výstavbu značně zpomalily.

Na dalších stavebních pracích se podepsala rovněž občanská válka ve Španělsku v letech 1936-1939, kdy se vše opět zastavilo. Navíc se v té době ztratily původní Gaudího plány k stavbě. Znovu se dal stavební ruch do pohybu až v roce 1952. Gaudí ve svém návrhu zamýšlel, že chrám bude mít čtyři monumentální fasády – Zrození, Utrpení, Smrt a Zmrtvýchvstání. Ta poslední byla dokončena až v roce 1978. V roce 2010 byl pak celý chrám zastřešen a v témže roce také vysvěcen.

Barcelonská katedrála

Sagrada Familia

Stane se nejvyšším chrámem na světě?

Podle přání architekta Gaudího by mělo chrám zdobit osmnáct věží, z nichž dvanáct má reprezentovat apoštoly, čtyři evangelisty a zbývající dvě Pannu Marii a Ježíše Krista. Věž Ježíše ještě není dostavěna a po dokončení by měla měřit 170 metrů. Díky této výšce se Sagrada Familia stane nejvyšším chrámem na světě. Celkové dokončení katedrály se plánuje na rok 2026, teda na 100. výročí úmrtí Antonia Gaudího. V tom roce to bude přesně 144 let, co se Sagrada Familia začala budovat.

Antonio Gaudí s výstavbou chrámu nezačal ani neskončil

Unikátní architektonické dílo, které zobrazuje život Ježíše Krista a biblické dějiny, se začalo stavět v roce 1882 podle návrhu architekta Franciska de Paula del Villar. Záhy ho však vystřídal mladý Gaudí, který katedrále následně věnoval celý svůj život. A byť v Barceloně najdete více jeho úchvatných staveb, Sagrada Familia je jeho veledílo. Posledních deset let svého života se jí věnoval naplno a ke konci života na stavbě prý údajně i bydlel. Bohužel jejího dokončení se slavný architekt nedočkal. V roce 1926 tragicky zemřel při srážce s tramvají. Architekti, kteří po smrti Gaudího ve výstavbě katedrály pokračovali, se sice snažili dodržovat původní Gaudího plány, ale ne vždy se jim to podařilo.

Sagrada Familia stále čeká na dokončení

Křesťanský a architektonický odkaz katedrály

Stavbě není možné jednoznačně přisoudit žádný ze známých architektonických stylů. Práce vykazuje prvky Art Nouveau, ale Gaudího přístup k architektuře je velmi individuální a nekonvenční. Inspiraci nacházel především v přírodě, což je patrné na celé výzdobě chrámu. Typické pro něj je rovněž to, že vše propracoval do těch nejmenších detailů.

Celá katedrála se věnuje životu Ježíše Krista a biblickým dějinám. Interiér je prosvícen slunečními paprsky, což není u kostelů příliš časté. Vytváří to však naprosto jedinečnou atmosféru. Uvnitř pak najdete řadu zajímavých prvků, které byste v církevních stavbách jen stěží hledali.

The sun shines through the stained glass windows of Gaudi's masterpiece: La Sagrada Familia

Interiér katedrály

Vysvěcení katedrály

Možná vás to překvapí, ale skutečným církevním svatostánkem se Sagrada Familia stala až v roce 2010, kdy ji vysvětil papež Benedikt XVI. Slavnostního ceremoniálu, při němž katedrála získala titul Basilica Minor, se zúčastnil i španělský král Juan Carlos.

Kdy Sagradu Familii navštívit?

Při návštěvě Barcelony si nenechte ujít možnost spatřit tento unikát na vlastní oči. Katedrála stojí na pěkném a poměrně poklidném místě. Přímo u Sagrady Familie zastavují autobusy i metro – stanice Sagrada Família. Pokud můžeme doporučit, je lepší katedrálu navštívit spíše v ranních hodinách. Čím dříve, tím lépe. Vyhnete se tak dlouhým frontám. Vůbec nejlepší je, když si vstupenky zakoupíte s předstihem online, na místě často nebývají k dispozici. Prohlídka baziliky trvá zhruba 1,5-2 hodiny a naprosto nejkrásnější je prohlídka katedrály v době, kdy svítí nebo zapadá slunce.

Cestomilka

Markéta

Sagrada Familia vám vyrazí dech

"Na zdlouhavé čekání ve frontě se mnou zapomeňte. Provedu vás jedinečným dílem architekta Antonia Gaudího a ukáži Vám jej i z jiného úhlu pohledu."

Další podobné články

Fotbalový Stadion Camp Nou – největší pýcha Španělska

Město Barcelona je nepochybně zážitkem pro každého cestovatele. Na své si přijde milovník umění, historie, kultury či válení na pláži. K severovýchodnímu pobřeží Španělska však velmi často zavítají i fanoušci fotbalu. Největší pýchou, minimálně pro sportovní nadšence, je legendární fotbalový klub FC Barcelona a jeho věhlasný stadion Camp Nou. Ten se stává zážitkem i pro osoby sportem nepolíbené.

Zobrazit více