Mallorca

Mallorca: 10 nejkrásnějších míst středomořského ostrova

Nádherný středomořský ostrov Mallorca skrývá ve své dlani mnoho drahokamů, které čekají na to, až je objevíte. Od kouzelných horských vesniček, malebných zátok a tajemných jeskyní, přes luxusní resorty, až po ty nejzářivější pláže, na kterých si užijete zábavu i odpočinek. Vybrali jsme pro Vás 10 nejkrásnějších míst, která z Vaší dovolené udělají jedinečný zážitek.

Palma de Mallorca a katedrála La Seu

Hlavní město Mallorcy byste během svého poznávání neměli vynechat. Ukrývá nejen malebná zákoutí, ale také řadu památek, které nám svou architekturou připomenou, že jsme stále na evropském kontinentu. Nedaleko Starého přístavu se hrdě tyčí jedna z největších gotických katedrál v Evropě, katedrála Panny Marie, přezdívaná La Seu. Její stavba začala ve 13. století a je skutečně velkolepá. Za návštěvu stojí rovněž nedaleký maurský palác Almudaina a palácové zahrady Hort Del Rei.

Na oběd v typicky mallorském duchu se vydejte na velký krytý trh Mercat d´Olivar. Vůni čerstvého ovoce a zeleniny, sušených šunek a sýrů neodoláte. A pokud zatoužíte po odpočinku, bělostném písku a modravých vlnkách moře, zavítejte na pláže Playa de Palma nebo Playa del Arenal. Jsme si jisti, že Vás tyto pláže rozhodně nezklamou.

Katedrála La Seu v Palma de Mallorca

Historické městečko Alcudia

V záplavě borovicových hájů se ukrývá skvost s poetickým názvem Alcudia. Toto neuvěřitelně zachovalé historické městečko je známé nejen pro své památky, ale také pro vynikající kuchyni a tradiční festivaly. Alcudia byla kdysi kompletně obehnána vysokými zdmi, aby mohla snáze vzdorovat pirátům, kteří si město vybírali za svůj cíl. Ačkoliv z těchto valů zbylo jen málo, Alcudia si udržela svůj historický ráz především v uličkách Starého města. Pokud Vám během prohlídky vytráví, Puerto Alcudia může být vaší spásou. Zde najdete desítky skvělých restaurací, kde můžete ochutnat skvělou středomořskou kuchyni.

Klášter ve Valldemossa

Jakmile dojde řeč na romantickou vesničku na západním pobřeží Mallorcy, možná Vás jako první napadne jméno skladatele Chopina. Právě on se svou přítelkyní G. Sandovou pobýval v posledních letech svého života ve zdejším klášteře. I proto je Valldemossa jedním z nejnavštěvovanějších míst ostrova. Nádherný je také Real Cartuja de Valldemossa, téměř sedm staletí starý kartuziánský klášter, který vyrostl na základech maurské pevnosti. Projděte se dlážděnými uličkami, nasajte pohodovou atmosféru a v některé z kaváren si dopřejte lahodnou čerstvou kávu.

Městečko Valldemossa při západu slunce

Město pomerančovníků Sóller

Tak trochu stranou leží městečko Sóller. Toto nádherné místo mezi olivovníkovými háji a lány pomerančovníků bude dalším malým rájem, jehož scenérie se vám zapíšou hluboko do srdce. Sóllerské údolí poskytuje stabilní teplotu a zároveň i dostatek čerstvého větru, který zdejší pomerančovníky doslova milují. V Sólleru pak za návštěvu stojí historická marína s desítkami drobných loděk, za soumraku je jako malovaná. Město samotné překypuje historickými budovami, je třeba zmínit především sakrální stavby. Z těch vyniká kostel Sant Bartomeu a klášter Sa Capelleta. Kousek za městem najdete palác maurského vezíra – Alfabia. Ten nadchne nejen svými zahradami, ale také svou barokní fasádou a umně provedenými interiéry.

Město pomerančů Sóller

Mys Cap Formentor

Jedním z nejkrásnějších míst na Mallorce je nejsevernější výspa ostrova, mys Cap Formentor. Naskytnou se Vám zde nádherné pohledy na rozeklané zálivy, špičaté útesy, o skály se tříštící vlny a nekonečnou temně modrou mořskou hladinu. K procházce podél útesů patří i zastávka u stále fungujícího majáku Faro de Formentor.

Výroba mallorských perel

Zavítáte-li do druhého největšího města Mallorcy, Manacoru, určitě si nenechte ujít výrobu mallorských perel. Od založení společnosti Majorica, která se na jejich výrobu specializuje, se město stalo metropolí výroby umělých perel. Perly sice nepocházejí z útrob perlorodek, ale jsou vyrobené z přírodních surovin, tedy skla a pravé perleti. Díky tomu jsou neobyčejně odolné a k nerozeznání od těch pravých.

Dračí jeskyně

Na ostrově Mallorca najdeme hned několik jeskyní, ale ta nejkrásnější je na východním pobřeží nedaleko přístavu Porto Cristo. Cuevas del Drach, neboli Dračí jeskyně, Vás okouzlí rozličnými krápníkovými útvary a hudební show přímo u podzemního jezera, jednoho z největších na světě. Umělecký dojem je umocněn fantastickou akustikou rozlehlých prostor a hrou světel. Nadšenci se také mohou vydat na plavbu lodí po jezeře.

Dračí jeskyně s jezerem

Soutěska Torrent de Pareis a zátoka Sa Calobra

V centrálním mallorském pohoří Tramuntana narazíte na jednu z přírodních zajímavostí ostrova. Soutěska Torrent de Pareis z ptačí perspektivy vypadá, jako kdyby v těchto místech pukla země. Sklaní bloky padají do hloubky dvou set metrů a na úplném dně se prodírá vodními tunely, jeskyněmi a hlubokými jezírky říčka Pareis. Svou velikostí se řadí mezi největší erozní soutěsky jižní Evropy. Soutěska ústí do zátoky Sa Calobra, jedné z hodně navštěvovaných zátok na Mallorce, která opravdu stojí za návštěvu a hlavně za koupání v průzračném moři.

Jezero Cúber a pozorování ptáků

Cestou přes hory se dostanete k malebnému jezeru Cúber, kde se nabízí procházka kolem jezera s výhledy na nejvyšší horu ostrova Puig Major (1436 m n. m.). Lokalita jezera je známá pozorováním ptactva, zejména supů, orlů nebo poštolek.

Mallorské pláže

Nejčastějším důvodem návštěvy ostrova Mallorca je koupání v moři a válení se na pláži. Proč by taky ne, když se zde nacházejí jedny z nejkrásnějších pláží Evropy. Jednu z nejlepších pláží Mallorcy najdete nedaleko letoviska Sa Coma na východě ostrova. V severní části Mallorcy byste neměli vynechat přístavní městečko Pollenca s čistými písečnými plážemi a mělkým mořem. Zatoužíte-li po klidu, vydejte se do zátoky Sa Calobra s jednou z nejkouzelnějších pláží na ostrově ukrytou mezi vysokými útesy. Pláž je malá, pokrytá oblázky s průzračnou vodou. Krásné scenérie na Vás čekají také nedaleko městečka Santanyí na pláži Cala LIombards a pláž Caló del Moro Vám ukáže, jak vypadá ráj.

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více