Co si sbalit na zájezd a co nechat doma?

Každý to zná. Cestovní pokyny si tiskneme na poslední chvíli a den před odletem nevíme co dříve. Co si sbalit do kufru, jak se dostat na letiště, v kolik to vlastně odlétá? Připravili jsme pro Vás 10 tipů, které Vám přípravu na zájezd usnadní.

1. Cestovní doklady a pojištění

Cestovní doklady jsou nejdůležitější. Bez nich se totiž nikam nepodíváte. Pakliže cestujete v zemích Schengenského prostoru, potřebujete občanský průkaz nebo cestovní pas pro případ, že byste museli prokázat svou totožnost – například při nástupu do letadla. Do evropských zemí mimo Schengenský prostor potřebujete občanský průkaz nebo pas pro kontrolu na hranici. Do ostatních zemí je nutný platný cestovní pas. U řady zemí pak dbejte na to, aby byl pas platný ještě 1/2 roku po Vašem návratu. Nejste-li občanem České republiky, pak se určitě informujte u svého velvyslanectví na nutnost víza.

Rozhodně byste měli mít i cestovní pojištění a kartu pojištěnce. V případě cestování do exotiky je vhodné vzít si se sebou také víza (pokud je to potřeba) a očkovací průkaz.

Všechny své doklady dvakrát okopírujte a vezměte si sebou i jednu verzi dané kopie. Tu druhou nechte u svých blízkých spolu s klíči od bytu (pokud je to možné).

2. Peníze

Bez peněz do hospody nelez, říká staré české přísloví. Nezapomeňte si proto předem vyměnit dostatečnou výši hotovosti měny příslušné země. Pokud odlétáte z jiné země než České republiky, např. Polska, Německa nebo Rakouska, budou se Vám hodit i jejich bankovky (parkování, mýtné).

Dnes se již dá ve většině zemí platit platební kartou. Určitě si ji tedy přibalte, ať máte dostatečnou finanční rezervu v případě nutnosti. Kartu noste vždy v jiné peněžence než peníze pro případ, že byste jednu z nich ztratili.

3. Vytuňte si svůj mobilní telefon

Do svého mobilního telefonu si nainstalujte praktické aplikace, které se vám na cestách mohou hodit. Začít můžete se slovníky, pokračovat můžete s aplikacemi pro přehrávání hudby, sociálními médii a čtečkou s ebooky. Před odjezdem si také nezapomeňte vyřídit roaming. V zemích s omezeným přístupem k internetu se bude hodit i VPN.

4. Příruční a odbavované zavazadlo

Snad nejdůležitější věc (po dokladech), než se vydáte na dovolenou. Řada cestovních kanceláří má dnes odbavované zavazadlo (tedy zavazadlo, které přijde do podpalubí letadla) mimo cenu zájezdu. Vyrážíte-li jen na pár dní, pak si nedělejte starosti. Příruční zavazadlo (tedy zavazadlo, které si berete s sebou na palubu letadla), Vám bude bohatě stačit. Jen pozor na limity, váhové i rozměrové. Ty má každá letecká společnost individuální a pokud je nedodržíte, můžou Vám zavazadlo zpoplatnit na letišti pěkně vysokou částkou.

Důležité jsou rovněž tekutiny (gely, zubní pasty, šampony, laky na vlasy, tužidla apod.). Ty do příručního zavazadla můžete dát jen ve 100 ml lahvičkách (maximálně 10 ks) v uzavíratelném sáčku o objemu 1 litr. Rovněž si neberte žádné nůžky, pilníky a jiné ostré předměty.

5. Co si sbalit na poznávací zájezd

Základem je volba správného oblečení. To bychom měli volit podle aktuálního počasí (www.yr.no), destinace i toho, co tam máme v plánu dělat. Do kufru si sbalte pouze oblíbené a ověřené věci, které jsou praktické a pohodlné. Nezapomeňte taky na možné kulturní a náboženské rozdíly dané země.

Jaké oblečení si tedy zabalit na týdenní zájezd?

