Turecko

Hagia Sofia – největší turecký klenot

Hagia Sofia, jedna z nejznámějších sakrálních staveb vůbec a nesporná dominanta největšího tureckého města Istanbulu, již po staletí ve svých honosných prostorách vítá poutníky i prosté návštěvníky z celého světa. I vy se mezi ně můžete zařadit a věřte, že to není nic složitého. Ačkoliv se to nezdá, Istanbul je hned za rohem a Hagia Sofia čeká přímo v jeho srdci.

Historie chrámu

Historie chrámu Boží moudrosti sahá až do dob, kterou by historikové mohli nazývat přelomem mezi starověkem a středověkem. Jeho hrubá výstavba probíhala v letech 532 až 537, kdy římské říši hrdě panoval císař Justinián. Ten pro svou metropoli potřeboval ikonický dóm, který by se vyrovnal divům ze starověku. A tak se i stalo. Na interiéru, zejména freskách, se poté pracovalo dalších neuvěřitelných 100 let. To už v chrámu sídlil patriarcha konstantinopolský, hlava tamní pravoslavné církve.

Bazilika Hagia Sofia to nikdy neměla lehké. Například už v roce 558 její kopule spadla při zemětřesení. Kvůli jejímu umístěni, kdy stála na hranicích křesťanského a muslimského světa, bylo o její moudrost taky svedeno mnoho bojů. Ten definitivně v roce 1453 křesťané prohráli a Konstantinopol padla do rukou Osmanů. Mehmed II. nechal chrám přebudovat na mešitu, stačilo zakrýt fresky svatých a přistavět pár minaretů. A ačkoliv i nadále zůstala svatým místem, svátosti chtiví návštěvníci se změnili.

Až v roce 1934 byla Hagia Sofia sekularizována. Ani bazilika, ani mešita, stalo se z ní muzeum, vzpomínka na všechny ty slavné, svaté časy. V roce 1993 pak začala její kompletní rekonstrukce.

Proč ji navštívit

Jak již bylo zmíněno, Hagia Sofia patří mezi nejznámější církevní stavby na světě. Pokud zalovíte v paměti, určitě si vzpomenete, že i vy jste se o ní na základní škole učili. Prvním důvodem, proč ji tedy navštívit, je její věhlas a historická hodnota. Nenavštívit tento chrám při výletu do Istanbulu je hřích ve všech náboženstvích. Vážně.

Tím druhým důvodem je její velkolepost. Hagia Sofia je skutečně obrovský chrám, který se stal předlohou pro všechny osmanské mešity. Typická pro stavbu je její oranžová „cihlová“ barva, která při západu slunce dostává zcela nový rozsah a rozhodně se bude na fotkách především z protějšího břehu nebo lodi vyjímat. O nezměrnosti božství se pak přesvědčíte v jejím interiéru. Hlavní loď postrádá veškeré sloupy, což jen umocňuje onen monumentální dojem. V sakrálním prostoru si opravdu budete připadat před oním božstvím titěrně a uvidíte, třeba vám Sofie předá v té chvilce skromnosti trochu z té své moudrosti.

Třetí důvod je v podstatě jen záminkou. Hagia Sofia se nachází v historickém centru přímo naproti slavné Modré mešitě. Mít ji takto po ruce a vynechat ji, to zavání šílenstvím. Určitě si na ni troufněte. Ačkoliv nemusí být důvodem, proč jste do Istanbulu přišli, třeba bude důvodem, proč se do něj budete vracet.

Další podobné články

Modrá mešita – symbol Istanbulu

Ta nejkrásnější panoramata Istanbulu z pohledu od moře zdobí dvě stavby. Antický chrám Hagia Sofia a nádherná mešita sultána Ahmeda, kterou známe pod krycím jménem Modrá. Pojďme si nyní o druhé nejikoničtější stavbě patnácti milionové metropole povědět více.

Zobrazit více