Francie

Brillat-Savarin – delikátní sýr nese jméno velkého gurmána

Sýr Brillat-Savarin patří mezi nejdelikátnější francouzské sýry. Stejně jako slavný francouzský politik, právník, myslitel, houslista a hlavně gurmán a gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin, i my jsme propadli jeho neodolatelné chuti.

Jak sýr vzniká ...

Tento sýr se vyrábí v Normandii a Burgundsku. K jeho přípravě se používá kravské pasterované mléko, do něhož se ještě přidává smetana. Sýr Brillat-Savarin obsahuje minimálně 75 % tuku v sušině, pro není možné jej považovat za nic dietního. Příležitostně ovšem jistě neuškodí 🙂 Sýr patří mezi jemné krémové sýry hutné konzistence, a jeho doba zrání trvá 4 až 5 týdnů. Delší čas zrání se nedoporučuje, protože jeho povrch poté začíná tmavnout. Správně vyzrálý sýr má bílou sametovou kůrku. Po zakrojení zjistíte, že je uvnitř příjemně máslové roztíratelné konzistence. Chutná lehce slaně a máslově. Můžete cítit i i lehké tóny oříškové, houbové či lanýžové. Velmi často je sýr servírován v doprovodu sušeného ovoce, lesních plodů či papáji. Někde se při jeho výrobě plní vrstvou lanýžů a to se teprve stává neodolatelnou delikatesou.

Chcete-li zdůraznit neopakovatelnou chuť sýru Brillat-Savarin, servírujte jej se šampaňským, určitými typy růžového vína nebo s bílou odrůdou Viognier.

Sýr Brillat-Savarin

Jak získal sýr své jméno?

Z pera tohoto slavného milovníka všeho dobrého pochází slavná věta: „Řekni mi, co jíš a já ti povím, jaký jsi.“ Brillat-Savarin byl přímo posedlý dobrým jídlem a dokázal o něm i mnoho napsat. Z jeho vášně pro chuť vznikla například proslulá kniha „Fyziologie chuti“, která byla přeložena do řady jazyků a náleží mezi klasická díla francouzské literatury.

Mezi Savarinovy oblíbené delikatesy patřil i sýr se jménem Excelsior. Sýr vznikl v roce 1890. Jako první jej vyrobila rodina Dubuc. Henri Androuët, francouzský guru sýrů, přejmenoval Excelsior ve třicátých letech 20. století na počest slavného gurmána Brillat-Savarina.

Z citátů Brillat-Savarina:

„Jídlo bez sýru je jako kráska bez oka.“

„Kdo se přežírá a opíjí, neumí jíst ani pít.“

„Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“

Sýr Brillat-Savarin s lanýžovou vrstvou

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více