Francie

Jak se slaví Velikonoce ve Francii?

Stejně jako Vánoce, tak i Velikonoce se slaví v každé křesťanské zemi trošku odlišně. My jsme se vydali do Francie, abychom zjistili, jaký význam pro ně Velikonoce mají a jaké rituály se u nich dodržují. Pomlázku a malovaná vejce jsme raději nechali doma, protože s takovou bychom v zemi galského kohouta nepochodili a kdoví, zda by nás ještě někdo nenařkl z domácího násilí 🙂

Velikonoce, francouzsky Pâques, jsou pro Francouze stejně významné jako svátky vánoční. V tu dobu se schází a navštěvuje blízká rodina, stoly jsou plné dobrot a nechybí ani malé dárečky a čokoládová vejce. Tradičně se na velikonoční oběd podává jehněčí maso a pokrmy z vajec, včetně vaječné omelety s houbami. Víno na francouzském stole samozřejmě nesmí chybět. Velikonočního beránka bychom však našli pouze na stole v Alsasku.

Škaredá středa

V tento den se na francouzských náměstích pálí loutka „Jeho Veličenstva“(obdoba pálení čarodějnic u nás). Oblíbenou tradicí je také koulení syrových vajec ze svahu. Vajíčko, které se skutálí dolů a cestou se nerozbije, symbolizuje kámen, jenž byl odvalen od vchodu do Kristovy hrobky.

Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek odlétají všechny zvony do Říma, aby odnesly vše zlé a získaly požehnání od Svatého otce.

Velký pátek

Velký pátek je dnem ukřižování Ježíše Krista. Ve Francii ale zatím není uzákoněn jako státní svátek. Ve všech křesťanských zemích včetně Francie nezvoní zvony, protože podle křesťanské tradice odletěly na Zelený čtvrtek do Říma pro požehnání papeže. Vracejí se s nadílkou vajíček a sladkostí pro hodné děti až v neděli a cestou rozhazují dobroty do zahrad a domů.

Velikonoční pondělí

Na tento den se těší všechny francouzské děti. Čeká je totiž velký úkol, a sice najít co nejvíce čokoládových dobrot. A že opravdu je co hledat! Francouzi jako vyhlášení milovníci dobré čokolády na velikonočních symbolech z čokolády vůbec nešetří – ve velkém nakupují vajíčka, slepičky, kuřátka, zajíčci, zvonečky různých velikostí a barev. Někdy se přitom jedná doslova o umělecká díla. Velikonoce představují tedy pro mladou generaci Francouzů spíše synonymum pro čokoládové hody.

Zajímavost od Cestomilů:

Mezi velikonočními symboly náleží i ryba. Jedná se o velice oblíbenou hru dětí a obdobu našeho aprílového žertíku. Cílem je na kohokoliv v blízkosti nepozorovaně přilepit papírovou rybu 🙂

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více