Francie

Po stopách umělců pařížskou čtvrtí Montmartre

V minulém díle jsme šli po stopách Amélie z Montmartru, Jeana Marais, Pabla Picassa a Dalidy. Nevynechali jsme ani Zeď Miluji Tě, která je symbolem lásky a zamilovaných. Dnes nás tedy čeká samotný vrchol Montmartru se jmény velkých umělců, bazilikou Sacré-Coeur a nádherným výhledem na Paříž! Nejkrásnější část celého Montmartru!

Kabaret U Rozverného králíčka byl a je jednou z velmi oblíbených hospůdek na Montmartru. Funguje již od roku 1823 a velmi rád zde trávil čas například Pablo Picasso, který zde jako platbu za útratu nechal svůj obraz Harlekýn. Dosud uvnitř najdeme jeho originál. Často sem zavítal také spisovatel Guillaume Apollinaire a řada dalších slavných umělců. Kabaret stále funguje, ale musíte mít opravdové štěstí, aby se Vám podařilo dostat se na jeho komorní představení.

Vyjdete-li se od kabaretu, hned v kopci nad Vámi uvidíte poslední vinici Montmartu. Každý rok se v jejím okolí slaví vinobraní. Je to jedna z největších a nejzábavnějších událostí podzimu v Paříži. Celé čtyři dny se oslavuje, popíjí a hoduje na každém metru čtverečním této čtvrti. Zlatým hřebem vinobraní je velkolepý ohňostroj a karnevalový průvod.

Pokračujte ovšem v procházce vzhůru do kopce! Na rohu vinice minete La Maison Rose – Růžový dům, který mohou milovníci umění znát z obrazů Maurice Utrilla.

O kousek výše narazíte na restauraci Le Consulat, kde se v době uměleckého rozmachu Montmartru rádi setkávali malíři, spisovatelé i filozofové. Na boční stěně hospůdky si můžete přečíst všechna jejich slavná jména. Po pár krocích touto malebnou uličkou dojdete na náměstí Malířů. Během hlavní turistické sezony je toto mini náměstíčko stále plné návštěvníků, pouličních malířů a číšníků s podnosy, kteří bravurně manévrují mezi chodci.

Neopomeňte při vší té kráse nahlédnout do malého kostelíčku svatého Petra. Řadí se mezi tři nejstarší kostely v Paříži a stojí na místě antického chrámu boha Merkura, podle něhož se celý kopec v minulosti nazýval. Hned vedle něj najdete nejmenší pařížský hřbitov, který ovšem není přístupný veřejnosti. A protože jste již na samotném vrcholu Montmartru, chtělo by to malé občerstvení. Co třeba lahodná večeře v některé z místních restaurací? Po večeři ještě chvíli poseďte u vína a počkejte až se setmí. Pohled na nádherně osvětlenou noční Paříž Vám vezme dech.

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více