Itálie

Apulie a Basilicata: Objevte nejkrásnější místa jižní Itálie

Vůně moře a jihoitalské kuchyně, nádherná městečka, tyrkysové moře, výborná vína a božský klid, to je Apulie a Basilicata, dvě perly jižní Itálie. Objevte s námi 5 nejkrásnějších vesnic a městeček těchto dvou jihoitalských regionů.

Navštivte perly jižní Itálie, regiony Apulie a Basilicata

Apulie, známá také jako krajina olivových hájů, krystalově čistého moře a výtečné kuchyně, je jedním z nejkrásnějších regionů Itálie. V srdci této oblasti leží čtyři z pěti perel, které jsou známé svou jedinečnou architekturou, bohatou historií a malebnou krajinou. Tyto skvosty – městečka Alberobello, Locorotondo, Ostuni a Bari – jsou nejen vizuálně ohromující, ale také nabízejí hluboký vhled do kultury a tradicí jižní Itálie. Město Matera ležící kousek za hranicí Apulie v regionu Basilicata je skrytým klenotem jižní Itálie a doplňuje pětici nejkrásnějších míst jižní Itálie.

Užijte si pohled na nejkrásnější místa Apulie

Alberobello, městečko proslavené trulli stavbami (UNESCO)

Městečko Alberobello je nejznámější svými trulli, bílými kónickými stavbami, které jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Unikátní domy, postavené bez použití malty, sloužily v minulosti k různým účelům, od obytných po zemědělské sklady. Procházka mezi těmito kouzelnými stavbami je jako cestování v čase. Nevynechejte šanci navštívit Casa Pezzolla Territorio Museo, komplex 15 trulli, který poskytuje hlubší pohled do historie a architektury tohoto fascinujícího místa.

Alberobello, Apulie

Tradiční trulli stavby v městčku Alberobello

Locorotondo, nejkrásnější vesnice v Itálii

Locorotondo, doslova „kulaté místo“, je jednou z nejkrásnějších vesnic v Itálii. Bíle natřené domy s květinami v oknech a úzké křivolaké uličky vytvářejí idylickou atmosféru. Locorotondo je také známé svými vynikajícími bílými víny, takže degustace je zde téměř povinností. Navíc, díky své poloze na vrcholu kopce nabízí nádherný výhled na okolní údolí Valle d’Itria. Stačí už jen najít vhodný bar a užít si příjemné atmosféry místa.

Locorotondo, Apulie

Vesnička Locorotondo je stočena krásně do kruhu

Město Ostuni, bílá perla Apulie

Ostuni, známé jako „Bílé město“, vyniká svou zářivě bílou architekturou, jež v kontrastu s azurově modrým nebem vytváří nezapomenutelný vizuální zážitek. Historické centrum s katedrálou Santa Maria Assunta uprostřed spleti úzkých uliček plných obchodů, kaváren a restaurací je ideálním místem pro procházky a poznávání místní kultury.

Ostuni, Apulie

Ostuni, bílá kráska

Bari, hlavní město Apulie

Bari, pulzující metropole a hlavní město regionu, je městem plným života, historie a kultury. Staré město je typické spletí úzkých uliček, kde se nachází řada historických památek, včetně slavné baziliky svatého Mikuláše. Bari je také významným přístavem a bránou k objevování krás okolního moře, včetně exkurzí do okolních oblastí.

Bazilika svatého Mikuláše v Bari

Bari, hlavní město Apulie

Matera, město jeskynních obydlí (UNESCO)

Matera, známá svými sassi, jeskynními obydlími vytesanými do skal, je dalším místem na seznamu světového dědictví UNESCO. Město nabízí jedinečnou atmosféru, kde historie doslova dýchá na každém kroku. Prohlídka sassi a jeskynních kostelů poskytuje návštěvníkům nezapomenutelný zážitek z doby, kdy byly tyto jeskyně domovem prvních osadníků regionu.

Tyto perly Apulie a sousední Basilicaty, každá se svým jedinečným příběhem a kouzlem, jsou dokonalým svědkem bohaté historie, kultury a krásy, které ona regiony Itálie nabízí. Od kouzelných trulli v Alberobellu, přes malebné uličky Locorotonda a Ostuni, až po historické bohatství Bari a Matery, Apulie a Basilicata jsou destinacemi, které nezklampi žádného návštěvníka hledajícího krásu, historii a autentický italský zážitek.

Matera, Basilicata

Město Matera (UNESCO)

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více