Řecko

Santorini: klenot Kykladských ostrovů

Navštivte ráj pro milovníky krásy, romantiky i nezapomenutelných zážitků. Užijte si příjemné klima, výbornou řeckou kuchyni i báječné koupání v moři.

Ostrov dechberoucí krásy

Představte si místo, kde se zlatavé slunce pomalu potápí do tyrkysového moře a ozařuje bílé domy s modrými střechami. Místo, kde se čas skoro zastaví a každý západ slunce se stává představením, jež bere dech. Santorini, perla Kykladských ostrovů, je přesně takové místo – ráj pro milovníky krásy, romantiky a nezapomenutelných zážitků.

Typická architektura v Oia, Santorini

Pohled s typickým větrným mlýnem

Santorini, ostrov kontrastů

Santorini, známé také pod starověkým názvem Théra, je ostrovem kontrastů. Bílé domy s modrými kupolemi v obcích Oia a Fira, hlavních centrech ostrova, jsou jako vystřižené z pohlednice. Zdejší architektura, charakteristická pro Kyklady, přitahuje návštěvníky svou jednoduchou, avšak neodolatelnou elegancí. Není nad podvečerní procházku úzkými dlážděnými uličkami prodchnutou neopakovatelnými výhledy.

Výhled na modré kopule kostela a bílé domy na ostrově

Historie utajená v lávě

Santorini zve nejen k obdivování přírodních krás, ale také k objevování bohaté historie. Ostrov byl svědkem jedné z největších vulkanických erupcí v historii, která se odehrála kolem roku 1600 př. n. l. a vytvořila jedinečný kalderový útvar, na jehož okraji dnes stojí všechna větší města ostrova.

Navštivte také archeologické naleziště Akrotiri a podívejte se, jak žili lidé v době bronzové před ničivou erupcí. Výbuch sopky zničil město v plném rozkvětu, jež se pyšnilo dokonalým kanalizačních systémem, vícepodlažními domy s překrásnými nástěnnými malbami i rozvinutým obchodem a řemesly. To vše se dochovalo díky vrstvě popela, která vše pokryla.

Archeologické naleziště Akrotiri, Santorini

Naleziště Akrotiri

Vína se stopou sopečné činnosti

Vína ze Santorini jsou známá po celém světě. Díky vulkanické půdě zde vznikají vína s jedinečným charakterem. Nechte se pozvat na degustaci do jednoho z mnoha vinařství a ochutnejte místní specialitu – sladké Vinsanto nebo svěží Assyrtiko.

Ve víně ucítíte svěží tóny citrusů a kyselina Vám bude připadat příjemně „křupavá“. Určitě se také dozvíte více o speciálním tvarování révy na vinici do takzvaného košíku, jehož tvar je ideální ochrannou hroznu před větrem a sluncem. Na ostrově byste dokonce našli hlavy révy, které se pyšní stářím 50 až 70 let.

Vinná réva, Santorini

Hlava vinné révy na ostrově

Pláže nejen s černým pískem

Santorini se může pochlubit i neobvyklými plážemi s černým sopečným pískem. Kamari a Perissa jsou jen dvě z oblíbených destinací, kde si můžete vychutnat slunce a křišťálově čistou vodu.

Pro odvážnější jsou tu i pláže s červeným a bílým pískem, které vám poskytnou nevšední zážitek při koupání. Většina pláží vhodných pro koupání se nachází na východní straně ostrova, protože západ je tvořen skalami, na nichž vyrostly vesnice přímo nad kalderou.

Red Beach Santorini

Pláž s červeným pískem

Romantika ve vzduchu

Santorini je také vyhlášeným místem pro svatební cesty a romantické úniky. Proč nezažít večeři při svíčkách s výhledem na kalderu, nebo se projít po útesech a naslouchat šumění vln? Tento ostrov je ideálním místem pro oslavu nejen lásky.

Old Town Thira on the Santorini island, famous churches against caldera with sunset over sea in Greece.

Romantický západ slunce nad kalderou

Santorini je ostrovem, který musíte zažít na vlastní kůži

Fotografie a slova nemohou plně zachytit kouzlo ostrova. Ať už hledáte dobrodružství, relaxaci, historii, nebo prostě krásu přírody, Santorini vám to vše nabídne v nejčistší a nejúchvatnější podobě. Objevte tento kykladský skvost a nechte se unést jeho neopakovatelným půvabem. Santorini na vás čeká, abyste napsali svůj vlastní příběh plný zážitků.

Santorini panorama

Panoramatický pohled na pobřeží ostrova

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více