Řecko

Poznejte Athény, kolébku evropské civilizace

Píše se 21. století a Athény jsou hlavním mětem Řecka. Je to město velké, hrdé a živé. Ale ačkoliv zní všechny tyto přídomky velkolepě, jsou již jen střípky toho, čím kdysi Athény byly a co pro evropskou civilizaci znamenaly. Vypravte se teď s námi na cestu zpět v čase do dob antických, kdy Athény byly majákem demokracie, kultury, vzdělanosti a naděje pro celý evropský kontinent. Objevte stále patrné stopy starověkých Athén, ukryté v hávu moderní řecké metropole.

Řecká Akropolis

Když se řeknou Athény, každému se vybaví impozantní skalní návrší s řadou antických chrámů – Akropolis. Jde o úžasnou připomínku toho, jak kolosální a významná říše se zde nacházela. Málokoho při pohledu na ruiny svatyň napadne, že právě tady se zrodil počátek moderní civilizace takové, jak ji známe. Již při samotném vstupu Vás ohromí brána Propyleje a vzápětí řada antických chrámů – Erechtheion, chrám Athény Niké, svatyně Artemis. Největší dominantou Akropole je Parthenón, tedy chrám bohyně Athény. Již celá staletí se hrdě tyčí nad Athénami a je viditelný téměř ze všech míst města. Snad nejkrásnější je pohled na Akropolis v noci, kdy je celý vrcholek krásně osvětlen a nabízí se tak nevšední podívaná.

Řecká Akropolis s výhledem na město

Muzeum Akropole

Ve svahu pod Akropolí se nachází Muzeum Akropole. Moderní prosklená stavba, jejíž rozměry odpovídají hlavnímu chrámu Parthenonu, uchovává kolem čtyř tisíc exponátů, které dříve zdobily akropolské paláce a svatyně. Četné archeologické pozůstatky a sochy jsou umístěny v prostoru a osvětluje je přirozené světlo. Návštěvník má tak příležitost udělat si dokonalou představu o výzdobě ve starověku.

Athénská čtvrť Plaka

Athénskou čtvrť Plaku nazývají místní jako „sousedství bohů“, protože leží na svazích Akropole a blízko dalším archeologickým nalezištím. Jde o jednu z nejstarších částí Athén, která na Vás dýchne nefalšovanou řeckou atmosférou. Úzké uličky se strmě derou do kopce a lemují je krásně barevné domky. Řadu restaurací a kaváren zde vede již několikátá generace majitelů a Vám nezbude nic jiného, než usednout na některou z venkovních zahrádek a vychutnat si skvělou a voňavou kávu.

Agora - kolébka demokracie

Centrum veřejného setkávání a politických diskuzí, lidové fórum, tržiště ale i soudní dvůr. To vše ve starověkém Řecku reprezentovala agora. A ta athénská je nejvýznamnější. Právě na athénské agoře, kde se o pravdu přetahovali filosofové a politici velkých jmen, se zrodila první myšlenka evropské demokracie, vlády všeho lidu. Všichni víme, co z této myšlenky vzešlo. Ale co zbylo z athénské agory? Především chrám Héfaisteion, nejzachovalejší dórský chrám v celém Řecku. Najdete zde také půdorys staré radnice, pozůstatky veřejných úřadů a řečnický koutek, symbol athénské demokracie.

Chrám Héfaisteiona

Bleší trh na náměstí Monastiraki

Není to sice úplně perla Athén, ale bleší trh na náměstí Monastiraki byste navštívit měli. Jde o místo, které zná snad každý Athéňan. V místních krámcích najdete nejen něco dobrého na zub, ale především nahlédnete do soukromí Athéňanů, kteří zde nabízejí ke koupi své cennosti a poklady. Třeba ulovíte starou válečnou medaili, pěkný šperk, filmový plakát z 30. let, starořeckou minci nebo gramofonovou desku, po které jste vždy toužili.

Pohled na náměstí Monastiraki v Athénách

Výměna stráží u Parlamentu

Před budovou řeckého Parlamentu se každou hodinu odehrává zajímavá atrakce. Výměna stráží, tzv. evzones, tedy elitních jednotek prezidentského paláce a hrobu neznámého vojína. Jejich uniforma je složená z košile se širokými rukávy, sukýnky, bílých punčocháčů a červených bot s černou bambulkou. Původ oděvu je u horských bojovníků z doby války za nezávislost. A statným pánům opravdu moc sluší 🙂

Královské zahrady

Toužíte-li po chvíli odpočinku od ruchu města, vydejte se k budově řeckého Parlamentu. Navazují na něj Národní nebo také Královské zahrady – velký veřejný park založený v roce 1840 královnou Amálií. V malých jezírkách si můžete všimnout plovoucích želv, prohlédnout si mramorové sochy, navštívit botanické muzeum, malou zoo nebo si vychutnat odpolední kávu v některé z kaváren.

Královské zahrady v Athénách

Řecká kuchyně

Řecká kuchyně je známá pro využívání velkého množství ovoce, zeleniny a ryb. Díky středomořskému podnebí a intenzivnímu slunci má Řecko k dispozici řadu čerstvých surovin a patří proto mezi ty nejzdravější a nejchutnější evropské kuchyně. Za ochutnání určitě stojí souvlaki, což je grilované maso na špejli nebo slavný gyros, tzatziky a musaka. Jednou z nejoblíbenějších přísad, kterou si Řekové pěstují sami, je olivový olej. Je součástí skoro každého řeckého jídla. Na ochutnávku řecké kuchyně zavítejte v Athénách do některé z taveren. Jedny z nejlepších najdete poblíž řecké agory.

Nekropole Kerameikos

Původně starověká hrnčířská čtvrť, jedna z největších v Athénách, později největší athénská nekropole. Nejstarší hroby jsou datované již do doby bronzové, tedy 2700 let před n. l. Hřbitov bez přerušení fungoval až do raně křesťanské doby. Dnes je z v jeho místech významné archeologické naleziště s pozůstatky městských hradeb. V této části Athén se rovněž nacházely dvě brány. Svatá brána, kterou do města vcházela náboženská procesí a Dipylská brána, která sloužila jako hlavní vstup. Nedaleko odtud se nachází ulice náhrobků, kde odpočívají nejvýznamnější obyvatelé města.

Cestomilka

Jana

Athény Vás vtáhnou do minulosti, říká Cestomilka Jana

"Vydejte se ve stopách starověkých filosofů na návrší Akropolis, poznejte princip demokracie v agoře a nechte se unést vůní řeckého gyrosu."

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více