Portugalsko

Za portským vínem do Porta a do údolí Douro

Prosluněná krajina v zeleném údolí řeky Douro poskytuje skvělé podmínky nejen pro vznik portského vína, ale i pro skvělé zážitky všem návštěvníkům. Přečtěte si naše tipy, co všechno tu můžete vidět a zažít, a nahlédněte do dobrodružné historie vzniku tohoto podmanivého nápoje.

Legenda o portském vínu

Už název portské víno může napovědět, že tento lahodný nápoj pochází z Portugalska. Ještě přesněji z portugalského města Porto, podle kterého se víno jmenuje. Historicky právě pouze odtud se smělo vyvážet do světa. Na etiketě tak dodnes najdete označení jako „Vinho do Porto“, „Porto“, „Oporto“ nebo anglické „Port“ a „Port Wine“.

Do Evropy se ve větším množství začalo dostávat v 17. století při válce Anglie a Francie, kdy britští obchodníci hledali náhradu za vína francouzská, která se v tom čase do Anglie dovážet nesměla. Legenda o vzniku portského vína vypráví o šikovném opatu z města Lamego, který do kvasícího rmutu dolil vinnou pálenku už téměř na začátku kvašení a zachoval tak jeho přirozenou sladkou chuť. U bran kláštera prý jednou večer zaklepali angličtí obchodníci a prosili o nocleh. Velebný pán jim otevřel, pozval je dál a k večeři jim servíroval velmi lahodné, plné, více alkoholické víno. Běžné tiché víno se obchodníkům při dlouhých cestách na lodích kazilo, ale když ochutnali to sladké a kulaté od opata, byli tak nadšení, že odkoupili všechny jeho zásoby a začali vozit dnešní podobu portského do Anglie a posléze například i do Ameriky (Václav Štefan z webového magazínu O portském.cz)

Portugalský přístav Porto, domov portského

Město Vila Nova de Gaia, jeden velký sklad portského

Hned naproti městu Porto leží město Vila Nova de Gaia. Soustředili se tu všichni velcí výrobci portského, a tak tu máte skvělou příležitost dostat se přímo ke zdroji. S Portem spojuje Nova de Gaiu například hojně fotografovaný železný most Ludvíka I., přes jehož horní patro jezdí i metro. Určitě si sem zajděte na prohlídku některého vinařského domu, která je spojená s degustací. Víno můžete ochutnat v mnoha zdejších tzv. lodges a za dobrým jídlem i pitím se vydejte na promenádu podél řeky.

Ochutnávka portského vína

Údolí Douro je jako z pohádky

Přístavní město Porto je posledním místem, kde vody řeky Douro končí svou cestu a řeka se tu vlévá do Atlantského oceánu. Vydejte se proti jejímu proudu a vstupte do překrásného údolí Douro. Můžete se nalodit na tradiční dřevěnou loďku, která v minulosti převážela sudy s portským a užít si úchvatné výhledy na vysoké hřebeny kopců a svahy bohatě pokryté vinnou révou. A také tu budete mít spoustu možností navštívit nejslavnější vinařství vyrábějící portské víno. Právě kolem řeky Douro se soustředí veškeré aktivity spojené s výrobou vína.

Vinařská oblast Douro je jediným místem na světě, kde se mohou pěstovat hrozny pro výrobu pravého portského. V roce 1756 byla vyhlášena jako první zákonem chráněná vinařská oblast na světě. Navíc je od roku 2001 zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO.

Údolí Douro je jako z pohádky

Plavba na dřevěné loďce údolím Douro

Další tipy kam za portským vínem

Kromě Porta a Vila Nova de Gaia se za portským můžete vydat dál do údolí a navštívit např. městečko Pinhão. Za dvě hodiny se vlakem z Porta dostanete do okouzlujícího města, které je zasazené v půvabné zákrutě řeky Douro a obklopují ho svahy a terasy s vinicemi. Uchvátí vás hned místní nádraží vyzdobené malovanými kachličkami azulejos, které zobrazují sklizeň vína. Jen pár minut pěšky je odtud vinařství Quinta do Bomfim. Necelé dva kilometry leží vinařství Quinta de la Rosa a pro návštěvu vinařství na Quinta do Seixo je nejlepší vzít si místní taxi.

Chcete-li vidět nejkrásnější vyhlídku, nesmí vám uniknout ta nad legendární vinicí Quinta de Vargellas. Za návštěvu stojí i mladší vinařství Wine & Soul.

Popíjení portského je neodmyslitelně spjaté s dobrým jídlem. Určitě ochutnejte grilovanou tresku bacalhau, která je mezi Portugalci velmi populární a údajně ji umí připravit na 365 způsobů. Na své si přijdou také milovníci dobré kávy, a protože se v Douru nevyrábí jen portské, vyzkoušet můžete i tichá portugalská vína.

Kraj portského vína okouzlí každého

Domovská krajina portského vína má něco pro každého: od přírody, historie, kultury až po gastronomii. Své kouzlo má po celý rok díky koloběhu zrání a sklizně vinné révy i díky několika velkým slavnostem, jako je festival svatého Jana, vinobraní, Vánoce a Silvestr.

V našich tipech jste s touto oblastí seznámili virtuálně, teď už můžete vyrazit naživo. Co říkáte, vydáte se i vy s námi za portským vínem?

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více