Španělsko

Sangría – letní osvěžení Španělů

Teplo, pláže, sluníčko, pohoda… a sangria. To jsou španělské neotřesitelné jistoty. Ať už jste měli tu šanci navštívit Španělsko či nikoliv, o sangrii jste pravděpodobně slyšeli. V lepším případě jste ji už i ochutnali. Pokud stále nevíte, o čem je tu řeč, máme na mysli osvěžující alkoholický nápoj, typický zejména pro Pyrenejský poloostrov. Připravit si jej však můžete i z pohodlí domova.

Co to vlastně sangria je?

Název Sangria je odvozenina od španělského slova sangre (krev), poukazující na sytě červenou barvu, kterou způsobuje její hlavní surovina, červené víno. S ním jsou následně smíchány další ingredience: na kostky nakrájené ovoce, džus, brandy, soda a koření. Existuje také méně obvyklá varianta s bílým vínem, nesoucí název Sangria Blanco, tedy bílá sangria. Tento svěží mok si můžete objednat ve většině španělských a portugalských restaurací, barech a hospodách.

Sangria se nejčastěji se podává v litrových džbánech, plných čerstvého ovoce a ledu. Síla alkoholu se liší místo od místa. Obecně lze říci, že v barech bývá silnější a na diskotékách slabší. Na party se rovněž častěji podává ve velkých mísách namísto tradičnějších džbánů.

Historie nápoje

Jak již bylo řečeno, název sangrie je odvozen ze španělštiny. Najdou se však i tací, kteří se domnívají, že původ tohoto slova pochází ze sanskrtu ze slova sakkari, v češtině sladké víno. Nechť je tomu tak nebo tak, jisté je, že koření se do vína přidávalo již v antických dobách

a pilo se ve velkém. Důvod byl jednoduchý. Voda byla často znečištěná, čímž hrozila bakteriální nákaza. Mléko bylo považováno za nápoj pro děti, a tak nezbývalo nic jiného, než zvesela popíjet víno a punč. Vzhledem ke skutečnosti, že nejbezpečnější nápoj obsahoval alespoň malé množství alkoholu, nebylo výjimkou, že víno popíjela i batolata. Možná i to byl důvod, proč se většina lidí snažila chuť vína změnit přidáním koření či kousků ovoce.

Encyklopedie alkoholu SAGE uvádí, že původ sangrie je nejasný. Obliba raných forem rudého moku však existovala ve Španělsku, Portugalsku, Řecku a Anglii. Jisté zdroje vidí souvislost se sangrií také u nápoje Sangaree, který se popíjel jak v teplé, tak studené formě. Sangaree vznikl v Karibiku, odkud se dostal rovněž do USA. Za oceánem se těšil oblibě v počátcích koloniální éry, začátkem dvacátého století však oblíbenost tohoto nápoje upadla v zapomnění.

První sangria, jak ji známe dnes, vznikla podle historiků na jihu Španělska, v Andalusii. Tento region je bohatý na citrusové plody, na červené hrozny však nikoliv. Teorie je taková, že s ohledem na tuto skutečnost místní přidávali nakrájené ovoce do méně kvalitního vína, které pak nechávali pár dní uležet, čímž výrazně zlepšili chuťový zážitek. Posléze pak tento nápoj obohacovali o koření, cukr, brandy a skořici. Co se Ameriky týče, zde byla sangria opět zpopularizována až na Světové výstavě roku 1964 v New Yorku.

Připrav si sám aneb jak na základní recept

Receptů na sangrii je nespočet. V každé restauraci a domácnosti narazíte na jiný postup přípravy a odlišné ingredience. Základ je však vždy stejný. V obchodech je dokonce k sehnání již připravený mix, ovšem kvalita je ošemetná a ovoce si stejně musíte nakrájet sami. Příprava sangrie je především o zábavě a experimentování.

Chcete-li ten pravý a originální zážitek, použijte tradiční červené víno Rioja. Na přípravu sangrie blanco se pak hodí suchá bílá vína, např. Rueda či Jumilia. Je ovšem na vás, jaké víno zvolíte, čím kvalitnější bude, tím lépe pak bude konečný výrobek chutnat. Použijte i vaše oblíbené ovoce, vybírat můžete z broskví, jahod, ananasu, nektarinek, jablek, hrušek či melounu. Dalšími volitelnými složkami jsou cukr, pomerančová šťáva či ovocný džus, brandy a soda.

Základním receptem je láhev červeného vína, dvě sklenice sody, dvě sklenice ovocného džusu, půl sklenice volitelné lihoviny a nakrájené ovoce. Ať už zvolíte jakýkoliv recept, nechte připravenou směs (všechny suroviny kromě sody a ledu) alespoň jeden den odstát v lednici, aby se tekutiny pořádně smíchaly s ovocem. Před podáváním dolijte sodu, vhoďte kostky ledu a přidat můžete i čerstvé ovoce.

Věříme, že jsme vás naladili na přípravu tohoto osvěžujícího letního drinku. V parných dnech si jej bezesporu užijete nejvíce. Dávejte však pozor na objem, který spotřebujete. Na druhý den vás totiž může postihnout mírný bolehlav. V této souvislosti by se nedalo divit ani domněnce, že sangrii vymysleli studenti, kteří se potřebovali co nejrychleji a co nejlevněji opít.

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka o sangríi

"Není lepšího osvěžujícího nápoje v parném španělském létě než je sangría. Na Pyrenejském poloostrově se sangría řadí mezi nejoblíbenější nápoje a není se čemu divit. Opravdu skvěle chutná. Navíc pro fajnšmekry existuje varianta sangríe s šumivým vínem, která je opravdu delikátní, ale je třeba si dát pozor na přílišnou konzumaci :)."

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více