Španělsko

10 důvodů proč navštívit Barcelonu

O tom, že je Barcelona vskutku krásné a zajímavé město, není pochyb. Je to jedno z těch míst, kam by se měl každý alespoň jednou za život podívat. Pokud si nejste jistí, zda Barcelonu navštívit či nikoliv, přicházíme s důvody, které vám s rozhodováním jistě pomůžou. Hlavní město Katalánska nabízí hned celou škálu různých zážitků. Věřte, že je o co stát.

1. Příjemné počasí po celý rok

Nesmírnou výhodou Barcelony je, že ji můžete navštívit během celého roku. Jasně, chcete-li se většinu dne slunit na pláži, využijete spíše letní měsíce. Jedete-li za kulturou a památkami, neodradí vás pravděpodobně ani průměrná zimní teplota, která dosahuje příjemných deseti stupňů.

2. Díla významných umělců na každém rohu

Počátek dvacátého století byl co do umělecké tvorby v Barceloně nesmírně bohatý. Vždyť tu v tomto období pobývaly a tvořily takové osobnosti jako Antoni Gaudí, Salvador Dalí, Joan Miró či Pablo Picasso. Největší stopu zde zanechal dozajista Antoni Gaudí, na jehož rukopis v druhém největším španělském městě narazíte téměř na každém kroku. Vynechat byste, kromě jeho nejznámější stavby Sagrady Famílie, neměli ani domy Casa Batlló a Casa Milá. Máte-li však radši Pabla Picassa, zajděte do muzea s názvem Museu Picasso, ve kterém naleznete více než 3500 jeho děl. A to už je pořádná sbírka.

3. Krásné a dostupné pláže

Další výhodou Barcelony je, že po únavném objevování historických památek si můžete oddechnout na krásných písečných plážích. Je jich tu totiž nespočet a k mnohým z nich se jednoduše a rychle dostanete i metrem. Barceloneta, pravděpodobně nejznámější a nejvíce navštěvovaná pláž se nachází v blízkosti centra. Navíc tu najdete četné obchůdky i všemožné bary a hospody. K návštěvě vás možná přesvědčí i fakt, že získala titul nejlepší městské pláže na světě. Pokud preferujete spíše klid, za návštěvu stojí pláž Badalona. Ta se nachází na okraji města a oproti Barcelonetě na ní nenajdete tolik lidí. Je vhodná i pro surfování, takže kromě klidu oceníte i možnost sportovního vyžití.

4. Uchvacující návštěva chrámu Sagrada Família

Ikonický barcelonský chrám, který nenavrhl nikdo jiný než slavný španělský architekt Antoni Gaudí, se staví již těžko uvěřitelných 135 let. O to víc člověka překvapí fakt, že impozantní chrám stále není dokončen. Vidět rozestavěnou Sagradu Famílii je zkrátka klasika, kterou v Barceloně můžete jen těžko vynechat.

O oblíbenosti chrámu Svaté rodiny, jak zní český název, svědčí i statistiky. Ročně přiláká více než tři miliony zvědavých návštěvníků. Plánované dokončení se má uskutečnit v roce 2026, přesně sto let po Gaudího smrti. V tu dobu by měl mít tento architektonický skvost celkem 18 věží a ta nejvyšší svojí výškou 170 metrů překoná i dosud nejvyšší katedrálu na světě v německém Ulmu. Tak co, vychutnáte si rozestavěnou Sagradu, nebo si počkáte na dokončené dílo?

5. Dech beroucí výhledy na každém kroku

Pokud chcete mít Barcelonu jako na dlani, vydejte se na některý ze zdejších kopců. Těch v Barceloně naštěstí není málo. Nejznámější vyhlídky jsou ze zábavního parku Tibidabo, který je rovněž nejvyšším bodem ve městě a z kopce Montjuïc přímo nad centrem města. Jeden úchvatný výhled tady střídá druhý. Pokud si nevěříte na výšlap, na oba vrcholy vás dopraví i lanovka. Na kopci Montjuïc na vás kromě výhledu čeká i areál olympijských her z roku 1992, v čele se stadionem Palau Sant Jordi.

Máte-li chuť vyhnout se turistům, vystoupejte na méně známý vrchol Turó del Rovira na Bunkers del Carmen. Jde o pozůstatek španělské války, odkud se Vám naskytnou nádherné výhledy, které ocení každý nadšenec do fotografování.

6. Stadion Camp Nou, sen všech fotbalových příznivců

Nejeden fotbalový fanoušek váží cestu do Barcelony pouze za účelem sportovní události. Barcelona a fotbal jsou v podstatě synonymem. Vstoupit do fotbalového svatostánku s názvem Camp Nou, tedy největšího evropského stadionu, je pro fanouška kopané nepopsatelným zážitkem. Vidět na vlastní oči tzv. El Clásico, zápas mezi FC Barcelonou a Realem Madrid je pak prožitek z říše snů.

Barcelona je zkrátka městem, kde každý druhý víkend pobíhá po trávníku výběr těch největších hvězd ze světa fotbalu, v čele s fotbalovým géniem Lionelem Messim. Pokud vás neláká fotbalový zápas, můžete navštívit alespoň muzeum klubu FC Barcelona, které je nejpopulárnějším muzeem jakéhokoliv druhu v Katalánsku. Součástí je i prohlídka stadionu, který má kapacitu téměř 100 tisíc míst.

