Anglie

Londýn: britská metropole a srdce království

Londýn. Všichni moc dobře víme, že se jedná o britskou metropoli bzučící diverzitou, nádherné velkoměsto na řece Temži plné historických památek a jedno z nejvíce navštěvovaných míst na světě. Každý z návštěvníků moc dobře ví, proč do Londýna cestuje, přitom každý může mít důvod naprosto odlišný. Londýn totiž nabízí nespočet možností. Pojďme si shrnout, co nás všechny na Londýnu láká nejvíce.

Návštěva Londýna je jako cestování v čase

Když se budete procházet prastarými uličkami West Endu, nad vámi se budou sklánět honosné monumenty z let dávno minulých, a do svého pohodlí vás budou zvát dřevěné vývěsní štíty putyk, kde se nadmíráky i podmíráky čepovaly od nepaměti, opravdu budete mít pocit, že se vám podařilo skočit v čase o nějaké to staletí zpátky. Londýn je v historii jednoduše ponořený.

Most Tower Bridge

Pohled na osvětlený Tower Bridge

To nejkrásnější, co v Londýně musíte vidět

Londýn je památkami, muzei a jinými zajímavými stavbami doslova nabitý. Ale pokud jste tu jen na skok, pak je potřeba vidět jen to skutečně nejkrásnější. Unikátní most Tower Bridge přes řeku Temži, impozantní gotické opatství Westminster Abbey nebo třeba Big Ben, viktoriánskou hodinovou věž, pojmenovanou po svém zvonu. Dalším ikonickým místem, které musíte navštívit, je bývalé sídlo anglických králů, londýnský Tower. Pokud se tam stavíte, nesmíte opomenout pohovořit s tamními průvodci – Beefeatery a zkontrolovat všechny havrany. Pověst totiž tvrdí, že jen dokud budou v Toweru havrani žít, bude i Anglie v bezpečí. Buckinghamský palác, současné sídlo královské rodiny, vám rozhodně připomínat nemusíme. Nezapomeňte se informovat, kdy probíhá pompézní výměna královských stráží, je to nezapomenutelná podívaná.

Výměna stráží u Buckinghamského paláce

Zažijte kosmopolitní duši Londýna

Velká Británie byla kdysi koloniální velmocí a Londýn byl vždy epicentrem jejího nejen politického, ale i společenského dění. Navzdory blížícímu se Brexitu si Londýn udržuje status města s otevřenou myslí a je jedním z nejvíce multikulturních a kosmopolitních velkoměst světa. To se projevuje nejen ve složení obyvatelstva, kdy se každý třetí Londýňan narodil mimo území Velké Británie, ale také v rozmanitosti prosakující do ulic, čtvrtí, nabídky jídla, umění, v hudbě i módě.

Po skvělém a cenově dostupném jídle se porozhlédněte na Borough Market. Překvapí vás, že nejen indická, pakistánská, ale i staroanglická kuchyně dokáže být více než výtečná. Na dobré anglické pivo stačí své kroky namířit do některého z pubs, těch je po celém Londýně požehnaně. Všech padesát odstínů umění je rozprostřeno ve všech ulicích města, zejména pak Centrální Londýn je výspou všech múz. Vy tu svou bezpochyby najdete v rozmanitých sbírkách londýnského British Museum, ve Victoria & Albert Museum nebo dalších galeriích a sbírkách.

Že je Londýn pestrý, můžete snadno vidět i z ptačí perspektivy. Třeba z věže katedrály svatého Pavla nebo legendárního vyhlídkového kola London Eye. Už jen fakt, že můžete na Londýn hledět z obrovského kolotoče, něco vypovídá o rozmanitosti samotného města. Při pohledu na něj z té úctyhodné výšky se o tom jen utvrdíte.

Pohled na noční Londýn a London Eye

Odpočinek v londýnské zeleni

A pokud už budete vším tím objevováním znaveni, pak zamiřte do klidné londýnské zeleně. Parků zde najdete opravdu požehnaně. Jedním z nejznámějších parků je Hyde Park. Je to místo, kde si můžete užít piknik, procházku kolem Serpentine Lake nebo se účastnit řečnického koutku Speaker’s Corner.

Dalším významným parkem je Regents Park, který navrhl John Nash a zahrnuje ZOO Londýn – jednu z hlavních atrakcí pro rodiny. Park nabízí krásné zahradní plochy, sportovní hřiště a několik kaváren, což z něj dělá ideální místo pro relaxaci a zábavu.

St. James’s Park nabízí nádherný výhled na Buckinghamský palác a je známý svými barevnými květinovými záhony a obyvateli – pelikány. Tento park je oblíbeným místem pro pracovní obědy a procházky v srdci Londýna.

A ten nejlepší nakonec. Greenwich Park (UNESCO) nabízí úchvatný výhled na řeku Temži a Canary Wharf. Park je spojen s námořní historií a je domovem Královského observatoře. A kde jinde si můžete postavit na nultý poledník než právě zde.

Cestomil

David

Londýn Vás okouzlí

"V Londýně si každý najde to své. Srdce Velké Británie nabízí bohatou historii a architekturu, modu, gastronomii, noční život, ale i oázy klidu v podobě zelených parků a rozkvetlých zahrad."

Další podobné články

London Eye: nejnavštěvovanější vyhlídka v Londýně

Londýnské oko neboli London Eye je nejnavštěvovanější londýnskou atrakcí. Stojí v samotném srdci britské metropole a každoročně přivítá více než 3 miliony lidí. Za krásného počasí uvidíte až do vzdálenosti 50 kilometrů. A to už za návštěvu stojí, co říkáte?

Zobrazit více