Francie

Tuilerijské zahrady – zelený ráj v centru Paříže

Velká řada turistů si oblíbila procházky romantickými zákoutími parků a zahrad, které tvoří součást mnohých měst. Výjimkou není ani Paříž a má v tomto ohledu opravdu co nabídnout. Pojďme se společně projít známými a méně známými kouty pařížské zeleně. Během naší procházky zamíříme nejprve do Tuilerijských zahrad, královských zahrad Louvru.

Jardin des Tuileries patří k nejznámějším a nejoblíbenějším parkům Paříže, k čemuž přispívá nejen výhodná poloha v samotném centru města (blízko muzea Louvre na straně jedné a náměstí Place de la Concorde na straně druhé).

Tuilerijské zahrady byly původně zahradami soukromými, patřícími k Tuilerijskému paláci, postavenému v roce 1564 pro královnu Kateřinu Medici. Kateřina pocházela z italské toskánské rodiny, proto i zahrady nesly pečeť italské renesance. Za vlády Ludvíka XIV., krále Sluce, získaly zahrady nový vzhled pod vedením samotného André Le Nôtre, Ludvíkova dvorního zahradního architekta. Další léta již pro park tak úspěšná nebyla, francouzská revoluce jej poničila, načež zámek v roce 1871 vyhořel. Během druhé světové války se zde pěstovala zelenina. Na další období slávy si tak Tuileries musely počkat až do 80. let 20. století, kdy byly v rámci přestavby Louvru obnoveny do původního stavu.

Celý park je plný travnatých ploch, stromů, květinových záhonů, soch i odpočinkových zón. U vstupu z náměstí Concorde stojí Musée de l’Orangerie. Tuto stavbu byste rozhodně neměli vynechat! Uvnitř se nachází kouzelná sbírka impresionistů a postimpresionistů včetně vrcholného díla Clauda Moneta – cyklu Lekníny, kterou umělec vytvořil ve své zahradě v Giverny nedaleko Paříže. Před budovou se ještě zastavte před sousoším Polibek – jednou z nejznámějších soch Augusta Rodina. Mimochodem, Rodinových soch se v parku nachází více!

Na pařížských parcích je velmi sympatické, že v nich jsou rozmístěny desítky židlí, které jsou volně k dispozici a které si můžete odnést, kam potřebujete. Má to ovšem háček! Vlastně dva. Jednak jsou židličky při hezkém počasí většinou obsazeny a za druhé jsou tak těžké, že je přesunete jen o pár metrů.

V parku jsou i malé bazény s vodotrysky. Pokud chcete zabavit děti, pronajměte jim malé plachetničky, při jejichž pouštění po vodě dětičky vydrží celé odpoledne.

Cestomilka Jitka

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více