7. Skvělá katalánská kuchyně

O hladu v Barceloně rozhodně nebudete. Ba právě naopak – návštěva hlavního katalánského města může být jedním velkým gastronomickým zážitkem, na který budete ještě dlouho vzpomínat. S ohledem na to, že je Barcelona přímořským městem, narazíte tady na velké množství čerstvých ryb a všemožných mořských plodů. Na labužnické pochoutky můžete vyrazit například do čtvrti Barceloneta, která nese stejnojmenný název jako již zmiňovaná oblíbená pláž. Čas strávený v Barcelonetě využijte i k návštěvě místního přístavu, který nabízí vskutku romantickou podívanou zejména při západu slunce.

Odradí-li vás od večeře přemrštěné ceny v restauracích, skočte si po ránu na jeden ze zdejších trhů, kde seženete ty nejčerstvější potraviny mnohem levněji. Trh se nachází v každé barcelonské čtvrti. Ať už si připravíte pokrm sami nebo zajdete do jednoho z místních podniků, nezapomeňte ochutnat vyhlášené katalánské víno a tradiční jednohubky tapas!

8. Zábava a zase zábava

Toužíte-li vidět autentickou Barcelonu bez turistů a začlenit se mezi mladé místní lidi, navštivte bohémskou a lehce alternativní čtvrť s názvem Gràcia. Zajímavostí je, že Gràcia byla do roku 1897 samostatným městem, které bylo později pohlceno stále se rozšiřující katalánskou metropolí. Naleznete tu mnoho stylových kaváren, zajímavých obchodů a restaurací. Kromě toho zde zažijete skvělou kosmopolitní atmosféru plnou hudby, barev a dobré nálady. Nejlepší na tom je, že navzdory absenci turistů se tahle čtvrť nachází v těsné blízkosti centrální části Barcelony, takže je i lehce dostupná. Žije to tady samozřejmě i večer, buďte však připravení, že kluby otvírají mnohem později než u nás.

Španělé obecně večeří až kolem desáté hodiny večerní a poté ještě dlouze klábosí a popíjejí. Proto taky noční podniky otvírají až po půlnoci. V rozjeté zábavě vás však nezradí, otevřené jsou obvykle klidně až do šesti hodin ráno. Před odjezdem do Barcelony rozhodně zkontrolujte i seznam festivalů. Během celého roku se jich tu vystřídá celá řada a vždycky se jedná o prvotřídní zábavu.

9. Pohádkový park Güell

Původně se mělo jednat o zahradní město, které měl Antoni Gaudí vybudovat pro bohatého podnikatele Usebiho Güella. Tento návrh však neprošel, a tak vznikl „pouze“ park, který je nyní součástí světového dědictví UNESCO. Jedná se o vskutku pohádkovou podívanou, rozprostírající se na rozloze 18 hektarů. Kromě Gaudího domu s muzeem se zde nachází především ikonické náměstí se 110 metrů dlouhou lavicí, tvořenou keramickými kachličkami. Na návštěvu parku situovaného na svahu hory Turé del Carmel, je třeba si vyhradit přinejmenším půl dne. Pozoruhodných míst a atrakcí je zde nespočet.

10. Hlavní tepna města ulice La Rambla

Pokud jste o ulici La Rambla ještě neslyšeli, v Barceloně o ní jistě uslyšíte. Jedná se o nejznámější promenádu ve městě, kde najdete snad vše, co si dokážete představit. A možná i mnohem víc. Atmosféra vás tady pohltí natolik, že nebudete vědět, kam svůj zrak zaostřit dřív. La Rambla se rozprostírá mezi sochou Kryštofa Kolumba a hlavním náměstím Plaça de Catalunya. Kdysi tudy procházelo říční koryto, nyní zde narazíte na všechny druhy podniků, burzy se zvířaty a zejména pouliční umělce, akrobaty a muzikanty a slavné živé sochy. Co na tomto proslaveném bulváru nesmíte opomenout, je dozajista vyhlášená tržnice La Boqueria, kam chodí kvalitní potraviny nakupovat zejména místní obyvatelé.

Cestomilka

Markéta

Cestomilka Markéta o Barceloně

"Barcelona je jako umělecké dílo vytvořené secesními architekty, díly Antonia Gaudí, Pabla Picassa i Joana Miróa. Památky, čilý život, skvělá kuchyně, tapas bary, noční zábava ale i moře na dosah ruky, to vše nabízí Barcelona svým návštěvníkům."

Další podobné články

Fotbalový Stadion Camp Nou – největší pýcha Španělska

Město Barcelona je nepochybně zážitkem pro každého cestovatele. Na své si přijde milovník umění, historie, kultury či válení na pláži. K severovýchodnímu pobřeží Španělska však velmi často zavítají i fanoušci fotbalu. Největší pýchou, minimálně pro sportovní nadšence, je legendární fotbalový klub FC Barcelona a jeho věhlasný stadion Camp Nou. Ten se stává zážitkem i pro osoby sportem nepolíbené.

Zobrazit více