Španělsko

Klášter Montserrat – magické poutní místo ve skále

Barcelona je nesmírně štědrá ke svým návštěvníkům. Nabízí tolik k vidění, tolik k ochutnání a prožití, že ani pokud byste si upřeli odpolední siesty, stále byste měli co dělat i při delší návštěvě. Barcelona prostě neomrzí. Avšak pokud byste při její návštěvě dostali pocit, že nezbytně potřebujete najít „cestu z města“, vymanit se ze sevření ulic, najít si útočiště stranou v krásné přírodě, máme pro vás skvělý tip. Montserrat, nádherný přírodní úkaz, který vždy přitahoval poutníky z celého světa.

Kapitoly z historie kláštera Montserrat

Léta páně 880. Skupina katalánských pasáčků ovcí spatřila nad horou Montserrat z nebe záři a uslyšela líbezný zpěv. Ten zněl tak božsky, že jeho původ přisoudili andělům. Určitě se muselo jednat o znamení boží. O měsíc později, když se osvícení pasáčci vrátili na místo božského činu i s rodiči, dostalo se jim stejného zážitku. Našli zde jeskyni a v ní vyobrazení Panny Marie. Stačila už jen návštěva místního vikáře, aby se z jeskyně stalo poutní místo.

To byl však jen začátek celého příběhu. Věhlas poutního místa se o několik století později jal využít řád Benediktinů. Pověst praví, že neznámým umělcem vytesanou sochu Panny Marie chtěli vzít s sebou do svého působiště v nedaleké Barceloně. Ale ta při přenosu těžkla a těžkla, jako by se stěhovat vůbec nechtěla. Inu, když nemůže socha k Benediktinům, musí Benediktini k soše. Tak kolem ní na hoře Montserrat vystavěli svůj klášter. A sídlí v něm i dodnes v počtu necelé stovky oddaných mnichů.

Právě ustavičná péče Benediktinů o poutní místo pomohla tomu, že se z Montserratu stalo středisko kultury, náboženství a vzdělání celého Katalánska a časem i poutní místo světového věhlasu.

Klášter Montserrat

"Praví se, že není věřícím ten, kdo minimálně jednu noc nestráví v Montserrat, aby nad ránem neviděl z něj východ slunce, nepokochal se jako kdysi pasáčci onou božskou září."

Další důvody, proč Montserrat navštívit

Ať už v zázraky věříte nebo ne, určitě můžete navštívit sochu Černé Madony, Panny Montserratské, která možná černá byla od nepaměti kvůli svému původu a možná zčernala kouřem svící zapálených poutníky. Kdo ví.

Nezapomenutelným zážitkem je také vystoupení chlapeckého pěveckého sboru Escolania de Montserrat, jehož tradice sahá až do 13. století. Je považován za jeden z nejstarších na světě. Při jejich zpěvu budete mít pocit, jako by k vám zpívali andělé. Slyšet je můžete vždy ve 13:00 a v 18:45.

Východ či západ slunce si na Montserrat můžete užít nezávisle na víře. Zubatá hora, jak se Montserrat volně překládá, je sama o sobě úžasným úkazem, který učaruje všem milovníkům přírody, včetně horolezců a trekařů. Z jejího vrcholku ve výšce 1236 metrů nad mořem pak budete mít výhled na všechny krásy Katalánska. Snadno si tak můžete najít váš další cíl ke zdolání.

Samotný klášter je pak něčím výjimečným pro fanoušky historie. Gotika a renesance se zde snoubí v majestátu kláštera, baziliky a vůbec celého opatství. Procházka samotným místem je zadostiučiněním i těm největším turistům a ani vy nebudete litovat, že jste cestu z Barcelony vážili. Pokud budete chtít historie více, rozhodně nezapomeňte navštívit zdejší muzeum. Skrývá exponáty světového měřítka. Například díla takových pánů jako Dalího nebo Picassa!

Jak se k Montserratu dostat?

Jak už jsme řekli, hora a její klášter jsou jen necelých padesát kilometrů od Barcelony, což je vzdálenost v dnešní době překonatelná do hodinky. Nejpříjemnější je cesta vlakem, z místní stanice se můžete ke klášteru dostat buď po svých, nebo zubačkou či lanovkou. Záleží jen na vás. A to je na místě úžasné. Dostupná je hora všem, kteří se rozhodnou pro její návštěvu.

Věřte, nevěřte, Montserrat byl, je a bude místem, kam budou návštěvníci i nadále putovat dnem a nocí. Možná pro svůj posvátný původ, možná proto, že je jednoduše jedinečný. Pokud se budete Katalánském toulat, nezapomeňte, že tam někde v dáli stojí nezapomenutelná „zubatá hora“ a její odkaz.

Cestomilka

Markéta

Cestomilka Markéta o klášteru Montserrat

"Navštívila jsem Montserrat již nespočet krát a vždy se na něj znovu a znovu těším. Duchovní energie, která zde působí, ticho a překrásné výhledy do okolí jsou balzámem na duši."

Další podobné články

Fotbalový Stadion Camp Nou – největší pýcha Španělska

Město Barcelona je nepochybně zážitkem pro každého cestovatele. Na své si přijde milovník umění, historie, kultury či válení na pláži. K severovýchodnímu pobřeží Španělska však velmi často zavítají i fanoušci fotbalu. Největší pýchou, minimálně pro sportovní nadšence, je legendární fotbalový klub FC Barcelona a jeho věhlasný stadion Camp Nou. Ten se stává zážitkem i pro osoby sportem nepolíbené.

Zobrazit více