Anglie

Po stopách Harryho Pottera Londýnem

Většině z nás už jedenáct let dávno bylo a sova s přihláškou do Bradavic nikde. Co se dá dělat. V nejlepší škole čar a kouzel navíc programy celoživotního vzdělávání nezavedli, tudíž ani tudy cesta do magického světa nevede. Jak se zdá, drazí mudlové, máme prostě smůlu.

Nebo ne?! Nevěšme hlavu! Nic není totiž tak černé, jak se může zdát, nic není tak černé jako mysl mozkomora. Existuje zde jedna tajná možnost, jak do světa fantazie aspoň nakouknout! Stačí se dostat do Londýna a najednou budete mít šanci být toho součástí. A my vám teď ukážeme, jak na to.

Zkuste tedy na chvilku zapomenout na všechno obyčejné, mudlovské. A projděte si s námi londýnský svět Harryho Pottera křížem krážem. Nezapomeňte číst až do konce!

Nádraží King’s Cross: Nástupiště 9 a ¾

Z Londýna do Bradavic jen tak netrefíte. Ani kdybyste kočírovaly hipogryfy nebo měli kouzelnou létající káru, tak se tam nedostanete. Nejlepší proto bude zkusit zajít na nástupiště 9 a ¾ na londýnském nádraží King’s Cross! Kdo ví, třeba se vážně někde stala chyba, třeba jste předurčeni ke studiu magie. Pak vás nástupiště pustí až k Bradavickému expresu, který vás do hradu za pár hodin doveze. A pokud ne, tak co, aspoň si kouzelnou přepážku osaháte a uděláte si selfie.

Fakta: Při natáčení filmu byla využita reálná nástupiště 4 a 5 v hlavní hale nádraží King’s Cross. Jakožto pocta dílu J.K. Rowlingové a jejímu dílu však bylo na nádraží vytvořeno skutečné nástupiště 9 a ¾. To najdete za nástupištěm 9 směrem ven z budovy. V současnosti je tam otevřen i obchůdek, kde si můžete koupit třeba i populární kouzelné fazolky.

Nádraží St. Pancras International

Nádraží St. Pancras International sousedí s nádražím King’s Cross. Pokud přejdete před hlavní vchod, dostanete se přesně do těch míst, kde se svým létajícím autem Ford Anglia vzlétli vstříc kouzelným zítřkům Ron Weasley s Harrym Potterem. Pokud vám tedy ujede vlak, můžete zkusit vzít za kliku některého z aut zde stojících. Třeba odletíte. A třeba ne na policejní stanici:)

Fakta: Děj se odehrává na začátku druhého dílu, Tajemné komnaty, když se ti dva potřebovali fofrem dostat do Bradavic. Pamatujete? Nicméně, St. Pancras International patří mezi velice oblíbené londýnské stavby. A to hlavně pro nádhernou neogotickou fasádu, která určitě zaujme i nefanoušky potterovské série.

St. Pancras International

Australia House: Gringottova banka

Gringottovu banku najdete v mudlovském baráku Australia House přímo ve středu Londýna. Skřety tam pravděpodobně nepotkáte, díky všem kouzlům, ale pokud užijete nějaké ty čáry, budete se moci pokochat interiérem, nad kterým i Harry žasnul, když si šel pro své dědictví. A který pak rozboural, když podráždil draka.

Fakta: Jedná se o bývalou rakouskou ambasádu, která byla oficiálně otevřena po I. světové válce. Co čert nechtěl, ty krásné prostory, které jste mohli vidět ve filmu, veřejnosti přístupné nejsou. Pokud však budete mít v Londýně více volného času, zvažte procházku po okolí, stojí za to.

Gringottova banka

Náměstí Piccadilly Circus

Na tomto světoznámém náměstí se odehrál jeden z nejdramatičtějších momentů v závěru celého příběhu. „Ministerstvo padlo. Už přicházejí!“ po těchto slovech museli Hermiona, Ron a Harry zmizet ze svatby. Ti, kdo přicházeli, byli totiž Smrtijedi s Tím-Jehož-Jméno-Nesmíme-Vyslovit v čele. Právě na Piccadilly Circus se slavná trojice ve filmu přesunula, aby unikla střetu a zachránila si život.

Fakta: Relikvie smrti, první díl. V knize se hrdinové přesunuli na Tottenham Court Road, ale to scénáristům filmu nepřišlo natolik dramatické, proto děj přesunuli na živější Piccadilly Circus. Toto náměstí patří mezi další místa v Londýně, které byste měli zaručeně vidět a prožít už jen pro nezapomenutelnou atmosféru. Nesmíte ho minout!

Ulice Charing Cross Road: Děravý kotel

Kdo ví, kde hledat, určitě najde! Každý ví, že Děravý kotel není kdejaká nálevna, ale jediná cesta, jak se dostat na světoznámou Příčnou ulici. Tam každý kouzelník najde to, co nejvíce chce a potřebuje. Nic nedáte za to, když se tam stavíte a zkusíte, jestli se i vám nezjeví.

