Francie

Užitečné rady na cestu – doprava v Paříži

Dovolená v Paříži je snem každého. Široké bulváry, monumentální stavby a nespočet muzeí lákají ročně tisíce turistů. A kdo jednou odhalí krásy a tajemství Paříže, ten se zamiluje do konce života. Než se však vydáte na cestu, je třeba znát pár užitečných rad, které Vám pobyt ve francouzské metropoli usnadní. Pojďme si tedy říct něco o dopravě a cestování v Paříži.

Po Paříži se můžete pohybovat různými způsoby. Na kole, pěšky, metrem, tramvají, autobusem i vlakem RER. Jaký dopravní prostředek využít a kdy? A kolik stojí jízdenka? Na tyto nejčastější otázky jsme pro Vás připravili odpovědi.

Pavoučí síť, aneb jak se zorientovat ve složité dopravní struktuře Paříže?

Byť se nám na první pohled může zdát systém městské hromadné dopravy v Paříži složitý, opak je pravdou. Abyste se zorientovali, je potřeba znát jen několik základních věcí. Paříž a okolí je rozděleno do 6 dopravních zón. Prakticky celé centrum města tvoří první zóna, výjimečně se dostanete do druhé a třetí zóny. Po Paříži jezdí celkem 14 linek metra (označených čísly 1-14), 5 linek vlaků RER (označených písmeny A-E) a 8 tramvajových linek (označené T1 – T8). Dál pojedete jen na letiště, do Disneylandu nebo do Versailles.

Rychle a pohodlně pařížským metrem

Nejvíce využívaným dopravním prostředkem v Paříži je metro. Široká síť 14 podzemních linek Vás doveze kamkoliv. A bát se opravdu nemusíte. Pokud jste někdy cestovali metrem v Praze, jde o úplně stejný princip. Plánek metra získáte navíc kdekoliv – v hotelu, na internetu, v infocentru, u vstupů do metra. Metro jezdí každou minutu, takže jde zároveň o nejrychlejší způsob přepravy ve francouzské metropoli. A jak zakoupit jízdenky na metro? Každé metro je vybaveno automatem. Stačí mít u sebe pár drobných eur a máte vyhráno. Jedna jízdenka stojí 1,80 EUR. Je-li Vás více, nebo budete metro využívat pro přepravu častěji, vyplatí se Vám koupit tzv. carnet, tedy 10 lístků najednou. Vychází na 14, 10 EUR a tak ještě ušetříte 🙂 Plánujete-li zůstat v Paříži pár dní, vyplatíme se Vám zakoupit jedno, dvou nebo pětidenní pas určený speciálně turistům. Ceníky těchto pasů najdete na oficiálních stránkách pařížského metra. Metro v Paříži jezdí od půl šesté ráno do jedné hodiny v noci a stanice jsou od sebe vzdáleny maximálně půl kilometru, takže se skutečně dopravíte úplně kamkoliv.

Zajímavosti z pařížského metra

Metro v Paříži patří mezi nejstarší na světě. Slavnostně otevřeno bylo už v roce 1900 při příležitosti pořádání světové výstavy ve městě. Jeho výstavba probíhala netradičně. Široké pařížské bulváry se rozkopaly, postavilo se metro a vše se opět zasypalo a upravilo do původního stavu. Některé vstupy do metra jsou ještě původní secesní. Například ve stanici Abesses na lince metra 12 je k vidění skutečný skvost. Zajeďte se tam podívat! Nápis METROPOLITAIN nad vstupem do metra označuje společnost, která podzemní dráhu vystavěla. Zkráceně se jí začalo říkat METRO a tento název se pak ujal celosvětově.

Paříž pro sportovce na kole

Druhým nejvyužívanějším způsobem přepravy po Paříži je kolo. Po celé Paříži jsou rozmístěny stovky stojanů s městskými koly Vélib. Za pár eur si tak pohodlně projedete celou Paříž a poté můžete kolo vrátit u prvního stojanu, který potkáte. K vypůjčení kola potřebujete jen platební kartu, na které se Vám blokuje kauce ve výši 150 EUR. Částka se Vám uvolní automaticky po konečném vyúčtování služby, tedy do 10 dnů. Pokud stihnete vrátit kolo do půl hodiny, neplatíte nic. Za další půlhodinu zaplatíte 1 EURO, za druhou půlhodinu 2 EURA a za každou další půlhodinu už 4 EURA. Ty se Vám automaticky strhávají z Vaší platební karty.

Naše doporučení: s vrácením kola příliš neotálejte. Později večer se Vám může stát, že stojany už budou plné a vy budete muset jezdit po Paříži a hledat volné místo k vrácení.

Za hranice Paříže rychlovlakem RER

Chystáte se vyjet za Paříž do Disneylandu či do Versailles, nebo jste přiletěli na letiště Charles de Gaulle a potřebujete se dostat do centra města? Pak musíte využít pařížský rychlovlak RER  (Réseau Expres Régional, expresní regionální dopravní síť). Doprava tímto vlakem funguje podobně jako u metra. Jízdenky koupíte opět v automatu před vstupem na nástupiště. Zadáte Vaši cílovou stanici a automat Vám spočítá cenu. Jízdenku mějte celou dobu u sebe, neboť ji budete potřebovat nejen při vstupu, ale i při výstupu z nádraží. Vlaky RER jezdí vždy od páté hodiny ranní do půlnoci a jsou napojené na metro podzemními tunely. Značení je velice přehledné, takže i úplný začátečník se ve spleti chodeb a tunelů nemůže ztratit.

Zajímavost vlaku RER ve směru do Versailles

Ve vlaku do Versailles za velkolepým zámeckým sídlem Vám budou na cestu vyhrávat muzikanti. Je slušností je za snahu odměnit pár drobnými. Při troše štěstí se Vám cestou do Versailles podaří nasednout do vlaku, jehož interiéry připomínají královské sídlo. Je to moc krásný zážitek a atmosféra vlaku Vás příjemně naladí.

S kočárky a invalidními vozíčky po Paříži jedině autobusem

Autobusy v Paříži nepatří mezi nejrychlejší způsoby cestování. Máte-li ale s sebou kočárek nebo invalidní vozík, je pro vás tento způsob dopravy nezbytný. Je to z toho důvodu, že pařížské stanice metra nejsou vždy vhodně upraveny výtahy nebo eskalátory a snadno se tak můžete ocitnout v pasti. Síť autobusových linek v Paříži je sice složitější, ale jízda je velice pohodlná. Z okýnka autobusu navíc uvidíte rozhodně více, než při cestování metrem. Nevýhodou jsou časté dopravní zácpy, v nichž můžete hlavně v odpolední dopravní špičce snadno uvíznout. Jízdenky  platí v autobusech úplně stejné jako na metro.

Důležité upozornění: Před očekávanou stanicí nezapomeňte zmáčknout červené tlačítko. Pokud to neuděláte, můžete svůj cíl přejet ještě o pěkných pár stovek metrů.

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více