Francie

Čtvrť Port Grimaud – splněný sen malého chlapce

V jižní Francii nedaleko známého letoviska Saint Tropez leží město na vodě. Někdy se mu také přezdívá jihofrancouzské Benátky či jezerní město. Místo asfaltových ulic je protkáno vodními kanály. Auta tu téměř nenajdete, jen v okrajových částech, jejich místo zaujaly lodě všech velikostí.

Jak Port Grimaud vzniklo?

Již jako malý chlapec snil François Spoerry o městě na vodě. Jeho sen se začal realizovat, když mu bylo 50 let. V roce 1962 byl na prodej velký kus zamokřeného a komáry zamořeného pozemku na pobřeží zátoky Saint Tropez. François neváhal a místo ihned zakoupil. Plány na město byly dokončeny v rekordním čase, mokřad se vysušil a nic nebránilo začátku prací.

Na písečném dně byly vyznačeny ulice a celé čtvrti, vyhloubily se kanály. Příroda sama pomohla tomuto smělému projektu. Říčka Giscle přirozeně zavodnila všechny vodní cesty v Port Grimaud, tudíž se nakonec nemusela instalovat ani původně zamýšlená čerpadla. Pan Spoerry chtěl tvar vodních ulic, kanálů, co nejvíce připodobnit přírodním křivkám. Vše je proto projektováno do oblouků. Časem se ukázalo, že okolní příroda vzala nově vzniklé město za své.

Nezapomeňme na kostel!

Architekt při návrhu respektoval region a vytvořil typickou provensálskou vesnici. Fasády domů září barvami a střechy pokrývají římské tašky. Projekt zaujal a již v roce 1967 byly prodány první domy a Port Grimaud začalo pomalu ožívat.

Každé město by mělo mít svůj kostel. I na toto pan Spoerry při plánování myslel a inspiroval se kostely z vesniček Saintes-Maries-de-la-Mer a z Martigues.

Kostel byl vysvěcen v roce 1973 a je věnován svatému Františkovi z Assisi. Jen pro stavbu mola, na němž dnes stavba stojí, bylo zapotřebí přivézt 24 000 tun kamene. Kostel je velmi jednoduchý, interiér je temnější, dovnitř proniká světlo přes barevná moderní okna. V zadní části kostela se nachází hrobka samotného zakladatele a stavitele Port Grimaud, François Spoerryho. Ten si slávu svého díla užíval celých 30 let.

Naše doporučení: vhoďte do turniketu 1 euro a vystoupejte na věž kostela, odkud se nabízí krásné výhledy na město Port Grimaud protkané vodními cestami lemovanými barevnými domy se zakotvenými loděmi a jachtami. Při dobrém počasí je vidět až do Saint Tropez.

Romantika jako v Benátkách

Nejlepším způsobem jak prozkoumat město je nasednout na jednu z výletních lodí, které odplouvají od kostela. Během 20 minutové plavby se projíždí všemi hlavními vodními cestami.

Jednou z mnoha zajímavostí města je, že barevné fasády domů se od doby výstavby nezměnily. Pan Spoerry myslel na nejmenší detaily a přesně určil, jaká škála barev bude u jednotlivých domů použita. Byl dokonce vytvořen seznam všech domů s barvou jejich fasád a to se dodržuje dosud. Navíc domy nejsou stejné, každý je řešen originálně.

V dnešní době se město stalo oblíbeným cílem výletníků a základnou pro prázdniny na pobřeží jižní Francie. Ročně sem zavítá půl milionu návštěvníků. Ti se mohou procházet po více jak 12 kilometrech mol, případně si mohou zapůjčit malou elektrickou loďku a proplout 7 kilometry kanálů.

Port Grimaud nabízí i celou škálu restaurací a kaváren k posezení. Nedaleko města se nachází prázdninová výletní kolonie v podobě velkého kempu, který je velmi často využíván i českými návštěvníky.

Chcete-li do Port Grimaud přijet originálním způsobem, můžete během sezony využít pravidelnou lodní linku ze Saint Tropez či Sainte Maxime. Při cestě se můžete kochat jachtami zakotvenými na volném moři a také krásným pobřežím.

Cestomilka

Věrka

Port Grimaud - francouzské Benátky, Cestomilka Věrka

"Když jsem přijela do Port Grimaud poprvé, byla jsem naprosto okouzlena jedinečnou atmosférou města kolébajícího se na vodě. Doporučuji každému, aby sem alespoň jednou zavítal, nejlépe mimo hlavní turistickou sezonu. Atmosféra je skutečně jedinečná, zejména pro zamilované páry!"

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více