Anglie

Lake District, malebné srdce Velké Británie

Vydejte se s námi do málo známé části Velké Británie a prozkoumejte nádhernou krajinu Lake District. Nádherná jezera v nichž se odráží okolní krajina, malé vesničky, malebné turistické stezky a anglická venkovská sídla nás zajisté okouzlí.

Proč do Lake District

Lake District, zvaný též jako Lakeland, leží v severozápadní Anglii, je známý svou dech beroucí přírodní krásou. Region rozkládající se na území hrabství Cumbria se stal oblíbenou destinací pro milovníky přírody, turisty hledající klid a odpočinek, ale také pro dobrodruhy toužící po adrenalinových zážitcích. Jaké jsou tedy hlavní důvody, proč navštívit Lake District, co si zde užít a co ochutnat?

Lake Windermere on the beautiful Lake District in England

Jezero Windermere

Nádherné přírodní scenérie

V Lake District se nachází nejvyšší anglický vrchol Scafell Pike a také největší přírodní jezero v Anglii Windermere. Krajina se pyšní rozmanitými sceneriemi, od malebných horských štítů, přes klidné jezerní plochy, až po zelená údolí. To vše vytváří dokonalé pozadí pro fotografování, turistiku nebo jednoduše pro relaxaci v přírodě.

Východ slunce nad Lake District

Výhled na krajinu Lake District

Bohatá historie a kultura

Region je spojen nejen s přírodními krásami, ale také s bohatou historií a kulturou. Můžete navštívit starobylé hrady a panské usedlosti, malebné vesničky a domy slavných osobností, jako byl básník William Wordsworth nebo autorka dětských knih Beatrix Potterová. Anglické děti zbožňují její knihu Dobrodružství králíčka Petra. Jejich domovy, nyní muzea, nabízejí fascinující pohled do minulosti.

Turistika a venkovní aktivity

Lake District je rájem pro milovníky turistiky s širokou škálou tras pro začátečníky i zkušené turisty. Můžete se vydat na výstup na Scafell Pike, prozkoumat okolí jezera Windermere na kajaku nebo si užít jízdu na horském kole po jedné z mnoha tras. Rybaření, plavání a lezení patří také mezi oblíbené aktivity.

Sestup z e Scafell Pike

Sestup z vrcholu Scafell Pike

Místní kulinářské speciality

Lake District je také známý svou vynikající místní kuchyní. Určitě si nenechte ujít Kendal Mint Cake, energetickou pochoutku, která je oblíbená mezi turisty a britskými horolezci jako zdroj rychlé energie. Vznikla tak trochu nedopatřením v roce 1869, když místní cukrář v Kendalu zapomněl večer vypnout cukrový rozvar s mátou a ráno našel v hrnci zredukovanou cukrovou mátovou hmotu, která nechutnala vůbec špatně.

Dalšími specialitami jsou Cumberlandská klobása vyráběná z vepřového masa okořeněná muškátovým květem, šalvějí a pepřem. Nesmíme zapomenout ani na tradiční sýry. Nezapomeňte ochutnat sýr Cumberland z kravského mléka plemene Shorthorn, jenž zraje pět i více měsíců zabalený v tkanině. Jeho lehce máslová chuť je neodolatelná. Pro milovníky sladkého je zde Sticky Toffee Pudding, dezert, který má v regionu dlouhou tradici. Jedná se o vláčný koláč přelitá karamelovou omáčkou.

Degustace whisky

Ochutnávka whisky

Pivovary a destilérky

Region je domovem několika pivovarů a destilérek, kde se vyrábí pivo, gin či whisky s využitím místních surovin. Mnohé z nich nabízejí prohlídky s ochutnávkou, takže si můžete vychutnat pravou chuť Lake District.

Zkrátka, Lake District nabízí něco pro každého. Ať už hledáte dobrodružství v divočině, klidný únik od každodenního stresu nebo zajímavý kulinářský zážitek, najdete to zde v nádherném prostředí anglického venkova zrcadlícího se na hladinách desítek jezer.

Další podobné články

Anglické fráze

Anglické fráze pro cestovatele do Anglie

Cestování do Anglie je skvělou příležitostí, jak si procvičit a zdokonalit angličtinu zábavným způsobem. V tomto článku vám proto představíme nejužitečnější anglické fráze, bez kterých se žádný cestovatel při návštěvě Anglie neobejde.

Zobrazit více