Turecko

Modrá mešita – symbol Istanbulu

Ta nejkrásnější panoramata Istanbulu z pohledu od moře zdobí dvě stavby. Antický chrám Hagia Sofia a nádherná mešita sultána Ahmeda, kterou známe pod krycím jménem Modrá. Pojďme si nyní o druhé nejikoničtější stavbě patnácti milionové metropole povědět více.

Historie mešity

Mešitu sultána Ahmeda, turecky Sultanahmet camii, nenechal postavit nikdo jiný než sám sultán Ahmed. Jaké to překvapení! Stalo se tomu tak roku 1617, kdy Konstantinopol byla již desítky let pod nadvládou muslimských Osmanů. Od té doby to byla největší mešita ve městě, která hravě konkurovala mešitě v Mekce.

A to i v počtu minaretů. Měla jich šest a to bylo v muslimském světě naprosté unikum a také i drzost. Říká se totiž, že běžná mešita má jeden minaret, dva minarety má lepší mešita, ale šest minaretů může mít jen mešita v Mekce! Jakmile Modrou mešitu nechal sultán Ahmed dostavět se všemi šesti skvosty, té v Mekce raději přistavěl ještě jeden minaret, aby utěšil nespokojené hlasy duchovních. Aspoň tak se to povídá v muslimských kuloárech.

Minarety Modré mešity

Modrá perla Istanbulu

A proč se mešitě říká modrá? Je to proto, že její zdi jsou zdobeny dvaceti tisíci dlaždicemi z modře malovaného porcelánu. Kochat se tak můžete především vzletnými květinovými motivy. Interiér mešity nadchne nejen jimi, ale také čtyřmi nosnými pilíři s rýhováním, stovkami černobílých modlitebních koberečků a nádherně zbarvenými okny.

Interiér Modré mešity

Mešita se nachází v historickém centru hned naproti chrámu Hagia Sofia, určitě ji neminete, ani kdybyste chtěli. Kromě úžasné podívané na tuto opravdu honosnou stavbu očekávejte i zvýšený počet turistů a jimi přitahované lovce turistů. Ti vám budou chtít prodat suvenýry, tištěné průvodce, leštění obuvi, nebo vás nalákat na jiné atrakce ve městě. Obrňte se proto trpělivostí.

Při návštěvě mešity nezapomeňte na povinný muslimský dresscode – zahalený dekolt, zakrytá ramena, i vlasy, žádné krátké nohavice a sukně. Dávejte také pozor, kde v mešitě se pohybujete, některé části jsou určeny pouze pro věřící.

Další podobné články

Hagia Sofia – největší turecký klenot

Hagia Sofia, jedna z nejznámějších sakrálních staveb vůbec a nesporná dominanta největšího tureckého města Istanbulu, již po staletí ve svých honosných prostorách vítá poutníky i prosté návštěvníky z celého světa. I vy se mezi ně můžete zařadit a věřte, že to není nic složitého. Ačkoliv se to nezdá, Istanbul je hned za rohem a Hagia Sofia čeká přímo v jeho srdci.

Zobrazit více