Itálie

Stále činná sopka Vesuv: spící apokalypsa?

Vesuv spí. Je to zajímavý pocit, když stojíte na jeho vrcholu, díváte se do kráteru, vidíte, jak se z puklin kouří a cítíte síru. Je to jako dívat se do brány pekla a přitom být blízko nebe. V Evropě takových míst moc nenajdete. Takže pokud na jihu Itálie budete, určitě si tu podívanou nenechte ujít.

Vesuv, jedna z nejznámějších sopek světa

Vesuv je jediná stále činná sopka v kontinentální Evropě a najdete ji na Apeninském poloostrově v Itálii. Hrdě se tyčí nad Neapolským zálivem do výšky 1281 metrů nad mořem a od samotné Neapole je vzdálena přibližně 10 kilometrů. Svým výbuchem v roce 79 n. l. se neslavně zapsala mezi nejznámější sopky světa. Měla totiž za následek pohřbení hned několika římských měst. Díky archeologickým nálezům známe hlavně Pompeje a Herculaneum.

Kráter sopky Vesuv

Kráter Vesuvu

Stálá hrozba pro tisíce obyvatel

Od nejznámějšího výbuchu Vesuvu v roce 79 n. l. bylo zaznamenáno 36 erupcí. Poslední proběhla v dubnu roku 1944, kdy Vesuv vybuchl naposledy a zničil lanovku, která vozila turisty ke kráteru.

I když je od té doby nečinná, jedná se stále o aktivní sopku, která představuje potencionální nebezpečí pro hustě zalidněný region Neapole. Stále rostoucí populace čítá již více než 3 miliony obyvatel a s tím souvisí i výstavba obytných domů, která se stále více přibližuje k úbočí sopky. Láká je sem zejména úrodná půda vhodná k pěstování vinné révy a rajčat.

Přestože je sopka monitorovaná desítkami přístrojů a hlídá se sebemenší nárůst seismické aktivity (pokles hladiny vody, kolísání gravitačního pole, zvednutí sopky či změny složení plynu), doporučuje regionální vláda odstěhovat se. Jejím cílem je snížit počet obyvatel žijících v dosahu Vesuvu. Nikdo totiž neví, kdy a hlavně v jaké míře může další ničivý výbuch přijít.

Letecký pohled na Vesuv a okolní zástavbu domů

Může Vesuv opravdu kdykoliv vybouchnout?

Ano, může. Pro tyto případy je připraven podrobný evakuační plán, podle kterého by evakuace celé ohrožené oblasti s 25 městy neměla trvat více než 72 hodin. Z toho 12 hodin je vyhrazeno na organizaci, 48 hodin na samotný přesun a dalších 12 hodin představuje jakousi bezpečnostní pojistku.

Tato opatření by byla spuštěna pouze v případě, že úřady vyhlásí nejvyšší, čtvrtý stupeň erupce. Pokud by tato situace nastala, úřady by vypravily pro obyvatele rizikových oblastí 500 autobusů a 220 vlaků. Doufejme, že to ale ještě dlouho nebude potřeba.

Stezka podél kráteru sopky

Výlet na vrchol Vesuvu i stezka kolem kráteru

Vrchol Vesuvu je přístupný veřejnosti sítí pěších stezek, které k němu točitě šplhají po vrstevnicích. K hoře vede několik silnic a ta nejvyšší končí v nadmořské výšce 1117 m. n. m. Posledních sto výškových metrů musí návštěvníci zdolat pěšky. Obejít kráter dokola se sice nedá, ale zhruba polovinu jeho obvodu projdete po turistické stezce.

Pokud jdete od moře, tedy od nuly, trvá pěší cesta až na vrchol několik hodin. Během ní se vám nabídnou nádherné výhledy na Neapolský záliv, okolní přírodu i samotnou Neapol.

Ti náročnější mají možnost obletět celý vrchol sopky ve vrtulníku. Celý zážitek trvá sice asi 15 minut, ale pohled je to vskutku jedinečný.

Další podobné články

Neapol: krásná perla Neapolského zálivu

Neapol je kronikou evropských dějin. Viděla několik civilizací přicházet a odcházet, přičemž každá v ní zanechala stopy v oblasti umění a architektury. Vedly se o ni boje a stala se postupně hlavním městem vévodství, království a říše. Byla kulturním centrem s věhlasem, daleko přesahující hranice tohoto metropolitního města.

Zobrazit více