Španělsko

Fotbalový Stadion Camp Nou – největší pýcha Španělska

Město Barcelona je nepochybně zážitkem pro každého cestovatele. Na své si přijde milovník umění, historie, kultury či válení na pláži. K severovýchodnímu pobřeží Španělska však velmi často zavítají i fanoušci fotbalu. Největší pýchou, minimálně pro sportovní nadšence, je legendární fotbalový klub FC Barcelona a jeho věhlasný stadion Camp Nou. Ten se stává zážitkem i pro osoby sportem nepolíbené.

Počátky klubu a první stadiony

Futbol Club Barcelona, jak zní celý název španělského velkoklubu, byl založen již na sklonku 19. století, konkrétně roku 1899. O zrod fotbalového giganta se tehdy postaral dvaadvacetiletý Joan Gamper. Svůj první vlastní stadion pro 6000 diváků si FC Barcelona vysloužila až deset let od založení. Právě v této době započala první vítězná éra (1909-1922), která především díky osmi vítězstvím katalánského mistrovství a pětinásobného triumfu ve španělském mistrovství zapříčinila výstavbu nového stadionu Les Corts. Jeho kapacita čítala 30.000 míst, později byla zdvojnásobena.

Fotbalový chrám, Camp Nou

Po příchodu maďarské, československé a španělské hvězdy Ladislava Kubaly, byl však i stadion Les Corts (přezdívaný „Katedrála fotbalu“) pro fotbalový klub FC Barcelona malý. Další zvětšování již nebylo na místě, a tak byl roku 1954 položen základní kámen nového stadionu. Otevřen byl o tři roky později a navzdory vedení, které chtělo stadion pojmenovat po některé z hráčských legend, ujal se jednoduchý název Camp Nou – „Nový Stadion“. Plánovaná kapacita měla pojmout 150.000 diváků, to bylo však zamítnuto.

I díky vysoké kapacitě (dnes necelých 100.000 míst) a nesčetným rekonstrukcím, které od doby otevření barcelonského svatostánku proběhly, je Camp Nou nejen dějištěm fotbalových zápasů, ale také místem zajímavých kulturních událostí. Kromě mnoha koncertů hvězd z celého světa jej v roce 1982 navštívil i papež Jan Pavel II. Jeho mše se tehdy za silného deště zúčastnilo 120.000 věřících.

Camp Nou z ptačí perspektivy

Největší fotbalový stadion v Evropě a druhý největší na světě se těší velké oblíbenosti. Vždyť celosezónní permanentky jsou vždy vyprodané a jediným způsobem, jak je získat, je zdědit je. Alternativou je návštěva jednorázového vstupu na zápas či prohlídka přilehlého muzea, jehož součástí je i vstup na stadion. Zajímavostí je, že se jedná o nejlepší fotbalové muzeum na celém světě a nejpopulárnější muzeum jakéhokoliv typu v Katalánsku vůbec. Ročně jej navštíví několik miliónů sportovních nadšenců.

"Víc než klub" Més que un club!

Šedesátá léta ukázala, že FC Barcelona je pro fanoušky mnohem víc, než jen sportovním klubem, ale také národním symbolem utlačovaného katalánského lidu. V roce 1968 tehdejší prezident Narcís de Carreras prohlásil, že „Barca je víc než jen klub“, což se následně stalo oficiálním heslem, které je natištěno na hlavní tribuně stadionu.

Éra Cruijffa v FC Barceloně

Významným bodem v historii klubu je rovněž příchod holandského ostrostřelce Johana Cruijffa, po němž po dlouhé době přišel titul ve španělské Primera División a zejména ofenzivní styl fotbalu, který byl mnohými označován za nejhezčí na světě. V tu dobu nebylo pochyb, že tým FC Barcelona je jeden z nejsilnějších fotbalových družstev vůbec. Nikdo se tedy nedivil, že jak čas plynul, přicházely i další hvězdy jako Diego Maradona, Luis Figo, Patrick Kluivert, Ronaldinho, Samuel Eto’o či Deco.

UNICEF a velké srdce FC Barcelony

Ani FC Barcelona se však neobešla bez problémů a úskalí. I díky tomu, že se vždy dokázala postavit na nohy, je nyní takovým klubem, jakým je. Roku 2006 navíc ukázala, že se výrazně liší od jiných družstev nejenom výkony na hřišti, ale také mimo něj. Podepsala totiž sponzorský kontrakt s neziskovou organizací UNICEF a vůbec poprvé v existenci fotbalu za hlavní reklamu na dresu peníze neobdržela, nýbrž přispěla obnosem 20 milionů ročně.

Guardiolův sen

Když na trenérském postu střídal Paticka Kluiverta trenér z béčka Josep Guardiola, nikdo tento krok moc nechápal. Byl to však právě on, kdo roku 2009 vyhrál vše, co se dalo. Nejúspěšnější sezóna v historii klubu znamenala zisk španělského „double“ (vítěz ligy i poháru), třetí triumf v Lize mistrů, vítězství jak v evropském, tak španělském Superpoháru a nakonec zisk titulu Mistra světa klubů. Postarala se o to kostra týmu Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, Alvés a Valdés. Lionel Messi si za tuto sezonu navíc vysloužil Zlatý míč pro nejlepšího hráče světa.

 

Josep Guardiola

FC Barcelona dnes

Když po zisku 14 trofejí během čtyř let Guardiola odešel, nastal v klubu menší úpadek. Úspěchy tým začal sbírat až s trenérem Luisem Enriquem, který vsázel zejména na smrtící útočné trio Messi, Suárez, Neymar. Letos však FC Barcelona post trenéra opět mění. Koučování se ujme španěl Ernesto Valverde. K jakým úspěchům tento legendární barcelonský klub dotáhne, je zatím ve hvězdách.

Úspěchy klubu FC Barcelona

Domácí soutěže:

Primera División (24×)

Copa del Rey (27×)

Copa de la Liga (2×)

Supercopa de España (11×)

Mezinárodní soutěže:

Liga mistrů UEFA (5×)

Pohár Veletržních měst (3×)

Pohár vítězů pohárů (4×)

Superpohár UEFA (5×)

Mistrovství světa ve fotbale klubů (2×)

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka o fotbalu

"Přestože nejsem fanoušek fotbalu a nevyhledávám tento sport, tak první návštěva stadionu Camp Nou a muzea klubu FC Barcelona byla pro mě velkým zážitkem. Navíc když zažijete atmosféru při zápasu v ulicích Barcelony, uvidíte naprosto jinou tvář města i místních obyvatel :)."

Další podobné články

Národní palác

10 důvodů proč navštívit Barcelonu

O tom, že je Barcelona vskutku krásné a zajímavé město, není pochyb. Je to jedno z těch míst, kam by se měl každý alespoň jednou za život podívat. Pokud si nejste jistí, zda Barcelonu navštívit či nikoliv, přicházíme s důvody, které vám s rozhodováním jistě pomůžou. Hlavní město Katalánska nabízí hned celou škálu různých zážitků. Věřte, že je o co stát.

Zobrazit více