Francie

Èze – vesnici v oblacích proslavily parfémy

Středověká vesnička Èze posazená na strmé skále více jak 400 m n. m. patří mezi ty malé, krásné vesnice, které přitahují mnoho návštěvníků. Èze Village majestátně shlíží dolů na svoji druhou část u moře Èze Bord de Mer. Vydejte se s námi na procházku úzkými uličkami až na samý vrchol vesnice!

Jak se do Èze dostanete?

Do Èze je možné dojet po vlastní ose nebo využít autobusů z nedalekého Monaka či Nice. Sportovci mohou vystoupat z dolní vesnice u moře až na samý vrchol po tzv. Nietzscheho stezce. Stezka je pojmenovaná po známém filozofovi, který často chodíval na procházky ke zřícenině hradu. Okouzlen výhledem do okolí a azurovou barvou moře zde napsal nejvýznamnější část svého díla: „Tak pravil Zarathustra“. Prostředí mu prý bylo velkou inspirací při tvorbě. Ať už dorazíte do Èze jakkoliv, vždy se dostanete na spodní náměstí k turistické informační kanceláři, odkud už je třeba vyrazit pěšky. Vesnice je uzavřena jakékoliv dopravě. V jejích úzkých a strmě stoupajících uličkách by stejně žádný moderní dopravní prostředek neobstál.

Kamenná krása ulic

Úzké uličky jsou plné schodišť a zákrut. Nikdy nevíte, co vás v další chvíli překvapí. Někdy narazíte na luxusní hotel, jindy na obchod se starožitnostmi. Èze se pyšní největší koncentrací obchodů starožitníků v širokém okolí. Samozřejmě zde najdete mnoho obchůdků i se suvenýry či občerstvením. Každá z ulic vede vzhůru k bývalému hradu. Za jeho zničením stojí příkaz krále Ludvíka XIV. vydaný v roce 1706 během války o španělské dědictví. Dnes se na jeho místě nachází jedinečná botanická zahrada. Ovšem už v období Belle Èpoque, kdy sem zavítali první turisté, se zřícenina hradu stala oblíbeným místem a to zejména díky nepopsatelně krásným výhledům. Z vrcholu vesnice spatříte na jedné straně Itálii, na druhé je možné se zahledět až k Saint-Tropez. V zimě za jasného počasí spatří šťastlivci také Korsiku. Krása místa učarovala i známému filmovému producentovi Waltu Disneymu, který v Èze strávil mnoho času.

Ráj pro botaniky a milovníky soch

Za místní proslulou exotickou zahradou stojí nezměrné úsilí dvanácti mužů. Ti po druhé světové válce na zádech vynosili půdu a posléze exotické rostliny do ruin hradu, aby zde mohla být zřízena botanická zahrada po vzoru té v nedalekém Monaku. Úctyhodná plocha 1,5 ha je osázena stovkami kaktusů a sukulentů, které skvěle odolávají suchým klimatickým podmínkám. Zahrada také překvapí návštěvníka množstvím soch od Jean-Philippe Richarda. Jeho oblíbeným tématem se stala žena. Při procházce mezi rostlinami můžete obdivovat patnáct nádherných postav žen inspirovaných antickými hrdinkami.

Za vůní parfémů

Èze je velice oblíbeným cílem turistů toužících po pravém francouzském parfému. Pod starou částí vesnice se usídlily hned dvě slavné parférmářské firmy. Na náměstí u parkoviště se nachází Galimard a dole pod kopcem je továrna firmy Fragonard. V obou podnicích čeká na návštěvníky prohlídka s výkladem, návštěva muzea pojednávajícího o vývoji parfémů případně exkurze přímo do výrobní části. Na závěr si každý může přivonět k neodolatelným vůním samozřejmě je zakoupit.

Vesnice Èze se velmi těžko opouští. Její krása učarovala mnohým, stejně tak i nám.

Tip od Cestomilů: Na návštěvu Èze si obujte pevné boty a těšte se na krásu jako z pohádky:)

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více