Francie

Jedinečná dovolená na Azurovém pobřeží

Když se řekne Azurové pobřeží, vybaví se nám dlouhé pláže, odpočinek, čistá azurová obloha a zářivé moře. Azurové pobřeží známé také jako Francouzská riviéra ovšem nabízí daleko více!

Pláže, moře, parasailing a vodní zábavní park Marineland

Milovníci moře a plážového odpočinku na Azurovém pobřeží chrochtají blahem. Pláže se táhnou do nekonečna na obě strany. Vybrat si můžete mezi oblázkovými plážemi v Nice nebo písečnými plážemi v okolí Cannes, Antibes a Saint-Tropez.

Pestrá paleta vodních i plážových sportů nechá klidným snad jen úplného lenocha. Pronajměte si vodní skútr, let na padáku za motorovým člunem, parasailing, jízdu na banánu či na vodních lyžích.

Jedete-li na dovolenou s dětmi, určitě zavítejte do zábavního vodního parku Marineland u městečka Antibes. Užijete si vodní hrátky na mnoha skluzavkách a tobogánech, projdete se žraločím tunelem a pobavíte se při noční show s delfíny, kosatkami a lachtany.

Zamilované dvojice si mohou zakoupit plavbu lodí na některý z ostrovů při západu slunce. Žádost o ruku při této romantické atmosféře vřele doporučujeme!

Marineland

Nice: Starý přístav, Hradní návrší, výrobna kandovaného ovoce a trhy

Každý cestovatel touží po poznávání památek. Ani v tomto směru Vás Azurové pobřeží nezklame. Město Nice nabízí procházku úzkými uličkami Starého města, překrásný výhled z Hradního návrší na Andělskou zátoku, pohled na starý přístav a rybářské domy na Cours Selaya, podél kterých se dnes pravidelně konají potravinové trhy.

Na trzích v Nice doporučujeme ochutnat pissaladière, místní pizzu s cibulí, ančovičkami a černými olivami nebo pan bagnat, čerstvé pečivo plněné salátem, tuňákem, červenou cibulí a dalšími pochutinami. Příjemným zpestřením je návštěva výrobny kandovaného ovoce. Sem však zamiřte raději až nasycení!

Trhy v Nice

Trhy v Nice

Antibes: antické památky, Pablo Picasso, zámek Grimaldi a luxusní lodě

Zatímco Nice je město v pravém slova smyslu, Antibes je menší s atmosférou podobnou typické francouzské vesnici. Toulky úzkými uličkami v historickém centru Vás dříve či později zavedou ke zdejší kryté tržnici. Dopoledne zde probíhají trhy, odpoledne si tady můžete dopřát příjemný oběd ve stínu zahradní restaurace.

Dostanete-li chuť na špetku moderního a kubistického umění, zavítejte do Château Grimaldi. Řada děl Pabla Picassa, který měl v zámku jednu dobu svůj ateliér, je doplněna o díla dalších moderních umělců. Jde o dech beroucí zážitek a úžasné místo k rozjímání. Z terasy hradu Grimaldi se nabízí nádherné výhledy doplněné moderními sochami.

Odpočinek od umění najdete na městské pláži Larvotto. Jen pár kroků od pláže dojdete k největšímu jachetnímu přístav v Evropě s luxusními loděmi a plachetnicemi. Možná tady v budoucnu taky jednu budete mít.

Antibes

Vesnička Eze: botanická zahrada na skále, slavná parfumerie a luxusní hotely

Nedaleko Nice na skalním výběžku je malá a přesto významná vesnička Èze. Ve Francii se pro tento typ obydlených skalních osad vžil název „vesnička na bidýlku“. Èze se nachází vysoko na skále s překrásným výhledem na moře. V úzkých a často strmých uličkách na vás působí pravá atmosféra venkova. Tedy než se podíváte na počet hvězdiček a ceny hotelů. Ty jsou o „pár“ desítek EUR vyšší než v okolních městech.

Na samém vrcholu vesnice můžete vstoupit do krásné exotické zahrady a nemusíte být ani profesionální nebo amatérský fotograf, abyste ocenili krásu kolem. Nejen ženy ocení návštěvu jedné ze dvou parfumérských firem, které se v Èze nachází. Zdarma si můžete projít malé muzeum týkající se historie parfémů značky Fragonard nebo Galimard a odměnit sebe nebo své blízké koupí pravého francouzského parfému, případně dalších kvalitních kosmetických produktů.

Vesnička Èze

Středomořská kuchyně Francouzské riviéry

Ráno výlet za památkami, odpoledne koupání v moři a večer výprava za gurmánskými zážitky. Zdejší restaurace nabízí především čerstvé plody moře a ryby. Ochutnejte slávky na mnoho způsobů, nebo si užijte afrodiziakální účinky ústřic se šampaňským. Zdejší kuchyně připravuje i nepřeberné množství salátů, z nichž nejznámější je nicejský salát s tuňákem a ančovičkami.

Hledáte-li jen menší chuťové povyražení během dne, dopřejte si zmrzlinu. Na stáncích najdete až nevídané chuti, jako například zmrzlina z avokáda. Jako správní Francouzi se kolem 17 hodiny usaďte do některého z mnoha barů či kaváren a dejte si apérol. Ať už zvolíte zdejší pastis, kir, pivo nebo cokoliv jiného, určitě neprohloupíte. Číšník Vám zajisté donese i nějakou chuťovku k drinku. Nejčastěji skvěle naložené olivy.

Ústřice

Cestomilka

Jana

Cestomilka Jana o Azurovém pobřeží

"Azurové pobřeží je tak pestré, že si zde každý najde zábavu dle svých představ. Pár dní Vám nebude stačit a na konci dovolené zajisté už budete plánovat, kdy se opět podíváte za sluncem na jih Francie."

Další podobné články

monako, monte carlo, azurové pobřeží

Nejkrásnější místa Monackého knížectví

Monako, malý knížecí stát na Azurovém pobřeží, je synonymem pro luxus a glamur. Proslulé kasinem v Monte Carlu, nádhernými jachtami a Velkou cenou Formule 1, láká návštěvníky z celého světa. Objevte s námi tajemství této exkluzivní destinace.

Zobrazit více