Francie

Invalidovna – místo posledního odpočinku Napoleona

Dějiny lidstva jsou dějinami válek. Jako by každý den s sebou přinášel důvody, proč bojovat a mrhat mnohdy nevinnými životy. Ani v novověku tomu nebylo jinak. I toto období bylo propleteno nespočtem menších či větších válek, které s přestávkami ovlivňovaly evropská společenství, určovaly hranice a přepisovaly kroniky.

Zbláznili bychom se, kdybychom na všem zlém nehledali nějaká pozitiva. S příchodem novověku, zejména pak jeho velice významné etapy renesance, se k lepšímu změnil přístup k běžnému poddanému, nebo lépe, k občanovi. Města se začala starat o své chudé v chudobincích, o nezaopatřené děti v sirotčincích. Vznikaly nové nemocnice a školy. Pro ty, co poznali „madam Válku“ bezprostředně a okusili všech jejich svodů, pro zmrzačené a nemohoucí vojáky vznikaly v metropolích tzv. invalidovny. U nás třeba přímo v Praze. Ale zhruba o století dříve také v Paříži.

Ano, pokud se řekne Invalidovna, většina z nás si představí právě tu pařížskou. Právem. Nejedná se jen o světově proslulou vojenskou nemocnici a domov pro válečné veterány, ale i o jednu z nejznámějších a nejkrásnějších pařížských památek. Málokdo však o ní něco ví. A co vy?

Podrobně o Invalidovně

Ludvík XIV. byl velkým panovníkem, skutečným symbolem sjednocené Francie. Za svou více než sedmdesát let dlouhou vládu podporoval kromě vědy, vzdělání a umění i sociální politiku. Roku 1670 se Ludvík XIV. rozhodl vystavět palác pro staré a nemocné vojáky, kteří se obětovali pro Francii. Jeho slovo bylo rozkazem, a tak se skutečně stalo. O 6 let později, tedy v roce 1676, stálo již na předměstí Paříže jádro Invalidovny. To se po dalších 32 let rozšiřovalo, například o kapli, kterou rozhodně vojáci ztrápení bolestmi a výčitkami potřebovali. Až konečně roku 1708 byla vystavěna i tolik ikonická královská kaple se zlatou kopulí.

Celkem komplex budov Invalidovny pokrývá 17,5 hektaru a uvnitř se nachází neuvěřitelných 15 nádvoří. Největší nese pyšný název – Čestné nádvoří.

Velké události v Invalidovně

Ačkoliv původně měla nemocnice sloužit jen pro válečné invalidy, její role nakonec byla mnohem větší a zářnější. Díky skvělé lokaci ve středu města a konečné podobě, jejíž monumentálnost můžeme obdivovat i v dnešních dnech, se stala centrem několika významných francouzských událostí.

V den Velké francouzské revoluce, 4. července 1789, nebyla role vojenské nemocnice zrovna záviděníhodná. Právě ve sklepech Invalidovny toho dne rozlícený pařížský lid našel muškety a děla, které ještě v ten den obrátil proti Bastile. Ohně revoluce mohly zaplát naplno.

Invalidovna a Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte zemřel sice v roce 1821 na ostrově Sv. Heleny, ale v Invalidovně našel místo svého posledního odpočinku až o několik let později. V roce 1840 se sám francouzský panovník Ludvík Filip přičinil o to, aby ostatky této velké francouzské osobnosti byly přesunuty do Paříže, do Invalidovny. Pod zlatou kopuli, kde hrob Napoleona můžeme najít i nyní, se přesunul v roce 1861. Po dokončení rekonstrukce Invalidovny zde Napoleon Bonaparte konečně našel svůj klid. Vedle Napoleona jsou v Invalidovně pod nádherným kopulovitým stropem pohřbeni také členové jeho rodiny, jeho generálové či další velké historické osobnosti, jež přispěly ke změnám francouzských dějin.

Dreyfus odsouzen před Invalidovnou

Slyšeli jste o Dreyfusově aféře? V roce 1894 francouzská rozvědka přinesla informace o tom, že by se na vysokém armádním postu měl nacházet německý špión. Právě před Invalidovnou byl téhož roku Alfred Dreyfus, kapitán francouzského dělostřelectva židovského původu, až ostudně degradován a odsouzen k vězení na Ďáblově ostrově ve Francouzské Guyaně. Pozdější informace vinu Dreyfuse vyvrátily a on byl o několik let později zproštěn viny. Jeho nespravedlivé odsouzení bylo přičítáno hlavně antisemitským společenským náladám, které již v tehdejší době cloumaly Evropou.

Armádní muzeum

Na přelomu 19. a 20. století vzniklo v Invalidovně velké Armádní muzeum. Funguje dosud a řadí se tak mezi nejstarší armádní muzea v Evropě. Ačkoliv se muzeum orientuje hlavně na období napoleonských válek, vidět v něm můžeme opravdu okázalé sbírky zbraní, zbrojí a jiného armádního vybavení od středověku po současnost, a to ze všech koutů Země.

I dnes slouží veteránům

Invalidovna na svůj původ a hlavní účel nezapomněla ani do dnešních dní. Ačkoliv se prostory pro vysloužilé vojáky dávno změnily a přesunuly do menšího, v areálu Invalidovny stále sídlí Národní institut pro válečné veterány, který provozuje domov pro seniory, lékařské, chirurgické a poradenské centrum. Vysloužilé vojáky můžete často potkat, jak se sluní vedle Dómu Invalidovny.

A to je právě to, čím je Invalidovna výjimečná. Při její návštěvě neuvidíte jen prázdné zdi, které smutně vzpomínají na svou dávno zašlou slávu, ale historický odkaz, který stále dýchá. Navíc tento odkaz žije ve formě okázalého barokního skvostu. Projít se kolem Invalidovny je tak v podstatě nutností.

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka o Invalidovně

"Již zvenku Invalidovna silně zapůsobí na každého kolemjdoucího. Co teprve návštěva interiérů? Pro milovníky vojenství je téměř povinností si projít zdejší rozsáhlé muzeum a také Dóm Invalidovny s hrobem slavného císaře a vojevůdce Napoleona I. Bonaparta."

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více