  • 4 x různá trička, která můžete různě kombinovat
  • 1 x kalhoty
  • 1 x kraťasy (v létě)
  • ženy v létě mohou zvolit šaty a sukně
  • pyžamo
  • bunda (zvolte podle počasí)
  • mikina a svetr (po nich sáhněte tehdy, pakliže hrozí chladné počasí)
  • 2 x pohodlné boty (určitě ne pohorky do města nebo lodičky na hory)
  • plavky (pokud máte v plánu zastávku u moře nebo má hotel bazén)
  • spodní prádlo
  • přezůvky na hotel
  • v případě nutnosti i něco společenského na sebe

6. Co si vzít se sebou do příruční tašky?

Do příruční tašky si pak vedle dokladů zabalte vlhčené ubrousky, papírové kapesníky, antibakteriální gel na ruce, skládací deštník nebo pláštěnku, malý tuhý antiperspirant, hřeben, nabíječky (na mobil a na fotoaparát), paměťovou kartu. V exotických zemích oceníte i vějíř. Vzít si můžete i nákrčník a polštářek, který vám zajistí správné sezení, uleví vašim zádům a zaručí pohodlí. Na delší cestu doporučujeme polštářek nahradit plédem, který můžete užít jako přehoz přes ramena i jako deku. S sebou si vezměte také i to, co vám pomůže zkrátit dlouhý čas.

7. Jaké oblečení si obléct na cestu

V letadle je důležité dopřát si pohodlí. Vhodné je také vrstvení. Základ proto tvoří pohodlné kalhoty nebo legíny. Po ruce mějte svetr nebo bundu na zapínání a teplé ponožky. V letadlech bývá často zapnutá klimatizace a chvíli Vás může pěkně otřepat.

8. Jaké jídlo si zabalit na cestu

Na cestu je nutné sbalit se s rozumem. Nic se nedá přehánět. I v zahraničí mají obchody a restaurace a určitě se vám naskytne příležitost, abyste si tam něco mohli koupit. Záleží také jestli se chystáte na cestu autobusem nebo letadlem.

Do letadla si můžete v rámci cestování po Evropské unii vzít pečivo, uzeniny, ovoce, zeleninu a sladkosti. Pokud letíte dále, na palubu si můžete vzít pouze tzv. suché potraviny (oříšky, semínka, proteinové tyčinky). Pozor však na jednotlivá ustanovení, protože např. do USA nesmí žádné potraviny z jiných kontinentů. Nemusíte se však strachovat, na palubě u takovýchto letů bude o vás postaráno dostatečně. Do letadla není možno nastoupit ani s tekutinami nad 100 ml, které si přinesete odjinud než z letiště. Po bezpečností kontrole si však na letišti pití již zakoupit můžete. Pokud si pití na letišti kupovat nechcete, vezměte si s sebou prázdnou láhev. Tu pak po bezpečnostní kontrole můžete naplnit u odletových bran (pokud jste v zemi, kde je pitná kohoutková voda).

9. Co nechat doma

Pakliže se na cestu chystáte letadlem, v příručním zavazadle nesmíte mít žádnou zbraň, tedy ani nůž, nůžky, pinzety, kovové pilníčky, jehly, hořlaviny, příbory, řemeslnické nářadí, pletací jehlice, trekové hole s ostrými konci, velký deštník nebo slunečník, spreje, tlakové nádoby a tekutiny nad 100 ml. Nedoporučujeme vám se sebou brát ani příliš drahé šperky.

10. Jak se dostat na letiště

Pokud nemáte ochotného známého, který Vás odveze až před letištní halu, pak máte dvě možnosti. Buďto využít vhodné MHD nebo vlastní auto. V případě MHD je vše v pořádku, pokud odlétáte a přilétáte během dne nebo v podvečer. Spoje jezdí z letiště každých 5 – 10 minut a z nádraží už Vás vlaky zavezou kamkoliv v republice.

V pozdních nočních nebo brzkých ranních hodinách raději cestujte autem. Parkovacích míst je v blízkosti letiště dostatek a za přijatelnou cenu. Parkovací služba Vám pak zajistí pohodlný odvoz na a po návratu z letiště.

Na závěr nezbývá nic jiného, než si zájezd pořádně užít!

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více