Fakta: Ulička Charing Cross Road má krásný staroanglický nádech, není proto divu, že byla Rowlingové inspirací. Ve skutečnosti je ale plná antikvariátů a jiných knihkupectví, kde najdete literaturu všech možných žánrů. Pokud hledáte suvenýr pro vaše blízké čtenáře, je to jednoduše dokonalé místo. Klidně si zde můžete koupit například knihy Harryho Pottera v originále a konečně se pořádně začít učit anglicky.

Tržnice Leadenhall Market: Příčná ulice

Jedno z míst, které asi nemusíme příliš představovat. Na Příčné ulici najdete vše, co můžete jako kouzelník nebo čarodějka potřebovat k životu. Hospodu Děravý kotel, Prodejnu hůlek rodiny Ollivanderů, Hábity pro každou příležitost Madame Malkinové, Krucánky a kaňoury, kouzelnické knihkupectví a tak dále, a tak dále. Asi to všechno neuvidíte, jste přeci jen mudlové. Ale určitě se Příčnou ulicí aspoň projděte a minimálně nakoukněte do výloh. Třeba se i vám něco zalíbí!

Fakta: Leadenhall Market je kouzelné místo, a to i pro běžného turistu. Jedná o tradiční viktoriánský trh s prosklenou střechou, ve kterém můžete najít opravdu zajímavé obchůdky. Pokud si dobře pamatujete filmy a máte bystré oko, určitě vám dojde, že právě vstup do optiky v Bull’s Head Passage sloužil ve filmu jako rekvizita pro výstup z Děravého kotle.

Leadenhall Market

Náměstí Lincoln’s Inn Fields: Grimmauldovo náměstí 12

Jste členy tajné organizace Fénixova řádu? Nebo byste se jimi chtěli stát? Tak to musíte do starého sídla rodu Blacků na adrese Grimmauldovo náměstí 12. Tam vám řeknou více. Jen bacha na Kráturu.

Fakta: Ve skutečnosti na Lincoln’s Inn Field Fénixův řád nezastihnete. Jen bandu právníků. Ale i tak je to hezká procházka nedaleko Piccadilly.

London Zoo: Dům plazů

Mnozí z nás by chtěli umět mluvit se zvířaty. Chcete to taky zkusit? V londýnské Zoo se nachází ono terárium, kde Harry poprvé zjistil, že umí hadí řeč. Zajděte si tam taky a zkuste na kus řeči pozvat některé ze zvířat. Kdo ví, možná si pokecáte. A třeba způsobíte malou katastrofu jako Harry.

Fakta: Londýnské ZOO je oblíbenou turistickou destinací. V současnosti je domovem více než 650 různých zvířecích druhů.

Warner Bros. Studio Londýn: Jak se natáčel Harry Potter

Nic z předešlého vám nestačilo? Nedivíme se, Harryho není nikdy dost. Naštěstí je tu tahle pecka.

Pokud jste skutečnými fanoušky filmové série Harryho Pottera, můžete navštívit studio Warner Bros. v Londýně, které je kompletně celé věnováno světu Harryho Pottera. Zde, mezi rekvizitami, kostýmy, maskami a dalšími úžasnými atrakcemi prožijete den plný čar a kouzel, jak ho znáte z příběhu. Velká hala z Bradavic, Příčná ulice, Brumbálova kancelář, Nebelvírská společenská místnost, tam všude můžete být.

Základní vstupenka pro dospělého stojí 37 liber, rodinná (dvě děti, dva dospělí) pak vyjde na 118 liber. Nejedná se o levný špás, pro opravdu srdcové fanoušky je to však něco, co si prožít prostě musí.

Warner Bros. Studio

Palace Theatre: Harry Potter a Prokleté dítě

Uf, ještě jste toho neměli dost? Pak tady máme ještě jednu libůstku. Pokud zvládáte angličtinu a milujete mimo Harryho Pottera také divadlo, můžete si zajít na originální divadelní hru Harry Potter a Prokleté dítě v londýnském Palace Theatre. Rowlingová v ní přichází se zápletkou, která se točí kolem dětí původních hrdinů. A prý to opravdu stojí za to.

Scénář jste už asi četli, ano, jedná se o onu knihu, která je u nás běžně k dostání, ale hra je hra. Na rozdíl od knihy má úžasné recenze. Pokud se na ni chcete podívat, plánujte hodně dopředu, a nebo si našetřete notnou sumičku. Minimálně na dalšího půl roku je představení vyprodáno, prémiové vstupenky last minute vás pak mohou přijít až na 400 liber. Ale pokud budete chtít jít až za rok, najdete lístky i za cenu poloviční.

Harry Potter a Prokleté dítě

Cestomilka

Cestomilka Kačka o Harry Potterovi a Londýně

"Londýn jako jedno z nejživějších velkoměst Evropy je opravdu zajímavý a lákavý. Ovšem když se vydáte ulicemi Londýna po stopách Harryho Pottera, město pro Vás otevře naprosto novou tvář a vy se tak i se svými dětmi můžete ponořit do světa čar a kouzel :)"

Další podobné články

London Eye: nejnavštěvovanější vyhlídka v Londýně

Londýnské oko neboli London Eye je nejnavštěvovanější londýnskou atrakcí. Stojí v samotném srdci britské metropole a každoročně přivítá více než 3 miliony lidí. Za krásného počasí uvidíte až do vzdálenosti 50 kilometrů. A to už za návštěvu stojí, co říkáte?

Zobrazit více