Portugalsko

5 způsobů, jak si užít malebné údolí Douro

Existují dva druhy lidí. Jedni znají portugalské údolí Duoro a o jeho krásách jsou schopni psát oslavné básně, točit romantické filmy a pořádat úchvatné prezentace. A pak jsou tady ti, kteří o něm nikdy neslyšeli. Nyní ale nezáleží na tom, jestli patříte do první či druhé skupiny. Společně se teď do tohoto malebného údolí na severu Portugalska podíváme a zjistíme, proč právě údolí Duoro, ráj portského vína, stojí za Vaši pozornost.

Navštivte romantické městečko Pinhão

Pokud chcete cestu po údolí někde strategicky začít, nebo naopak skvěle zakončit, město Pinhão vám udělá dokonalý výchozí či závěrečný bod.

Jedná se o malé, líbezné městečko na řece Douro, které definuje náturu celého regionu. Skromné, romantické, plné vína a bodrých lidí, město, které v jakoukoliv denní dobu bude mít co svým návštěvníkům nabídnout, hlavně pokud ti návštěvníci holdují kvalitnímu vínu. Zde můžete nejen strávit celé dny toulkami po vinařstvích, nebo jen lebeděním při břehu řeky, ale taky započít svou další, více či méně dobrodružnou cestu, například scénickou projížďku po celém údolí. Záleží na vašem vkusu, pokud zvolíte lodě, vlak, či třeba kolo nebo kajak.

Městečko Pinhão s nábřežm

Užijte si plavbu lodí malebným údolím

Kouzelné údolí Douro je pojmenováno po řece Douro. Ta svou pouť začíná zhruba 500 kilometrů hluboko ve španělském vnitrozemí, aby před spojením s Atlantikem osvěžila zdejší kraj. A vy nyní máte tu úžasnou možnost nastoupit na jednu z lodí, které řeku sem a tam brázdí, a zažít vskutku romantickou plavbu napříč celým údolím. Třeba na jedné ze zrenovovaných loděk, které kdysi sloužily na přepravu sudů s portským vínem do hlavního města regionu, Porta.

Nebyla by to pořádná portugalská projížďka, kdyby se během ní nepodávalo portské, neopíraly se do vás vlídné sluneční paprsky a nelákaly malebné výhledy na scenérie plné vinic a sadů. Zejména pokud máte na údolí méně času, je tato plavba výtečným způsobem, jak jedním šmahem ochutnat, ohmatat, očichat a vidět vše nejlepší, co zdejší kraj nabízí.

Romantické údolí Douro

Ochutnejte skleničku portského u místních vinařů

Ale co si budeme namlouvat, nebyla by to návštěva vinařského regionu, pokud byste se nenechali pohostit v příjemné domácké atmosféře jednoho z místních vinařství. Vinařina má zde tradici již od 17. století a v současné době tucty z nich nabízí ochutnávku portských vín. Záleží tedy jen na vás, po kterém z nich sáhnete, kolik druhů portského ochutnáte a kolik prázdných lahví za sebou necháte. Říká se, že na dně láhve najdete pravdu, jen aby té upřímnosti nebylo v jeden den až příliš.

My vám s upřímným srdcem můžeme doporučit například vinařství Quinta do Bomfim, které nám vždy dokáže překvapit svým vlídným přístupem a neuvěřitelně pohostinnou atmosférou.

Údolí Douro

Užijte si pohled na vinice podél řeky Douro

Objevte tradiční portugalskou kuchyni

Portugalská kuchyně vás naláká pestrými chutěmi, barvami i vůní. Stačí se k večeru projít podél nábřeží řeky Douro a samo vás to navede do některé z místních restaurací. Při přípravě pokrmů se nešetří kořením, bylinkami, olivovým olejem, česnekem ani kapary. Nejoblíbenějším pokrmem jsou ryby, zejména tresky, mořské plody, vepřové a drůbeží maso.

Pokud budete chtít ochutnat něco zcela typického pro místní region, zkuste Tripas à moda do Porto. Jídlo je z dršťek a bílých fazolí a jeho historie sahá až do 14. století. Kdo by raději vyzkoušel něco z moderní portugalské kuchyně, pak doporučujeme Francesinhu. Jde o sendvič z toustového chleba plněný steakem, několika druhy uzeniny, okurkou a vejcem. Navrch se pokládá plátek sýra a vše se zalije teplou, lehce pikantní omáčkou z rajčat, brandy a piva.

Zamilujte se do přístavu Porto

Návštěva údolí řeky Douro se neobejde bez prohlídky nekorunovaného hlavního města této oblasti, Porta. Zejména historická čtvrť Ribeira, která je jednou z nejkrásnějších ve městě nám přibližuje minulost kdysi velice důležitého přístavu a obchodního centra. Čtvrť protkaná klikatými středověkými uličkami s barevnými budovami, plná krásných restaurací, kaváren a barů se právem stala jednou z památek světového dědictví UNESCO

Údolí Douro je prostě něco jako naše Pálava. Vlídné, domácké, plné skvělého vína, klidu a dobrého jídla. S jediným rozdílem, že leží o pár tisíc kilometrů dále na západ. Díky svému kouzlu se tak celá vinařská oblast táhnoucí se podél řeky Douro dostala na seznam chráněných oblastí UNESCO. Tak a teď už stačí jen vyrazit a vše vidět na vlastní oči 🙂

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více