Francie

Černé zlato alias lanýži

Každoročně se na podzim začínají milovníci lanýžů těšit na své první úlovky. Rovněž gurmáni a gurmeti netrpělivě očekávají, až se na jídelních lístcích začnou objevovat delikatesy jako omeleta s lanýži či foie gras prokládaná plátky této vzácné houby. Samozřejmě je třeba si řádně připlatit, neboť lanýži nerostou jako houby po dešti. Jejich sběr je náročný a výsledky ne vždy uspokojivé. Ne nadarmo se proto lanýžům přezdívá černé zlato.

Po stopách lanýžů!

Sběrači lanýžů se vydávají na lov začátkem listopad, směřují především do dubových lesů v Provence a Perigordu. Existuje několik metod, jak lanýže, rostoucí skrytě pod zemí, najít. Často se používají cvičená prasata, která dokážou lanýže vystopovat. Bohužel také velmi rychle sníst, pokud sběrač svižně nezareaguje. Mnohdy je velmi komplikované vepře zpacifikovat, protože i pro ně je vůně lanýžů neodolatelná. Právě proto se v posledních letech využívá k hledání lanýžů stále častěji pes.

Pokud máte štěstí a podaří se Vám koupit štěně s předpoklady pro hledání těchto hub, máte vyhráno. Takový pes je ve Francii ceněný téměř stejně jako rodinný dům. Svému majiteli vydělává opravdu hodně peněz a navíc mu jako odměna za nález stačí nějaká malá psí laskomina.

Lanýži a pasta

Kde lanýže koupit?

Sběrači lanýžů úzkostlivě tají místa jejich sběru. Není divu, přece jen se jedná o velmi výnosný obchod. V Provence se během zimy konají pravidelné lanýžové trhy. Jeden z nejznámějších se odehrává ve městě Richerenches, na němž se obchoduje vskutku zajímavým způsobem. Každý si chrání černé zlato v papírovém sáčku a pouze na požádání dovolí potenciálnímu kupci nahlédnout a přičichnout. Lanýž se vyznačuje typickou vůní podobné tlejícímu listí v lese. Po prohlídce zboží začíná smlouvání pomocí tužky a papírku, na který obě strany připisují požadovanou cenu. Obchod se uzavře teprve po vzájemné shodě.

Zatímco na trhu v Provence se lanýže dají koupit za celkem přijatelnou cenu, směrem k Paříži a pařížským restauracím a lahůdkářstvím cena pochopitelně prudce roste. Kilogram černých lanýžů, tzv. Tuber Melanosporum, se pohybuje zpravidla mezi 500 až 1000 euro. Existuje ovšem ještě takzvaný bílý lanýž z oblasti italského Piemontu, jehož cena šplhá do astronomických výšin 5000 až 7000 euro za kilogram.

Každý milovník dobrého jídla si alespoň jednou za zimu dopřeje nějakou delikatesu s lanýži a my Vám tuto pochoutku vřele doporučujeme!

Bílé italské lanýže

Další podobné články

kanál du midi

Slavný kanál du Midi

Objevte šperk jihu Francie, který se skrývá v Okcitánii, a prožijte nezapomenutelné okamžiky plné krásy, historie a romantiky. Kanál du Midi je jedno z míst, které při svých cestách jižní Francií nesmíte minout.

Zobrazit více