Itálie

Benátky: romantická zákoutí, krásné stavby a gondoly

Kdo by neznal Benátky? Ty pravé italské, žádné Benátky nad Jizerou nebo Benátky severu. Snad každý z nás už viděl dokument nebo četl článek o tomto nádherném městě na severu Itálie. Ale kdo z nás tam skutečně byl a městem se procházel? Pojďte se s námi podívat, co vám ty nefalšované Benátky mohou nabídnout, v čem spočívá jejich krása. A kdo ví, třeba se hned po dočtení stanete dalšími cestovateli se špetkou Benátek v krvi!

Originalita města Benátek spočívá v tom, že podstatná část jeho ulic leží na vodní ploše a uměle vytvořených ostrovech. Vy se tak můžete nejen procházet jeho historickými ulicemi, ale i směle proplouvat bludištěm vodních kanálů, které vás zavedou do neuvěřitelně romantických zákoutí.

Benátky se rozprostírají na desítkách ostrovů

Canal Grande, hlavní benátská ulice na vodě

Hlavní benátskou ulicí na vodě je Canal Grande. Svou délkou okolo tří kilometrů patří mezi největší kanály a díky své pitoresknosti a kráse k nejpopulárnějším. Právě záběry na Canal Grande zdobí ty nejkrásnější fotky a pohlednice z Benátek. A vy si snadno můžete přesně takovou odnést také. ¨¨

Nezapomenutelným, i když dražším zážitkem bude projížďka po kanálech tradiční benátskou gondolou. Když bentskou romantiku, tak právě na gondole, o tom žádná. Levnější variantou jak se dostat na kanály, je tzv. vaporetto, což je něco jako vodní autobus. Linky č. 1 a 2. si to šinou právě i Canalem Grande. Pokud si najdete chvilku volného času, určitě si projížďku po kanálech nenechte ujít.

Impozantní most Ponte di Rialto

Pokud jste chtěli před několika staletími přejít přes Canal Grande, měli jste jen jedinou možnost – most Rialto. Nyní je mostů přes tento kanál více, Ponte di Rialto je však stále tím nejznámějším a rozhodně nejimpozantnějším. Ačkoliv tomuto až pohádkovému staříkovi z mramoru kritici prorokovali zřícení, most Rialto stále stojí nad kanálem a vy se po něm můžete směle projít. Doporučujeme se pak projít podél kanálu, abyste jej mohli spatřit v celé jeho nezapomenutelné, bílé kráse.

Ponte di Rialto

Svatá trojice San Marco: kostel, věž a náměstí

Náměstí San Marco je mnohými považováno za samotné srdce celého města. Spojuje mnoho nepřehlédnutelných benátských památek, vedle kterých snadno najdete ty nejlepší benátské restaurace a kavárny. Pokud si chcete pochutnat na výborné pizze a kousky z okrajů nakrmit všudypřítomné holuby, právě toto náměstí je k tomu stvořené.

Bazilika San Marco leží na stejnojmenném náměstí. Kostel byl vystavěn na počet svatého Marka Evangelisty, jehož ostatky byly párem Benátčanů ukradeny z muslimského Egypta a schovány v sudech s vepřovým masem, aby se dostaly až do Benátek samotných. Tam měl svatý najít věčný klid.

Kostel je vystavěn v mnoha architektonických stylech a v současnosti jeho krása září z každého jeho coulu. Opravdu, není to žádný skromný svatostánek, ale chrám, který se odkazuje nejen na víru, ale i všechno bohatství, které kdy benátští měli. Však sami uvidíte! Zvenčí i zevnitř, na svatého Marka je jedinečná podívaná.

Hned vedle baziliky stojí Campanile di San Marco, ikonická zvonová věž. Ačkoliv ji mnozí považují za samostatnou stavbu, patří právě ke zmiňované bazilice. Matoucí je vzhled, který na baziliku odkazuje jen minimálně. Věž byla postavena ve 20. století, ale podle předlohy věže ze století 15., na které měl svůj teleskop astronom Galileo Galilei. Nyní slouží jen turistům, kteří chtějí mít božský pohled na celé Benátky.

Dóžecí palác a Most vzdechů

Dóžecí palác neboli Palazzo Ducale je další z ikonických staveb Benátek. A nenajdete ji jinde, než na Piazza San Marco, náměstí svatého Marka. Dříve tento nádherný gotický palác ze 14. století sloužil jako sídlo dóžete, vlády nebo soudního dvora. A nyní? Čeká na vás. I když je palác impozantní sám o sobě, při pohledu z laguny má tento palác až éterický rozměr a bude se vám zdát, že se nad vodou vznáší. Zkuste se proto k němu dostat po vodě.

A když jsme u té vody, smutné, ale zároveň nesmírně romantické tajemství se nachází v jednom z kanálu na boku samotného paláce. Právě zeď paláce s protějším domem spájí tzv. Most vzdechů, po kterém v minulosti putovali vězni ze soudní síně dóžecího paláce rovnou do benátských kobek, aby si zde odpykali svůj trest. Most vzdechů získal svůj název proto, že při chůzi po něm mnozí vězni vzdychali, jelikož jeho okny se jim dostávalo posledního pohledu na svět. Ale abychom neupadli do deprese, v benátských ulicích se povídá, že když se dva milenci na gondole pod tímto místem políbí, bude jejich lásce na věky věků požehnáno. O něco milejší povzdychnutí, že?

Galleria dell'Accademia

Napoleon toho zvládl ve svém krátkém životě mnoho. Například i to, že změnil benátskou akademii umění na galerii. Zajímavé, že? V současnosti je tato galerie k prasknutí plná díly velkých benátských umělců z 14. až 18. století. A tak zde najdete díla i takových velikánů, jakými byli Veronese, Tintoretto nebo Bellini. Pokud milujete renesanční umění, budete jednoduše milovat i toto muzeum.

Ostrovy sklářů a krajek, Murano a Burano

K Benátkám patří i ostrůvky Murano a Burano, které vám zase mohou rozšířit obzory o tom, že Benátky nejsou pouze prvoplánovým turistickým centrem. Zatímco ostrov Murano je známý svou výrobou skla, na ostrově Burano si můžete koupit honosné benátské krajky. V obou případech si budete moci oddychnout od centra velkoměsta a užívat si poměrně klidné atmosféry ve stínu pestrobarevných domků na pobřeží benátské laguny. Ostrovy Murano a Burano jsou tak ideální tečkou na závěr vašeho benátského dobrodružství.

ostrov Burano

Tak co, už máte sbaleno? Benátky na vás čekají!

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více