+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

Brillat-Savarin - delikátní sýr pojmenovaný po velkém gurmánovi

Brillat-Savarin - delikátní sýr pojmenovaný po velkém gurmánovi
Sýr Brillat-Savarin patří mezi nejdelikátnější francouzské sýry. Stejně jako slavný francouzský politik, právník, myslitel, houslista a hlavně gurmán a gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin, i my jsme propadli jeho neodolatelné chuti.
 

Jak sýr vzniká ...

Tento sýr se vyrábí v Normandii a Burgundsku. K jeho přípravě se používá kravské pasterované mléko, do něhož se ještě přidává smetana. Sýr Brillat-Savarin obsahuje minimálně 75% tuku v sušině, tudíž se nedá považovat za nic dietního. Ovšem čas od času neuškodí :-) Sýr patří mezi jemné, krémové sýry hutné konzistence a doba zrání trvá 4 až 5 týdnů. Delší čas zrání se nedoporučuje, protože jeho povrch poté začíná tmavnout. Správně vyzrálý sýr má bílou sametovou kůrku. Po zakrojení zjistíte, že je uvnitř máslové roztíratelné konzistence. Chutná lehce slaně a máslově. Může mít v chuti i tóny oříškové, houbové či lanýžové. Velmi často je servírován v doprovodu sušeného ovoce, lesních plodů či papáji. Někde se při jeho výrobě plní vrstvou lanýžů a to se teprve stává neodolatelnou delikatesou.

Chcete-li zdůraznit neopakovatelnou chuť sýru Brillat-Savarin, servírujte jej se šampaňským, určitými typy růžového vína nebo s bílou odrůdou Viognier.

 

 

jak získal sýr své jméno?

Z pera tohoto slavného milovníka všeho dobrého pochází slavná věta: „Řekni mi, co jíš a já ti povím, jaký jsi.“ Brillat-Savarin byl přímo posedlý dobrým jídlem a dokázal o něm i mnoho napsat. Z jeho vášně pro chuť vznikla proslulá kniha "Fyziologie chuti", která byla přeložena do mnoha jazyků a dnes se řadí mezi klasická díla francouzské literatury.

Mezi Savarinovy oblíbené delikatesy patřil i sýr se jménem Excelsior. Sýr vznikl v roce 1890. Jako první jej vyrobila rodina Dubuc. Henri Androuët, francouzský guru sýrů, přejmenoval Excelsior ve třicátých letech 20. století na počest slavného gurmána Brillat-Savarina.

 

 

Z citátů Brillat-Savarina:

„Jídlo bez sýru je jako kráska bez oka.“

„Kdo se přežírá a opíjí, neumí ani jíst a pít.“

„Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“

 

 

Normandie a Mont Saint-Michel, letecky

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Poznejte kout Francie, který se stal předlohou Monetových obrazů. Navštivte rozkvetlé zahrady v Giverny, opatství Mont Saint-Michel a ochutnejte pravý kvašený nápoj cidre.

 

Normandie a Bretaň na kole

PRO CYKLISTY | HOTEL

Objevte krásy Bretaně, užijte si oblasti přímo nabité kulturními, historickými i přírodními klenoty a zároveň vhodné pro příjemnou projížďku na kole. 

Normandie a Bretaň, autobusem

S PRŮVODCEM | MOBILHOME

Objevte Normandii, kraj protkaný historií, kulturou, nádhernými přírodními scenériemi i gurmánskými zážitky a Bretaň s divokým pobřežím, středověkými městy a keltskými tradicemi.

 

 

PROVENCE LETECKY

DOPORUČUJEME!
S PRŮVODCEM | 3* HOTEL Vychutnejte si slunce, vůni levandule a provensálského koření na poznávacím zájezdu do Provence s Cestomilkou Věrkou. Zamíříte do kaňonu du Verdon, ke slavným vinicím Châteauneuf-du-Pape i do papežského Avignonu.

 

 

Připravujeme pro Vás

 

Další sérii přednášek pro Vás připravujeme na letošní podzim 2017. Nechte se překvapit zajímavými tématy!

 

Tým Cestomilů

 

Proč cestovat s námi?

Jsme největší specialisté na Francii v ČR 


Užijete si jedinečné zážitky


Upravíte si program dle Vašich přání


Získáte zájezd přesně na míru


Odpočinete si ve vyšším standardu hotelů


Poznáte nové cestovatele a přátele


Vychutnáte si malou skupinu 


Ušetříte čas při cestování letadlem

 

 

Může vás také zajímat

 

 

NAŠE NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY