Francie

Na co se připravit, než vyrazíte autem do Francie?

Francii jsme autem projeli křížem krážem a až na pár drobností je cestování touto zemí ve voze úplnou pohádkou. Krásně udržované cesty, ohleduplní řidiči, dostatek odpočinkových míst a jasná značení dělají z Francie ráj motoristů.

Nejrychleji po dálnici, za zážitky po místních cestách

Dálnice jsou sice zpoplatněné, ale za tu kvalitu si kde kdo rád připlatí. Můžete sice využít bezplatné a neméně kvalitní cesty, které dálnice paralelně lemují, ale zejména pro dlouhé přesuny jednoznačně doporučujeme využít právě dálnice! Až na jednu výjimku a tou je období letních prázdnin. Tisíce Francouzů se v té době přesouvá do prázdninových letovisek a na cestě je to znát.

Poplatky za využití dálnice se platí vždy po průjezdu určitého úseku na mýtných branách. Lze platit hotově nebo kartou. Na některých platidlech je ještě personál, jiná jsou již plně automatická. V případě, že na mýtné bráně není obsluha a vy se dostanete do problému, např. automat neakceptuje vaši kartu, nebo ji nedejbůh nevydá zpátky, použijte červené tlačítko pro komunikaci s obsluhou, která je schopná vám pomoci na dálku – i v angličtině!

Pokud nespěcháte a nemusíte zdolávat dlouhé vzdálenosti, vydejte se po místních silnicích. Často se už sama cesta stane zážitkem a poznáte mnoho krás Francie, které by vám na dálnici unikly.

Autem za levandulí

Označení, značky, občerstvení

Dálniční značení je skvěle provedené a nemusíte se obávat, že někde zbloudíte. I na vedlejších cestách jsou hlavní směry vždy dobře vyznačeny a na důležité pamětihodnosti a památky vás upozorní hnědé ukazatele podél cest.

Jenom pozor na odlišnost barevného značení dálnic a vedlejších silnic. V České republice se dálnice značí zeleně, ovšem ve Francii používají modré ukazatele s číslem dálnice. Pro nižší kategorie se pak používá právě ono značení zelené.

Cestujete-li po dálnici, vždy jsou pečlivě označená odpočívadla a velké motoresty, kde se nachází občerstvení, restaurace, toalety, často také sprchy, které jsou za malý poplatek. Toalety podél dálnic ve Francii jsou vždy zdarma.

Je libo zapůjčení vozu?

Pokud do Francie přicestujete letadlem a chcete si až na místě pronajmout automobil, není nic jednoduššího. Na každém letišti se nachází hned několik autopůjčoven. Dokonce i na těch nejmenších regionálních letištích se minimálně jedna půjčovna nalézá. Přijedete-li vlakem, autopůjčovnu najdete vždy u velkých nádraží.

Rezervaci auta doporučujme provést vždy předem přes internet. Budete tak mít jistotu, že vybraný vůz na vás již čeká a i cena bude daleko příznivější. Vůz si samozřejmě můžete půjčit i bez předchozí rezervace, ovšem pozor v hlavní sezoně! Nabídka volných vozů může být velmi malá a ceny dost vysoké.

Zapůjčeným vozem snadno a rychle

Výhodou rezervace přes internet je, že si můžete vybrat velikost vozu a přídavné příslušenství jako je například dětská sedačka nebo navigace. Je dobré se také připojistit. V ceně vozu je většinou totiž jen základní pojištění. Abyste se vyhnuli placení v případě autonehody či poničení vozu (škrábnutí a kosmetické vady), sjednejte si připojištění, které vám kryje i další rizika.

Při vyzvednutí automobilu budete požádáni o předložení platební karty na jméno řidiče. Na této kartě vám bude po dobu zapůjčení vozu zablokována předem avizovaná částka. Ujistěte se, že máte na kartě dostatečnou částku a limit pro platby správně nastaven, aby autopůjčovna mohla provést blokaci. Pokud nebude Vaše karta k dispozici, může se stát, že vám nebude vůz vydán a navíc vám nevrátí ani zaplacenou částku za pronájem.

Při vyzvednutí vozu budete rovněž požádáni o doklad totožnosti a řidičský průkaz, nejlépe novějšího data vydání, který má již mezinárodní platnost. Většinou bývá vyžadován i minimální věk řidiče, často 21 let, je-li vám méně, auto nedostanete k dispozici.

Jak je to s parkováním?

Většina parkovišť je zpoplatněna. Často jsou parkovací místa podél silnic modře ohraničena a navíc popsána slovem payant – což znamená placené. S výjimkou Paříže jsou ceny za parkování ve Francii rozumné. Na parkovišti najdete vždy parkovací automat, platit lze však i za pomoci mobilního telefonu. Často se v parkovacím automatu zadává poznávací značka auta, která je po vytištění uvedena na parkovacím lístku. Budete-li cestovat autem s českou poznávací značkou, dodržujte poctivě pravidla parkování, občas se místní policisté s oblibou zaměřují na vozy s cizí SPZ a pilně pokutují.

Francouzské vozy uvidíte velmi často parkovat na nejneuvěřitelnějších místech (kruhové objezdy nejsou výjimkou), ale protože jsou místní, policie si toho ani nevšimne a to i když vůz stojí například na přechodu pro chodce a blokuje jim cestu.

Ve velkých městech se nachází parkovací plochy často v podzemních prostorách. Vjezdy do těchto parkovišť jsou dobře značené a navíc jsou tato místa pod dohledem kamer.

Hotely a ubytovací podniky většinou disponují vlastním parkovištěm. Ve valné většině jsou zdarma, někdy je vyžadována rezervace místa předem při objednávce ubytování.

Jací jsou Francouzi řidiči?

Řídíte-li ve velkých městech, kontrolujte častěji zpětná zrcátka. Motorky se s oblibou proplétají mezi auty stojícími v kolonách. Doporučujeme vždy zachovat po bocích koridor pro motorkáře, aby váš vůz nedošel úhony od splašených řidičů jednostopých vozidel.

Přestože se někdy může zdát styl jízdy francouzských řidičů příliš rychlý a překotný, jsou vždy ve střehu. Najíždíte-li na dálnici přípojným pruhem, reagují velmi zdvořile a uhnou do dalšího pruhu, abyste se mohli plynule zařadit. V zácpách, které jsou každodenní záležitostí větších měst, se nesmíte bát být trochu průbojnější. Řiďte se heslem, kdo se bojí, nikam nedojede. Jakmile spatříte sebemenší skulinku mezi vozy, ihned naznačte směr a pomalu začněte najíždět, systémem pomalého nátlaku se dostanete všude, jen se neobávat. Ostatní řidiči vás pustí a vy příště oplatíte stejnou mincí někomu dalšímu. Na místních cestách jezdí Francouzi přiměřenou rychlostí, navíc jsou opravdu velice ohleduplní.

Pokud si stále nejste jistí, zda vše zvládnete, dorozumíte se a nechcete si přidělávat starosti, pak objevte Francii s námi Cestomily, v malé skupině a zážitkově!

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více