Itálie

Neapol: krásná perla Neapolského zálivu

Neapol je kronikou evropských dějin. Viděla několik civilizací přicházet a odcházet, přičemž každá v ní zanechala stopy v oblasti umění a architektury. Vedly se o ni boje a stala se postupně hlavním městem vévodství, království a říše. Byla kulturním centrem s věhlasem, daleko přesahující hranice tohoto metropolitního města.

Neapol - temperamentní metropole jižní Itálie

Vydejte se s námi na prohlídku Neapole, města s typickou středomořskou architekturou vystavěnou na mnoha pahorcích. Jeho poloha v Neapolském zálivu, na úpatí majestátní sopky Vesuv a v blízkosti nejhezčího italského pobřeží Amalfi, Sorrento či ostrova Capri z něj dělá lákavý cíl turistů z celého světa.  Se svou bohatou historií, temperamentním jižanským životem, tradicemi a domovem pizzy patří bezesporu k italským symbolům.

Slavnostní vstup do města Porta Napoli

Kam až paměť Neapole sahá

Jedním slovem daleko. Avšak na významu začala Neapol nabírat až v době římské, kdy se stala prosperujícím střediskem helénistické kultury. Příjemné klima z Neapole činilo zajímavé letovisko a díky tomu se ve městě začaly stavět luxusní vily lemující pobřeží včetně vil římských císařů. A aby byl pro Římany život v Neapoli ještě kvalitnější, propojili město se zbytkem Itálie svými slavnými silnicemi, rozšířili přístav a přidali veřejné lázně a akvadukty. Ve městě se často pořádaly oslavy svátků, sportovní akce a nám by se v té době dozajista líbilo.

Procházka historickým centrem Neapole

Historie, která Neapolí procházela, v ní zanechala bohaté umělecké a architektonické dědictví. Proto není divu, že je lákavým cílem turistů a dostala se i na seznam památek UNESCO. Budete-li mít možnost vidět Neapol z výšky, překvapí vás množství kupolí, křížů a hradů. Zejména pak sakrální stavby ji svým počtem vynesly na první místo ve světě.

Královský palác, interiér

Neapolské hrady kam se jen podíváte

Na jedno město hradů, že jde člověku hlava kolem. Minulost je ale neoblomná a každý panovník, který zrovna Neapoli vládl měl přece nárok na sídlo dle svých představ, co říkáte? Snad nejznámější z nich je Castel dell’Ovo (Hrad vejce), který hrdě čelí vlnám neapolského zálivu. Tím nejkrásnějším je pak Královský palác, jehož přepychově zařízené a freskami zdobené sály berou dech. Obzvláště nádherné je mramorové „Schodiště cti“ a exotická zahrada, kde se dá strávit krásné odpoledne.

Když byste nevěděli kam za uměleckými díly, tak Královská rezidence je to správné místo. Vidět zde můžete díla Michelangela, Rafaella, Botticelliho, Caravaggia či Tiziana a jako bonus i významnou sbírku porcelánu. Rozsáhlý park, který obklopuje palác, je považován za zelené plíce města a zároveň oblíbené místo odpočinku. Nám se určitě bude hodit 🙂

 

Hrad Castel dell'Ovo - hrad vejce

Město pěti set věží

Věže kostelů kam až oko dohlédne a z úpatí Vesuvu dohlédne opravdu daleko. Když byste je měli všechny obejít, strávíte v Neapoli pěkných pár dní. Proto doporučujeme jen ty nejkrásnější. Baziliku sv. Františka z Pauly, kostel sv. Dominika a Neapolský dóm, přesněji katedrálu Nanebevzetí Panny Marie, která je nejdůležitější církevní stavbou Neapole a zároveň sídlem neapolského arcibiskupa.

Interiér Neapolského dómu

Vidět Neapol a zemřít

Leckoho by tato hláška mohla od návštěvy Neapole odradit a vlastně ani není divu. Námořníci přiváželi do Neapole krom vzácných komodit i řadu nemocí, které byly často smrtelné. Ale dnes je tomu naštěstí jinak a byla by škoda se o návštěvu tohoto nesmírně zajímavého koutu Itálie připravit. Tím spíš, že od roku 1995 byla Neapol právem zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.

Neapolská nebo římská pizza? Určitě neapolská!

Neapol, místo kde se pizza zrodila a rovněž jedno z nejznámějších italských jídel. Vznikla kombinací kulatého chleba pita, který do Neapole přivezli arabští přistěhovalci a rajčat, které si v 17. století přivezli cestovatelé z Peru. Dát na pitu rajčatovou omáčku napadlo nejchudší obyvatele v době hladomoru a brzy se tento pokrm stal základem každé kuchyně v Neapoli. Během návštěvy Neapole se vůně pizzy bude linout z každé restaurace, určitě ji podlehněte, stojí to za to.

Kam v okolí Neapole?

Pokud už by Vás procházka po památkách Neapole nebavila, doporučujeme vyrazit na výlet např. do nedalekých Pompejí (UNESCO). Vydat se můžete také na celodenní výlet na ostrov Capri, na vrcholek stále činné sopky Vesuv či za odpočinkem na nádherné pobřeží Amalfi. Určitě je z čeho vybírat.

Další podobné články

Sopka Vesuv

Stále činná sopka Vesuv: spící apokalypsa?

Vesuv spí. Je to zajímavý pocit, když stojíte na jeho vrcholu, díváte se do kráteru, vidíte, jak se z puklin kouří a cítíte síru. Je to jako dívat se do brány pekla a přitom být blízko nebe. V Evropě takových míst moc nenajdete. Takže pokud na jihu Itálie budete, určitě si tu podívanou nenechte ujít.

Zobrazit více