Španělsko

Córdoba – město dvou kultur

Naší první zastávkou při cestě po jižním Španělsku je Córdoba. Jedna ze tří bílých perel Andalusie se pyšní slavnou pevností Alcazar, řadou arabských a křesťanských staveb, starověkým římským mostem a jedinečnou atmosférou. Díky své jedinečnosti byla zařazena na seznam památek UNESCO a její návštěva určitě stojí za to!

Córdoba, známá také jako „město dvou kultur“, nabízí kromě významných historických památek zařazených na seznam UNESCO také nefalšovanou atmosféru a pro Španělsko typický bohatý noční život okořeněný především vášnivým Flamencem.

Córdobě dominuje hrad Alcázar de los Reyos Cristianos (UNESCO), hrad křesťanských králů. Tato majestátní stavba ze 14. století bývala sídlem Isabelly Kastilské a Ferdinanda Aragonského, odkud plyne i název. Palác se pyšní nádherným interiérem, jehož výzdoba Vás zaručeně okouzlí. K vidění jsou zde překrásné mozaiky ze 2. století, stejně jako o něco mladší římské sarkofágy nebo arabské lázně. Přilehlá zahrada plná fontán a rozmanitých stromů a květin přímo vybízí k procházce a odpolednímu odpočinku.

Pevnost Alcázar

V Córdobě snad již od nepaměti žili jak křesťané, tak Židé a muslimové, což potvrzuje i další z místních památek, Mezquita (neboli mešita, UNESCO) z osmého století. Impozantní stavbu s pomerančovníkovým hájem si v první polovině třináctého století přivlastnili křesťané. Právě proto zde dnes můžeme obdivovat pozoruhodnou kombinaci islámských a křesťanských prvků. Jaká to metafora pro dnešní svět, kde se znaky a vlivy obou náboženství rovněž mísí!

Mezquita

V bezprostřední blízkosti Mezquity se nacházejí dvě stejnojmenné restaurace, zvláště ta směrem na jih se může pochlubit neopakovatelnou atmosférou interiéru se starými fotografiemi na zdech z bílého kamene. Pochutnat si zde můžete na typických místních specialitách, například na bramborové tortille s cibulí či salátu z tuňáka a pomerančů. Zvláště v letních měsících Vás určitě příjemně osvěží gin s tonikem.

Určitě nesmíte vynechat procházku židovskou čtvrtí Judería, jednou z největších v celém Španělsku. V malebných úzkých a křivolakých uličkách naleznete spoustu originálních obchůdků s šátky, vějíři, pantoflíčky a dalšími suvenýry. Pohltí Vás atmosféra bílých domečků ozdobených balkóny i pohled na nádherná zastíněná soukromá patia plná sloupků, fontánek a květin. Návštěva Juderíe Vám připraví nesmírně impresivní a inspirativní zážitek.

Centrem města protéká řeka Guadalquivir, nejdelší řeka Andalusie, která především v letních měsících nemá dostatek vody a téměř vysychá. Přes ni se klene architektonický klenot, krásný most Puente Romano, s uchvacující bránou Torre de la Calahorra, patřící k nejstarším památkám města. Odtud si užijete fascinující pohlede na panorama historického jádra Cordóby.

Most Puente Romano

Cestomilka

Cestomilka Jitka o Andalusii

"Andalusie je jako puzzle. Najdete zde vlivy různých kultur, které prošly jižním Španělskem. Vlivy náboženské i světské z různých koutů světa se tu snoubí v dokonalé harmonii. Do toho všeho se svojí anglickou dokonalostí vstupuje kousek země zvané Gibraltar...."

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více