Portugalsko

Královská Sintra: pohádkové město plné paláců

Sintra, to není jen ledajaká portugalská destinace, ale i městečko celoevropského významu, jehož kouzlo ročně přiláká tisíce a tisíce návštěvníků z celého světa. Čarovné paláce, historické domy, opevnění a tajuplné stezky na vrcholky kopců a zase dolů jsou obrovským lákadlem pro každého cestovatele, který prahne po poznání. Pojďme se nyní s touto zralou portugalskou kráskou seznámit. Kdo ví, třeba učaruje i vám…

Sintra, letní sídlo královské rodiny

Sintra leží jen 20 kilometrů od portugalského hlavního města Lisabonu. Právě tento fakt, společně s přívětivým přímořským klima a skvělou geografickou polohou způsobil, že se Sintra stala letním sídlem královské rodiny. Možná právě proto si město zachovalo tradiční historický ráz a dodnes se pyšní atmosférou až pohádkovou. Škoda jen, že se nedochovalo více památek z dob nadvlády Maurů. I tak má město lákadel více než dost…

Pohádkový palác National da Pena

Nebudeme přehánět, když tento palác budeme hodnotit jako jeden z nejromantičtějších na světě. Opravdu vypadá, jako byste jej zrovna vystřihli z knihy dětských pohádek o rytířích a princeznách. Pyšně stojící na vrcholku kopce a se svými barevnými věžičkami rozhodně patří mezi nejikoničtější místa celé Sintry. Každého Čecha zaujme, že park paláce navrhoval našinec Václav Cifka, český zahradní architekt a umělec.

Palácio National da Pena

Soukromý palác milionáře Monteiry

Ačkoliv se historie města píše již od 11. století našeho letopočtu, jedna z největších pých města vznikla až o 9 staletí později. Quinta da Regaleira, jinak známá jako Palác milionáře Monteira, vznikla jako soukromý palác bohatého obchodníka. Toto gotické veledílo s kaplí, nádherným parčíkem, fontánami, jeskyněmi, dýchá středověkou mystikou, kterou byl milionář Monteira doslova posedlý. A tak po celé Quintě tak můžete najít tajuplné symboly zednářů, templářů, alchymistů a znovu se vrátit do dob, kdy věřit v nadpřirozeno bylo normální.

Palác Quinta da Regaleira

Maurský hrad vysoko v horách

Jedna z mála památek, která zbyla po hrdých arabských Maurech, je Maurský hrad. Ten sice najdete až vysoko v horách nad Sintrou, nicméně dostanete se k němu poměrně snadno přímou autobusovou linkou. Nebo pěšky, pokud jste do Portugalska přijeli dát si pořádně do těla. Hrad byl postaven v 9. století, ale po rekonkvistě Pyrenejského poloostrova v podstatě jen chátral. Až v 19. století se ho ujal král Ferdinand II. a dopřál mu romantickou podobu, kterou se v současnosti můžete kochat i vy. Doporučujeme všem vášnivým fotografům.

Velkolepé umělecké dílo, palác Monserrate

Palác Monserrate, vystavěný pod vlivem anglosaských, indických a arabských architektonických směrů, je vskutku velkolepou stavbou plnou úžasných uměleckých detailů. Krom toho, že je nádherný, je výjimečný i tím, že je více než s Portugalci spjatý s Angličany. Od řádu Monserrate si pozemek na kopečku pronajal anglický obchodník Gerard DeVisme a nechal na něm postavit neogotické sídlo. To poté obýval další Angličan, tentokrát spisovatel William Beckford. Po něm palác dlouho chátral, než si jej do parády vzal sir Francis Cook, který byl později jmenován vikomtem z Monserrate. Právě sir Cook na základech novogotického domu nechal vystavět roku 1858 romantický palác, který nás těší i dodnes.

Palác Monserrate

Letní sídlo králů, palác Nacional de Sintra

Na začátku jsme psali o tom, že Sintra fungovala jako letní sídlo portugalské královské rodině. A nyní se konečně dostáváme k tomu, kde králové a královny v létě lehounce usínali. Jeho sněhobílé zdi obývali portugalští panovníci s rodinami skoro čtyři staletí – od 15. do 19. Stejně jako u dalších královských rezidencí, i tento palác vás chytne za srdce především ve svých honosných interiérech. Labutí a Arabský sál, Sál strak či Sál erbů, všechny jsou zkrátka přenádherné.

Tak to by byla naše skromná ukázka Sinty a zároveň pozvánka na její poznání. Věřte, že slovy lze pohádkovost Sintry zachytit jen stěží, proto její návštěvu při cestě do Lisabonu určitě nevynechejte. Nebudete litovat!

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více