USA

New York a nejvyšší obytný mrakodrap západní polokoule

New York se pyšní mnoha světovými prvenstvími. Jedním z těch poměrně čerstvých je nejvyšší obytný mrakodrap na západní polokouli. Byl dokončen v prosinci 2015 a stojí na místě původního, téměř sto let starého hotelu Drake. Ano, mluvíme o 432 Park Avenue.

Původem uruguayský architekt Rafael Viñoly vyhnal tuto „čtvercovou“ budovu do výšky závratných 460 metrů (88 nadzemních pater). Podlahová plocha má 38 335 m2, čtvercová okna jsou o rozměrech 3 x 3 metry a bazén v jednom z nejvyšších poschodí měří skoro 23 metrů na délku. Ceny apartmánů začínají na 370 miliónech korun a byt v nejvyšším patře se 6 ložnicemi, 6 koupelnami a výhledem kolem dokola na celé město se prodával za 2 miliardy korun.

pohled na budovu 432 Park Avenue z Central Parku

Na střeše mrakodrapu s názvem 432 Park Avenue je úchvatná terasa, uvnitř najdete wellness, lázně, restaurace, vinotéku, golfový trenažér a dokonce i kinosál. Dům má 104 apartmánů, v nižších podlažích jsou vždy dva na patře, ve vyšších už jen jeden, protože se jedná o exkluzivní místo v exkluzivní výšce na exkluzivní adrese. Celým věžákem jezdí 6 výtahů.

Procházíte-li kolem, musíte pořádně zaklonit hlavu, abyste dohlédli až na vrchol. A občas se vám to ani nemusí podařit. Když není zrovna slunečno, nejvyšší část domu je v mlze nebo dokonce v mracích.

Mrakodrap 432 Park Avenue je dnes už přirozenou součástí manhattanského panoramatu a je vidět z většiny míst na Manhattanu. Nejlépe si tuhle věž vyfotíte z vyhlídky Top of the Rock v Rockefellerově centru nebo z jižní části Central parku.

Cestomilka

Šárka

Cestomilka Šárka o New Yorku

"New York je město, které nespí, a doslova před očima můžete sledovat, jak se rozrůstá. Zaručuji vám, že na dovolenou v New Yorku nezapomenete."

Další podobné články

10 nejkrásnějších míst New Yorku

Od mrakodrapů z Wall Streetu, přes neony ozářené kroky napříč Times Square, etnické enklávy s autentickými restauracemi a bary, až po listím lemované chodníčky Central Parku… nezáleží na tom, kudy se mihnete, vše jmenované v New Yorku najdete. Město pulzuje svou nezaměnitelnou energií na každém svém centimetru. Velké jablko je prototypem dokonalého velkoměsta se vším všudy. A i Vy nyní máte možnost jej ochutnat, probádat toto epicentrum zábavy, módy, obchodu, financí a historie. Vydejte se s námi do města, které nikdy nespí!

Zobrazit více