Portugalsko

7 nejkrásnějších míst v přístavním městě Porto

Ze všech měst Portugalska je to hlavní samozřejmě nejnavštěvovanější a nejoblíbenější. V posledních letech však Lisabonu začíná na paty šlapat druhá největší metropole v zemi. Ano, Porto, město s bohatou historií, je na vzestupu! A my si za chvíli vyjmenujeme sedm čarovných důvodů, proč tomu tak je.

Pár střípků z historie Porta

Porto není žádný nováček mezi městy. Vždyť už Galové zde někdy v 8. století p. n. l. ve své osadě porcovali maso a chytali mořské candáty. Jako většinu Pyrenejí, i okolí dnešního Porta si svého času podmanili Římané, aby zde založili základnu Portus Cale. Jak každému čtenáři jistě dojde, právě tento latinský název byl základním kamenem nejen pro jméno státu, ale i města, které zde postupně vyrostlo. Po pádu Římské říše se v Portu brány netrhly. Po Římanech přišli germánští Svébové, po nich Vizigótové, arabští Maurové, které po rekonkvistě Pyrenejí nahradili křesťané v čele s Vímarem Peresem. Ten dal vzniknout Portugalskému hrabství.

V současnosti má samotné město Porto více než 200 tisíc obyvatel, což není moc. Historické centrum města, čtvrť, Ribeira patří do UNESCO od roku 1996. A tou také začneme v našem výčtu míst, která v Portu navštívit…

Nejkrásnější čtvrť Ribeira

Nad řekou Duoro se pne historická čtvrť Porta, která nese něžné jméno Ribeira. Vynechat Ribeiru při návštěvě Porta je jako zapomenout na Staroměstké náměstí při první návštěvě Prahy. Tak to raději ani nezkoušejte, byla by to vážně chyba. Nebudeme jmenovat všechny památky, od kostelů, náměstí, muzeí, až po mosty, které můžete vidět. Prostě tam jděte a kochejte se, protože takové krásy pohromadě se jen tak nevidí. Ne náhodou patří portská Ribeira mezi nejfotogeničtější místa v celé zemi.

Čtvrť Ribeira v Portu

Čvtrť Ribeira s řadou barevných domů

Ochutnávka portského v portských vinných sklepech

Ačkoliv se zdejší pověstné víno jmenuje po městě Portu, ty nejkrásnější a hlavně pro turisty přístupné sklípky najdetev sesterském městě Nova de Gaia. Pokud náhodou nepatříte mezi abstinenty, návštěva vinných sklepů je pro vás povinností. Nejen, že jsou naprosto kouzelné, ale díky průvodcům se také dozvíte mnoho užitečných informací nejen o městě, ale i různých druzích portského. To samozřejmě budete ochutnávat, což společně s výborným portugalským jídlem a tamním geniem loci vyčaruje den, na jaký budete dlouho a hlavně s láskou vzpomínat.

Krásné chvíle v přímořském letovisku Foz

Foz je takové malé město ve městě. Jedná se o přímořské letovisko, kam kdysi za sluncem a mořem jezdívali bohatší vrstvy z Británie a Portugalska. Nyní je Foz přístupný všem bez ohledu na příjem a postavení a nabízí převážně prosluněné pobřeží, krásné výhledy na Atlantický oceán, líbezné kavárny a stylové restaurace. Foz je naprosto dokonalým místem pro podvečerní romantické procházky, zvlášť když je protáhnete až k ikonickému majáku Felgueiras. Pak zaručujeme krásné chvíle.

maják Felgueiras s úchvatným pohledem na moře

Ikonická zvonice Clérigos

Nejkrásnější barokní křivky v celém Portu má bezpochyby zvonice Clérigos. Tato 75 metrů vysoká kráska patří díky svému zdobení mezi nejikoničtější stavby ve městě. A to již od roku 1763, kdy byla s velkou slávou otevřena. I nyní, o více než dvě staletí později, můžete vyšlapat slušných 225 schodů na její vrchol a pokochat se nádherným výhledem na historické centrum tohoto velkého, malého města.

Sé - úchvatná portská katedrála

Nejdůležitějším svatostánkem ve městě je bezpochyby městská katedrála Sé. Vybudována mezi 12. a 13. stoletím, patří mezi národní památky, na které je pyšný každý domorodec. Sé je katedrála se vším všudy, proto od ní očekávejte tu pravou gotickou atmosféru a nádheru. Lomené oblouky, fresky, sochu od světoznámého portugalského sochaře Teixeira Lopese a sochu Naší dámy Vandomy, patronky celého města.

Katedrála Sé

Katedrála Sé stojí za vidění

Západ slunce z kopce Serra do Pilar

Nad řekou Duoro se pne zubatý kopec Serra do Pilar, na který by měli vážit cestu hlavně lovci úchvatných fotek. Především při západu slunce, ale i nad ránem a vlastně celý den, zde lze zachytit krásná panoramata. Ale Serra do Pilar není jen o fotkách, právě zde můžete při návštěvě kláštera cestovat časem až do 13. století.

Jedno z nejkrásnějších knihkupectví na světě, Livraria Lello

Připadá vám návštěva knihkupectví při poznávání města trochu mimo mísu? Zkuste na to odpovědět poté, co navštívíte Livraria Lello, naprosto dokonalé knihkupectví, které stále žije v rytmu art nouveau a novogotiky. Podle žebříčků, a ano, existují žebříčky knihkupectví, je právě portské Livraria Lello třetím nejkrásnějším na světě. Navštivte jej tedy i v tom případě, že si z Porta nechcete odvézt žádnou knihu, věřte nám, že při pohledu na interiér se vám bude tajit dech. Ať už patříte mezi knihomoly, nebo nikoliv.

Livraria Lello

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více