Anglie

Oxford: 6 důvodů proč navštívit nejznámější univerzitu světa

Celkem 8 panovníků, 47 držitelů Nobelovy ceny, 56 premiérů a prezidentů, 12 svatých, 89 arcibiskupů, 18 kardinálů, jeden vzdoropapež, nespočet věhlasných spisovatelů a vědců. Pokud jste si přečetli nadpis, určitě je vám jasné, co všechny výše uvedené osobnosti spojuje. A zároveň tento výčet vysvětluje, proč je Oxford pravděpodobně nejznámější a nejprestižnější univerzitou světa.

Oxford je skutečným symbolem. Nejen však věhlasu a svátosti vzdělání, ale také třeba elitářství a škrobenosti. Záleží jen na úhlu pohledu. Pojďme si nyní o Oxfordu něco povědět a ukázat si, že stejně jako je Oxford nejznámější univerzitou světa, je i jedním z nejnádhernějších historických měst ve Spojeném království, kde studoval i Harry Potter.

Kolej Christ Church College

Za prestiží na Christ Church College

Největší a samozřejmě nejprestižnější kolejí celé oxfordské univerzity je Christ Church College. S jejím jménem jsou spjati například vědec Albert Einstein, filosof John Locke nebo třeba Lewis Carroll, autor Alenky v říši divů. Hlavní vchod do koleje je pod Tom Tower, monumentální věží ze 17. století. V té se nachází i “Velký Tom”, zvon, který v 9:05 stále 101 krát zvoní. To na počest první stovky studentů, kteří na koleji studovali. A proč v 9:05? Protože Oxford je přesně pět minut na západ vzdálen od Greenwiche.

Milovníky Harryho Pottera nadchne zdejší Great Hall, kolejní jídelna, která sloužila jako předloha pro velký sál v Bradavicích. Vám stačí jen vejít a představit si všechny ty levitující svíce, velkolepou hostinu, moudrý klobouk a třeba právě vaše jméno vylosované z Ohnivého poháru.

Jídelna Great Hall je jako vystřižená z příběhu o Harry Potterovi

Bodleian Library - nejstarší veřejná knihovna na světě

Každá univerzita potřebuje svou knihovnu. A právě v Oxfordu je pravděpodobně ta nejstarší veřejná knihovna na světě. A dost možná i ta nejimpozantnější. Kořeny Bodleian Library sahají až do 15. století, kdy se zde usadila první sbírka knih, jednalo se o dvacet kousků. V současnosti knihovna hostí neuvěřitelných dvanáct miliónů publikací, které zabírají necelých 200 kilometrů polic. V prostoru knihovny se pakcmůže najednou usadit až dva a půl tisíce čtenářů.

Právě v Bodleian Library a v její nejstarší a díky svému gotickému šarmu nejznámější části – Divinity College, byly usazeny nemocniční a knihovnické scény z Harryho Pottera. Jen za pár liber se tedy můžete procházet po místech, kde nejen velikáni světové historie pilně studovali z moudrých knih, ale kde i Harry, Ron a Hermiona získali dalších sto bodů pro Nebelvír.

Radcliffe Camera - nejikoničtější místo v Oxfordu

Pískově zlatou budovu Radcliffe Camera můžete směle považovat za nejikoničtější a určitě to nejvíce fotografované a turisty vyhledávané místo celého Oxfordu. Aby také ne. Tato kráska mezi knihovnami s kruhovitým půdorysem a líbeznou kopulí, je opravdu něčím, co byste neměli při své návštěvě vynechat. Pokud se budete chtít podívat dovnitř této knihovny a čítárny z 18. století, budete si muset koupit lístek na hodinu a půl dlouhou prohlídku, která zahrnuje i námi zmíněnou Bodleian Library. Zdali vám to za 14 liber stojí, to necháme už na vás. My to můžeme s klidným srdcem doporučit.

Knihovna Radcliffe Camera

Nejkrásnější oxfordská kolej - Magdalen College

Byla tady řeč o nejprestižnější koleji. Pojďme se nyní podívat na tu údajně nejkrásnější a nejbohatší. K Magdalen College, která je známá jako kolej umělecká, patří přes čtyřicet hektarů soukromých parčíků, kde se podél říček a ve stínu hájů můžete procházet celé hodiny. Kdybyste se zde toulali v roce 1870, měli byste šanci potkat Oscara Wildea, jak zde venčí svého miláčka – humra. Nyní vám bude muset stačit společnost labutí, které je povinnost nakrmit. Své toulky však musíte začít u hlavní budovy, která je opravdu nádherná. Určitě vás zaujme viktoriánská brána, stejně jako věž z 15. století, a zvířecí chrliče pod střechou koleje.

Magdalen College

Knihkupectví Blackwell’s

A nebylo by to univerzitní město, kdyby nemělo pořádné knihkupectví. Pokud si chcete pořídit nějakou knihu jako suvenýr, doporučujeme Oxford a jeho Blackwell’s. Toto knihkupectví vám rozhodně nabídne nejpestřejší nabídku literatury a to napříč všemi možnými žánry. Co takhle koupit si knihy Harryho Pottera v originále?

Typicky anglická Turf Tavern

Pokud jste někdy přemýšleli, jak může vypadat typická anglická taverna se vším všudy, máme pro vás dokonalý předobraz. Oxfordská Turf Tavern je skvěle zachovaná, historická putyka přímo v srdci Oxfordu. Ale není to jen o dívání. Na pintu piva nebo jedno z tradičních britských jídel můžete usednout právě pod krovy této taverny. Nepatří mezi nejlevnější, to určitě ne, ale co. Žijeme jen jednou, no ne?!

Turf Tavern

Tak, to je Oxford ve zkratce. Ale v opravdu skromné zkratce. Toto univerzitní město nabízí mnohem více k vidění, slyšení i ochutnání. Merton College, All Souls a Brasenose jsou další nádherné koleje, které můžete navštívit, stejně jako se můžete pokochat zdejší katedrálou, nebo se do nekonečna procházet místními parky. Pro opravdové romantiky město nabízí projížďky lodí po zdejších kanálech a pro milovníky piva zase mnoho pubů. Však vy už si poradíte, až se do Oxfordu konečně vydáte.

Další podobné články

London Eye: nejnavštěvovanější vyhlídka v Londýně

Londýnské oko neboli London Eye je nejnavštěvovanější londýnskou atrakcí. Stojí v samotném srdci britské metropole a každoročně přivítá více než 3 miliony lidí. Za krásného počasí uvidíte až do vzdálenosti 50 kilometrů. A to už za návštěvu stojí, co říkáte?

Zobrazit více